Gazete Vatan Logo

Yerliye pahalı yabancıya ballı tatil

Yabancı turistler tüm yaz boyunca yerli turistin neredeyse yarı fiyatına tatil imkanı buluyor

Erken rezervasyon indirimi yerli turiste sadece Mayıs sonuna kadar sunulurken, yabancı turist tüm yaz boyunca indirimli fiyatlarla Türkiye’de tatil imkanı buluyor. Böylece tatil köyünde yan şezlongunuzda elinde votkası uzanan Rus turist, sizin ödediğinizin yarısını ödüyor. Hem de bu fiyata Rusya-Antalya arası uçak bileti de dahil...

Yabancı turistler güneydeki 5 yıldızlı tatil köylerinde çok uygun fiyatlarla tatil yapıyor. Örneğin Rusya’da faaliyet gösteren Coral.ru adlı internet sitesine girerek internetten rezervasyon yaptıran bir Rus, Blue Waters adlı otelde ultra her şey dahil bir gece 103 YTL’ye kalabiliyor. Üstelik bu rakama sadece sabah, öğle ve akşam yemeği, içkiler değil, Rusya-Antalya uçak bileti de dahil. Aynı otelin gazetelerdeki ilanlarda yerli turiste aynı tarih için verilen satış fiyatı ise 189 YTL. Üstelik bu fiyat uçak biletini içermiyor. Yerli turistin bunun üzerine bir de ulaşım harcaması yapması gerekiyor.

Alman turist için de fiyatları ile Türkiye ’tam bir cennet’. Antalya’da örneğin Karaburun Justiniano Club’da her şey dahil tatil yapmak isteyen bir Alman turist TUI’nin internet sitesine girip rezervasyon yaptırdığında, bu oteli gecesi 45.38 euro ödeyerek satın alabiliyor. Aynı otelde tatil yapmak isteyen yerli turist ise bu fiyatın neredeyse iki katını, 134.90 YTL yani 76.30 euro ödüyor.

Ülkesine göre fiyat

Her şey dahil oteller, farklı ülkelere farklı fiyatlar belirliyor. Bir otel Rus turistlere, diğeri Alman turistlere odaklanıyor ve bu ülkenin tur operatörlerine çok daha uygun fiyatlar belirliyor. Örneğin Lyra Resort Otel, Rus turistlere uçak dahil 86 YTL’den satılıyor. Alman turist de yerli bir turist gibi burada 108 YTL’ye kalabiliyor.

Yabancı tur operatörü 1 milyon euro getiriyor ona göre indirim alıyor

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut, yerli turiste yabancıların üç katı pahalı fiyat verildiği yönündeki iddiaların gerçeği yansıtmadığını, fiyat farkının artı-eksi yüzde 10 civarında olduğunu söyledi. Barut şöyle devam etti: “Oteline ve tarihe göre bu fiyatlarda oynamalar olabilir. Yabancı tur operatörü kış ayında getirir, peşin 1 milyon euro verir, otelden çok güzel bir indirim alır. Bu elbette fiyatları etkiler. Ama yerli-yabancı turiste verilen fiyatları karşılaştırırken 6 aylık ortalamalara bakmak gerekir.”

‘Türk’ü kazıklayalım’ gibi bir düşüncemiz olamaz

Yerli turisti ’kazıklamak’ gibi bir düşüncelerinin asla olamayacağını vurgulayan Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, yerli-yabancı turist arasındaki fiyat farkının nedenini şöyle anlattı: “Bu, erken rezervasyon ile son dakika tatil kararı alanlar arasındaki fiyat farkıdır. Yabancı tur operatörleri bugünlerde 2008 yazı için otellerden oda satın almaya başladı, hem de peşin parayla. Bu nedenle de son dakika tatil kararı veren yerli turistten çok daha ucuza tatil yapıyorlar.”

BİZ DE YURTDIŞINDAN MI ALSAK?

TUI’nin internet sitesine giren bir Alman, Sirene Golf Otel’e gecesi 81 eurodan (143 YTL) rezervasyon yaptırabiliyor. Türk turistin ödemesi gereken fiyat ise 203 YTL.

Haberin Devamı