Gazete Vatan Logo

Yerlilerin zaferi

Yerli üreticiler 6 milyar $’lık yatırımın meyvesini topladı. En çok satan 5 otomobil ilk kez ‘Türk Malı’ imzalı oldu. İlk çeyreğe Megane, Egea, Clio, Civic ve Corolla damgasını vurdu

Yerlilerin zaferi

Otomobil pazarı yılın ilk çeyreğinde yüzde 5.5 büyürken, markalar arasındaki rekabet tüm hızıyla sürüyor. Ocak-Mart döneminde 122 bin adet otomobil satıldı ve en çok satan ilk 5 otomobili yerliler oluşturdu. Renault Megane Sedan, ilk 3 ayda 9 bin 98 satış adedi ile Türkiye’nin en çok tercih edilen modeli oldu.

Bursalı Fiat Egea Sedan

6 bin 815 adetle 2’nci, Renault Clio 5 bin 350 adetle 3’üncü, Honda’nın Şekerpınar tesisini canlandıran Civic Sedan 5 bin 217 adetle 4’üncü ve Toyota’nın Sakarya fabrikasının bantlarından inen Corolla 5 bin 141 adetle 5’inci sırayı aldı.

Böylece ilk kez en çok satanlar sıralamasında ilk 5’i sadece yerliler oluşturdu. İlk 3 ayda Türkiye’de Top 10’a VW Passat (4 bin 707 adet), Hyundai i20 (3 bin 299 adet), Skoda Octavia (2 bin 981 adet), VW Golf (2 bin 951 adet) ve Renault Symbol (2 bin 892 adet) girdi.

Liderlik el değiştirdi

Ocak-Mart dönemine baktığımızda özellikle yerli üretici Oyak Renault ile Tofaş arasındaki ‘en çok satan otomobil’ yarışı yine nefesleri kesecek gibi görünüyor. Renault’nun Megane Sedan ile 4 yıl aradan sonra yeniden liderlik zirvesine oturması yılın geri kalanında heyecanı daha da artıracak. Fiat, 2016 ve 2017’nin şampiyonu Egea ile liderliğe oturmak için yeni hamleler yapacak.

Haberin Devamı

Renault en son Fluence modeli ile 2014’te ilk sırayı almıştı. Renault son 10 yılda Megane ve Fluence’la 1 kez, Symbol’le 2 kez en çok satan otomobil markası unvanını aldı. Fiat da 4 kez Linea ile 2 kere de Egea Sedan ile ipi göğüsledi.

Renault 19. kez liderliğe koşuyor
Renault, yılın ilk çeyreğinde toplam pazar liderliğini korudu. Binek oto pazarında da marka yüzde 16.5 pay ile 19’uncu yılda birinciliğini sürdürdü. Renault Mais Genel Müdürü Berk Çağdaş, “Renault Grubu markaları ile ilk çeyrekte 29 bin 268 satışla toplam pazardan 18.5 pay elde ettik. 2017’de elde ettiğimiz toplam pazar liderliğini korumanın gururunu yaşıyoruz” dedi.
Araç kiralama modasına uydu
HyundaI Assan, LeasePlan ile işbirliğine giderek araç kiralama sektörüne giriş yaptı. ‘Hyundai Araç Kiralama’ ile öncelikli olarak KOBİ’lere, avukat, doktor, eczacı gibi vergi levhalı gerçek kişilere ve kurumsal müşterilere operasyonel kiralama imkanı sağlanacak. Hyundai Assan Genel Müdürü Önder Göker, “Zengin model yelpazemizde bulunan tüm binek araçlarımızda operasyonel kiralama imkanını sunacağız. Operasyonel kiralama yapmak isteyen müşterilerimize en yakın il ve yetkili satıcımız ile ulaşacağız” diye konuştu.
Dizel otomatik Arona yollarda
SEAT’ın kompakt crossover’ı Arona’nın dizel versiyonu Türkiye’ye geldi. Arona’nın 95 beygir güç üreten 1.6 TDI otomatik versiyonu Style ve Xcellence donanım seviyelerinde satılacak. Style versiyonunda, LED gündüz sürüş farları ve LED arka stop lambaları, arka park sensörü, ön bölge asistanı, 16 inç alüminyum alaşım jantlar, dönüşe duyarlı ön sis farları, gövdeyle uyumlu renklerde ayrıntılar, siyah tavan rayları standart olarak yer alıyor. Araç, 100 km’de 4.2 litre yakıt harcıyor. Arona 1.6 TDI DSG Style’ın fiyatı 135 bin TL’den başlıyor.
Hedef 1 milyon elektrikli satmak
NISSAN, ‘NISSAN M.O.V.E to 2022’ planıyla elektrikli araç satışlarını artırmayı, otonom sürüş sistemlerini geliştirmeyi, yaygınlaştırmayı ve araçların bağlanabilirlik özelliklerini hızlandırmayı hedeflediğini açıkladı. Şirket 2022’ye kadar tamamen elektrikli veya e-Power güç organlarına sahip olmak üzere yılda 1 milyon adet elektrikli araç satmayı planlıyor. Nissan bu hedefe ulaşmak için Leaf’in yanı sıra 8 adet elektrikli model geliştirecek. Şirket ayrıca IMx Concept’ten esinlenerek küresel bir elektrikli crossover araç tanıtacak.
‘Yılın Otomobili’ için geri sayım
Otomotiv Gazetecileri Derneği (OGD) tarafından bu yıl 3’üncüsü düzenlenen ‘Türkiye’de Yılın Otomobili’ seçimlerinde geri sayım başladı. OGD üyeleri, kazanan otomobili belirlemek için Intercity İstanbulpark’ta bir araya geldi. 3 Nisan’da Intercity İstanbul Park’ta yapılan test sürüşünde, tüm finalist otomobiller; ‘tasarım, yol tutuş, ergonomi, yakıt tüketimi, emisyon oranları, güvenlik, donanım seviyesi, fiyat-değer oranı’ kriterleri açısından önemli bir sınavdan geçirildi. Gün boyu süren testlerin ardından ‘Yılın Otomobili’ seçimlerinde, ikinci raund başladı. Her jüri üyesi sahip olduğu 250 puanı 7 finalist aday arasında dağıtacak. En fazla puanı alan, ‘Yılın Otomobili’ seçilecek. Birincinin açıklanacağı ödül töreni 17 Nisan’da gerçekleştirilecek.
OGD üyesi 76 otomotiv gazetecisinin yaptığı oylama sonucunda Ocak 2017-Şubat 2018 tarihleri arasında satışa sunulan 23 aday oto arasından BMW 5 Serisi, Ford Fiesta, Hyundai Ioniq, Peugeot 5008, Skoda Kodiaq, Volkswagen Polo ve Volvo XC60 modelleri finale kaldı.
Babalar uzaktan bağlanıp çocuğunun hızına bakacak
Fiat Yol Arkadaşım Connect ile sürücüler telefondan araca uzaktan erişip yakıtına bakabilecek online servis randevusu alabilecek ve ebeveyn modu ile hız sınırlarını kontrol edebilecek
FIat, otomobil ile sürücüyü birbirine bağlayan teknoloji geliştirdi. ‘Fiat Yol Arkadaşım Connect’ ile kullanıcılar artık akıllı telefon veya bilgisayar aracılığıyla otomobillerine uzaktan bağlanabilecek.
Sistemle uzaktan otomobilin kapı ve bagaj kilitlerini açma-kapama, lastik basınçlarını, yakıt durumunu takip etme, geçmiş servis işlemlerini takip edebilme ve online servis randevusu alabilme ile aracın park konumunu ve sürüş detaylarını görebilme, hız ile mesafe limiti belirleyerek bildirim alabilme, acil yol yardımı, ambulans hizmeti alabilme gibi birçok fonksiyona sahip olunabilecek.
Yol Arkadaşım Connect uygulamasının otomobile takılan bir cihaz ve SIM kart ile aktif hale geldiğini belirten Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç, “Müşterilerimizin, ürünlerimiz, hizmetlerimiz ve tüm servis süreçlerimizle ilgili deneyimleri bizim için çok önemli. Fiat Yol Arkadaşım bu anlayışın bir ürünü” dedi. 1 yıldır üzerinde çalıştıkları projeden ilk etapta tüm Egea sahiplerinin faydalanabileceğini söyleyen Aytaç, şu bilgileri verdi:
“Haziran ayı itibarıyla Doblo ve Fiorino sahipleri de bu teknolojiyi kullanabilecek. Fiat Yol Arkadaşım Connect’i, kurulumu ve 1 yıllık üyelik ve şebeke bağlantısı dahil 590 TL fiyatla satışa sunuyoruz. Üyeliğin uzatılması yıllık 100 TL’lik ilave bedel ile mümkün olacak.”
Araç çekilirse uyarıyor
FIat Yol Arkadaşım Connect sayesinde aracın yakıt/menzil bilgisi, akü, lastik basınç durumu, park konumu, hakkında bilgi alınabilirken, araç çekilme gibi durumlarda anlık ikaz bildirimleri alınıyor. Online servis randevusu alabilme ve mevcut kampanyalardan bilgi edinme gibi fonksiyonlardan faydalanabiliyor. Vale veya ebeveyn modu olarak adlandırılan hız ve mesafe limiti ile aracın bu sınırları geçip geçmediği kontrol edilebiliyor.
İhracat rekoru
Otomotiv ihracatı Mart’ta yüzde 16 artışla 3.1 milyar dolar oldu, tüm zamanların zirvesine çıktı. Otomotiv ihracatı 2017’de 29 milyar dolarla rekor kırmıştı.
Türkiye turunda
KIA Bongo, 14 Mayıs’a kadar 20 şehri ziyaret edip, tüketiciyle buluşacak.
En güçlü Levante
MaseratI’nin 590 beygirlik en güçlü Levante modeli 2019’da ithal edilecek. Araç
0’dan 100 km/s’ye 3.9 saniyede ulaşıyor.

Haberin Devamı