Gazete Vatan Logo

Yerli ucuz otele gitti

Turizmde toparlanma sürse de bu durum gelirlere yansımadı. İlk 6 ayda turizm geliri yüzde 2.8 düştü. Yerli turist ucuz otele yöneldi. Yerliden elde edilen gelir yüzde 14.9 azaldı

Yerli ucuz otele gitti

Turizmde bu yıl turist sayısındaki artış sevindirici olsa da aynı durum gelirlerde yaşanmadı. Gayrimenkul danışmanlık şirketi Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Toğrul Gönden, turizmde bu yılın ilk 6 ayında ziyaretçi sayısının önemli oranda artmasına karşın toplam gelirin yüzde 2.8 düşmesinin geçen yılın dinamiklerinin devam ettiğini gösterdiğini söyledi.

Yabancıdan elde edilen gelirin sadece yüzde 1.4 büyüdüğünü söyleyen Gönden, yerli turistlerden elde edilen gelirin yüzde 14.9 düştüğünü belirtti. Gönden, “En önemli turist pazarı olan Ruslarda kişi başı harcamalar 2015 ile karşılaştırıldığında yüzde 14 düşerek 532.7 dolar oldu. 2015’e göre Rus turist sayısı yüzde 13 artmasına rağmen toplam gelir yüzde 3 düşüyor” dedi. Yerli turist sayısının 2016’da yüzde 10.8 düştükten sonra 2017’de tekrar yüzde 8.6 artarak 4.2 milyona yaklaştığını belirten Gönden, 2015 ile karşılaştırıldığında otel fiyatlarının görece düşük olmasının yerli turisti çekmiş göründüğünü aktardı.

Yerlide eğitim farkı

Yerli turistlerin eğitim seviyesi konusunda enteresan bir ayrıntının göze çarptığını ifade eden Gönden, 2016’da lise sonrası eğitim almış yerli turist sayısının yüzde 6 arttığını, en fazla lise eğitimi almış kısmın yüzde 23 düştüğünü söyledi. Gönden, “2017’de tam tersi bir gelişme söz konusu. En az yüksek lisans eğitimi almış yerli turist sayısı yüzde 10 azalırkan en fazla 8 yıl eğitim almış yerli turist sayısı yüzde 35 artmış. Bu gelişme belirli bir kesimin yurt dışını, özellikle Yunanistan’ı ve bayram tatillerinde tercih etmeye başladığını işaret ediyor” dedi.

Haberin Devamı

Antalya başı çekti

Cushman&Wakefield’in turizm sektörüne yönelik hazırladığı analize ilişkin açıklama yapan Toğrul Gönden, yabancı ziyaretçi sayısının Ocak-Ağustos 2017’de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.4 artarak 22 milyona yaklaştığını aktardı. Turist sayısındaki artışın başını Antalya’nın çektiğini anlatan Gönden, 2016’da 4 milyonun altına düşen Antalya’ya gelen turist sayısının 2017’nin 8 ayında yüzde 70 artışla 6.6 milyona yükseldiği bilgisini verdi. Gönden, bu dönemde Türkiye genelindeki
4.6 milyonluk turist artışının yarıdan fazlasını Antalya pazarının oluşturduğunu bildirdi.
Gönden, İstanbul’daki turist sayısındaki artışın Türkiye genelindeki artışın altında kaldığına dikkati çekerek, “Yine de yüzde 10.8’lik artışla 6.9 milyona ulaşarak İstanbul da önemli yol kat etti” görüşlerini paylaştı.
Rusya liderliği geri kazandı
Rus turistlerin toparlanmada çok büyük katkısı olduğunu aktaran Toğrul Gönden, şunları kaydetti: “Rusya 2016’da ziyaretçi sayısını 10’a katlayarak 3.3 milyona ulaştı ve yine Türkiye’ye yabancı ziyaretçi listesinin liderliğini geri kazandı. Almanya önemli kayıp vermeye devam etse de 2.5 milyon ile daha uzun zaman ikinciliğini sürdürecek gibi gözüküyor. Yalnız Ruslar ve Almanlar yabancı ziyaretçilerin yüzde 27’sini oluşturuyor. Bu, iki ülkenin turizm sektörümüz için önemini gösteriyor.”

Haberin Devamı