Gazete Vatan Logo

Yerli turist güneye kaçtı!

Gezi Parkı eylemleri turistleri kaçırdı

Gezi Parkı eylemleriyle Taksim’de yabancı turist sayısı yüzde 80 düşerken, yerli turist güneye kaçtı. Paket tatil satışlarında geçen yıla göre yüzde 20 artış var.

Gezi Parkı gerginliği sırasında en büyük darbeyi Taksim ve çevresindeki oteller alırken, Güney’deki otellerin işleri yerli turistle arttı. Olaylar sırasında iptal yapan yabancı turistin açığını da yerliler kapattı. Antalya ve çevresine yönelik paket tatil satışları geçen yıla göre yüzde 20 artış yaşandı.

Haziran ayı başında polis ve eylemciler arasındaki gerginliğin artmasıyla son 18 günde Gezi Parkı ve Taksim Meydanı çevresindeki otellerde doluluk oranı yüzde 80’den fazla düştü. Bölgeyi güvenli bulmayan yabancı turistler, Sultanahmet ve Sirkeci bölgesine kaçtı. Gelecek dönem için yapılan rezervasyonlarda da büyük kayıplar yaşandı. Bu dönemde perakende sektöründeki gibi yerli turistlerin tatil talebinde de düşüş bekleniyordu. Ancak yerli turiste yönelik paket tur satışlarındaki artış turizmcileri şaşırttı. Yılbaşından bu yana yapılan paket tur satışı geçen yıla göre yüzde 20 arttı.

Hedef 3 milyon satış

Turizm sektörü temsilcileri bu yılın ilk 6 ayında yapılan paket tur satışının erken rezervasyonlarla birlikte 2 milyonu bulmasını bekliyor. Geçen yılın tamamında 2.5 milyon kişi paket turla tatile çıkmıştı. Yaşanan olaylarda çok az sayıda iptal yapılırken yılın tamamında 3 milyon kişinin paket turla tatil yapması bekleniyor.

‘Umarız gündem değişir’

Pazarın en büyük oyuncularından Jolly Tur’un Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, sıkıntılı dönemde yurtdışı rezervasyonlarda bir azalma olduğunu ancak Türkiye’de güney şehirlerine giden yerli turistte iptal yaşanmadığını söyledi. Vardar, “İleriye dönük rezervasyonda belli bir zayıflama var ancak bunun sürüp sürmeyeceğini bilmiyoruz. Şimdilik çok etkilenmedik diyebiliriz. Umarız gündem değişir ve eski hızını alır. Bu yıl 30 milyar doların üzerinde gelir beklentisi vardı, çok etkilenmeden kapatırız” dedi.

Bayramdan sonrası ‘ikinci yaz’ olacak

Şirketler Kasım’da başlayan erken rezervasyon kampanyaları ile fiyatları düşürdü. Yerli turistleri bu yıl ikinci indirim dönemi fırsatı sunuluyor. Erken rezervasyonla Temmuz’da başlayan Ramazan ayı süresince uygun fiyata tatil yapanları 8 Ağustos’taki Ramazan Bayramı sonrasında da ucuz tatil bekliyor. ‘İkinci yaz’ olarak tanımlanan 8 Ağustos-15 Ekim arasında yüzde 30’dan fazla indirim yapıyor.

Antalya fiyatları 35 bin yatakla kırdı

Mete Vardar, yurtiçi turlarda düşüş olmadığını, aksine artışın yüzde 25’i bulduğunu açıkladı. “Acilen radikal kararlar almak gerekiyor” diyen Vardar şunları söyledi: “Güney sahillerinde sadece Antalya’da yeni yatırımlarla 35 bin yeni yatak daha artış yaşandı. Bu artışla rekabet kızıştı. Rekabet fiyatlara da tatilci açısından olumlu yansıdı. Bölgede konaklama fiyatlarında yüzde 10’dan fazla düşüş yaşanıyor.”

‘GEZİ’ OLAYLARININ TURİZME FATURASI:

İstanbul Gezi Parkı’nda başlayan ve yaklaşık 21 gün süren eylemlerin turizm sektörüne etkileri Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği’nin (TUROB) The Marmara İstanbul Hotel’de düzenlediği toplantıda ele alındı. Toplantıya Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Başkontrolör Enver Öncü, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı ve Turizm Atölyesi Direktörü Tülin Ersöz, TUROB Yönetim Kurulu Başkanı Timur Bayındır, TUROB Yönetim Kurulu Üyeleri ve çok sayıda konaklama tesisi yöneticisi katıldı.

TUROB Başkanı Timur Bayındır’ın yönetiminde gerçekleşen toplantıda konaklama sektörü temsilcileri mevcut duruma ilişkin görüş, öneri ve çözüm beklentilerini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin temsilcilerine iletti. TUROB’un araştırmasına göre olaylar nedeniyle iptal edilen geceleme sayısı 215 bin 862 oldu. Bu iptallerin maddi karşılığı 54 milyon 697 bin euro. Yeni taleplerdeki ortalama düşüş yüzde 55.

Haberin Devamı