Gazete Vatan Logo

Yerli otoya 3 milyar $

Sanayi Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil projesi için 3 milyar dolar yatırım öngörüldüğünü açıkladı. Özlü, kurulacak şirket için CEO’nun kısa zaman içinde 3 kişi arasından seçileceğini de belirtti

Yerli otoya 3 milyar $

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil projesi için 3 milyar dolar yatırım yapılmasının öngörüldüğünü açıkladı. CNN Türk yayınına katılan Bakan Özlü, teknik ve mali analizlerin tamamlanmak üzere olduğunu belirterek, kurulacak şirketin CEO’sunun da Ortak Girişim Grubu tarafından çok yakında seçileceğini duyurdu. Özlü, “Küresel çapta başarılı olmuş 3 kişi arasında CEO seçilecek” dedi.

Bakan Özlü, yerli otomobilin orta sınıf (C) platformda olacağını ve 5 farklı kasa tipinden oluşacağını belirterek, ön görülen yatırım tutarının 3 milyar dolar hesaplandığını açıkladı. Alternatifli teşvik ve destek modelleri üzerinde çalışıldığı aktaran Bakan Özlü, batarya teknolojilerindeki gelişmelerin hızlı olduğuna işaret ederek bu noktadaki maliyetlerin zaman içinde düşeceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Bakan Özlü, şarj istasyonları planlamalarına da geçildiğini aktardı. Bakan Özlü, prototipin 2019’da oluşturulmasında bir sıkıntı görmediklerini belirtti.

Emsallerinden daha iyi olacak

Bakan Faruk Özlü, halihazırda sipariş vermek isteyen çok sayıda yurttaşın olduğunu belirterek, kalite ve fiyat bakımından emsallerinden daha iyi bir ürün ortaya koyacaklarını aktardı.

Haberin Devamı

Marka zamanı geldi

Türkiye’deki sektörlere bakıldığında otomobil sektörünün çok başarılı bir sektör olduğunu ifade eden Bakan Özlü, şunları söyledi: “29 milyar dolara yakın bir ihracatımız oldu. Her 2 dakikada bir otomobil üretiliyor. Bu rakamlara ticari araçlar dahil değil. Sadece otomotivden bahsediyoruz. Artık Türkiye’nin kendine ait bir tasarım ve marka ortaya koymasını gerektiriyor. Bundan sonraki aşamada Türkiye bir marka oluşturmalı ve dünya pazarlarında yer almalı. Dünyada bu sektör 35-40 yılda bir dönüşüm yaşadı.”

500 km gidebilecek

Otomobilin elektrikli olacağını hatırlatan Faruk Özlü, şunları söyledi: “Şarj ile ilgili yoğun bir çalışma var. Hem büyük şirketler önemli yatırımlar yapıyor hem de projemizin ana konularından birisi bu. Sadece bizim değil tüm üreticilerin karşılaştığı sorun menzil ve şarj süresi ve bununla birlikte şarj istasyonları... Şarj istasyonları planlamaları da bu çalışmalar içerisinde devam ediyor. 400 ila 500 kilometre gidebilecek şekilde planlıyoruz.”

Haberin Devamı