Gazete Vatan Logo

Yerli otonun kilosu 8 dolar ithalinin kilosu 10.8 dolar

İthal araçların ortalama kilo değeri 11.8 dolar, yerli üretim araçlarınki 8 dolar olarak belirlendi. Aradaki 3 dolara yakın fark, marka değeri ve teknolojiden kaynaklanıyor

Yerli otonun kilosu 8 dolar ithalinin kilosu 10.8 dolar

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye’nin ihracat şampiyonu otomotiv sektöründe ithal araçlarla yerli üretim arasında kiloda 2.8 dolar fark olduğuna işaret ederek, bu 2 rakamı en azından eşitlemek için Ar-Ge, marka, tasarım, patent konularına yoğunlaşılmasını istedi.

Anadolu’nun En Büyük 500 Şirketi Araştırması’nın ödül törenine katılan Özlü, geçen yıl hayata geçirdikleri birçok yapısal reformun Türkiye ekonomisine büyük güç kazandıracağını söyledi. Ar-Ge Reform Paketi ile yürütülen Ar-Ge projeleri ve bu projelerin çıktılarını artırmayı amaçladıklarını kaydeden Özlü, “Özellikle Ar-Ge merkezi sayımızdaki artışa bakarsak, bu amacımızı gerçekleştirme yolunda ilerlediğimizi görüyoruz. Neredeyse her gün yeni bir Ar-Ge merkezi kuruluyor” dedi.

Bakan Özlü, esas önemli olanın firmaların kendilerini, ürünlerini ve üretim süreçlerini yenileme becerisi olduğunu ifade ederek, şunları dile getirdi:

Ar-Ge’ye yoğunlaşın

“Bugün ciro ve kâr gibi göstergeleri düşük bile olsa, yenilikçi firmalar, yarın muhakkak daha iyi durumda olacaklardır. Bu nedenle, burada bir çağrı yapmak istiyorum. Gelecek yıl yapacağınız araştırmada, şirketlerimizin kâr, ciro, istihdam ve ihracat değerlerinin yanında, Ar-Ge harcaması veya patent başvurusu gibi göstergeleri de değerlendirin. Onları da ödüllendirelim.”

Haberin Devamı

Önceki gün otomotiv sektör temsilcileriyle yaptığı toplantıya değinen Özlü, şöyle devam etti.

“Orada yaptığım konuşmada bir örnek paylaştım. Otomotiv sektöründe, geçtiğimiz yıl ihraç ettiğimiz araçların ortalama kilogram değeri 8 dolar iken, ithal ettiğimiz araçların ortalama kilogram değeri 10.8 dolardır. Aradaki bu fark nereden kaynaklanıyor? Elbette marka değerinden, teknoloji ve tasarımdan kaynaklanıyor.” Özlü, bu 2 rakamı en azından eşitlemek için Ar-Ge, marka, tasarım, patent konularına daha özel bir motivasyonla yoğunlaşmaları gerektiğini, buna mecbur olduklarını vurguladı.

Anadolu arı gibi çalışıyor

Bakan Faruk Özlü, ödül alsın veya almasın, ülke için yatırım, üretim ve ihracat yapan, istihdam oluşturan iş dünyasına teşekkür etti. En küçüğünden en büyüğüne kadar tek başına çalışan bir esnaftan en büyük holdinglere kadar tüm sanayicileri, tüccarı, esnafı tebrik eden Özlü, “Anadolu’daki firmalarımızın bu başarılarına şahit olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Bugün Anadolu’nun dört bir yanına dağılmış bir üretim aşkı var. Her şehrimiz, büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasına katkı vermek için arı gibi, karınca gibi çalışıyor. Gittiğimiz şehirlerde bunu net bir şekilde görüyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

Şık, güzel bir ceket giyeceğiz

Türkiye’nin 16 Nisan tarihinde belki de tarihinin en önemli seçimlerinden birini yaşayacağını kaydeden Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, devamla şu görüşleri dile getirdi:

“Türkiye’ye dar gelen ve ilerleyen zamanlarda dikişleri muhakkak patlayacak bir ceketi sırtımızdan çıkaracağız. Yerineyse tamı tamına bizim bedenimize uygun, şık, kullanışlı, güzel ve uzun yıllar ihtiyacımızı karşılayacak bir ceket giyeceğiz. Referandumda çıkacak olan evet kararı, Türkiye’de güven ve istikrar ortamını uzun yıllar teminat altına alacak.”

Haberin Devamı