Gazete Vatan Logo

Yerli otomobil 5 dakikalık iş ama sonrası soru işareti

Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (OYDER) Genel Sekreteri Özgür Tezer, Türkiye’de yüzde 145’lere kadar uygulanan özel tüketim vergisinin (ÖTV), yerli otomobil üretimini ve yatırımları engellediğini öne sürerek, “Türkiye’de çok değerli patronlar, mühendisler ve işçi kardeşlerimiz var. Yerli otomobil üretmek, onlar için 5 dakika ama bunu yaptıktan sonraki kısmı, soru işareti. ÖTV’nin kademeli azaltılması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

Tezer, Türkiye’de katma değer vergisi (KDV) ve ÖTV alındığını belirterek, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin hiç çift vergi sistemi uygulamadığını söyledi.

AB ülkelerinde sadece KDV uygulaması olduğunu, bunun da yüzde 15-27 aralığında değiştiğine dikkati çeken Tezer, Türkiye’de araç ithal edildiğinde fatura üzerindeki bedel üzerinden ÖTV’nin hesaplanıp yüzde 45 konulduğunu, sonra da bu yüzde 45’in üzerine yüzde 18 KDV hesaplandığını kaydetti.

Uganda da bile yok

Tezer, “Buradaki kilit nokta şu, ÖTV’den de KDV almış oluyorsunuz. İlk önce bu garabetin hemen kaldırılması lazım ortadan. ÖTV de KDV de matrahtan hesaplanmalı. Uganda’da bile böyle bir vergi sistemi yoktur, gülünecek bir durum” dedi.

Haberin Devamı