Gazete Vatan Logo

Yerli-milli not

BDDK Başkanı Akben, bu yıl milli reyting kuruluşunu kuracaklarını belirterek, “TBB öncülüğünde bankaların en fazla yüzde 10 pay alacağı bir kuruluş olabilir. Böylece borçlanma maliyetleri de düşecek” dedi.

Yerli-milli not

Gece yarısı operasyonuyla Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu düşürmesinden sonra milli reyting kuruluşu çalışmalarına hız verildi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, milli kredi derecelendirme kuruluşuna ülkenin ihtiyacı olduğunu belirterek, “Türkiye Sınai ve Kalkınma Bankası tarafından bir çalışma grubu oluşturuldu. Bizim de desteğimizle çalışmalar tamamlandı. Bu yıl bunun kurulmasını hedefliyoruz” diye konuştu.

Akben, ‘Yükselen Piyasa Ekonomilerinde Rating Uygulamaları: Çin Örneği Semineri’nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Milli kredi derecelendirme kuruluşu için çalışmaların sürdüğünü ifade eden Akben, “Şu anda bunu bankalar kuracak gibi görünüyor. Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) öncülüğünde nasıl ki Kredi Kayıt Bürosu’nda (KKB) bankalar ortak ya... Buna benzer bir yapı da… Belli bankaların belli bir pay almasıyla… Düşündüğümüz, kimsenin yüzde 10’dan fazla pay almaması” dedi.

Çinliler katkı verecek

Akben, Türkiye’de bir tane derecelendirme kuruluşuna ihtiyaç bulunduğunu dile getirdi. Yerli kredi derecelendirme kuruluşunun bankaların borçlanma maliyetine de katkı sağlayacağını kaydeden Akben, söz konusu kuruluşun borçlanma maliyetlerine olum etkisi olacağını söyledi. Akben, şunları belirtti: “Derecelendirme şirketlerinin etkin kullanımıyla özelikle kurumsal şirketlerin TL borçlanmalarında müşteri kredibilitesine göre değişen skalada risk ağırlıklandırılması yapılabilecek” dedi.

Haberin Devamı

BDDK Başkanı, Çinliler’in bu çalışmaya katkı vereceğine inandığını aktararak, bunun uluslararası kabul görülebilirlik açısından önem arz ettiğini kaydetti.

‘Komşu batmış notu artıyor, ölçün ne’ çıkışı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in kararına tepki göstermişti. Erdoğan, “Siz bakmayın kimi kredi derecelendirme kuruluşlarının Ali Cengiz oyunlarına. Onların tek derdi Türkiye’yi köşeye sıkıştırarak bundan nemalanacaklara yol açmaktır. Sizin kredi derecelendirme kuruluşları olarak verdiğiniz notlar bizim karne notu değil. Bizim karne notu halkımızın notudur. Senin ölçün ne ya? Yanımızda komşu batmış bitmiş bir anda 4 kademe yükseltiyorsun. Bunlarda ölçü siyaset” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı

TBB: Somut adıma hazırız
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, “Ulusal kredi derecelendirme kuruluşu kurma projesine başladık” diye konuştu. Aydın, ulusal ve uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının incelenerek iyi uygulamaların belirlendiğini ifade etti. Aydın, “BDDK yönlendirmesini aldıktan sonra somut adımları atmaya başlayacağız” değerlendirmesini yaptı.