Gazete Vatan Logo

Yerli kamyonla Safari’ye çıktı

FORD OTOSAN ‘yüzde 90’ı yerli’ Cargo kamyonla Afrika pazarına girdi. 5 yıl içinde 50 ülkeye ulaşmayı planlayan şirket, Eskişehir fabrikasının kapasitesini katlayacak. 10 bin kamyonu ihraç edecek

Yerli kamyonla Safari’ye çıktı

1.1 milyar euroluk pazar

Son 4 yılda 1.6 milyar dolar yatırımla üretim kapasitesini 400 bin adede yükselten, Yeniköy’de yeni tesis kuran ve tüm ticari araç ürün gamını yenileyen Ford Otosan, bu kez kamyonda büyüyecek. Ford Motor Company’yi Çin, Brezilya ve Rusya gibi dünyanın en büyük ağır ticari araç pazarlarına Türk mühendisliği sayesinde sokmayı başaran şirket, yeni yatırımlara hazırlanıyor.

Yeni yatırım geliyor

Ford Otosan, yarattığı ağır ticari araç markası Ford Trucks ile 5 yıl içinde 50 ülkeye girmeyi planlıyor. Orta vadede hedef ise 60 ülkeye ulaşmak. Ford Otosan yeni ihracat pazarlarıyla, İnönü tesisinin 15 bin adet olan üretim kapasitesini 30 bine çıkaracak.

Şirket yüzde 90 gibi çok yüksek oranda yerliliğe ulaştığı kamyonların üçte birini dünya pazarlarına gönderecek. Böylece yıllık ihracat

10 bin adede ulaşacak.

Yerli üretici, Ford Trucks markasıyla Fas’a ‘Merhaba’ diyerek, Kuzey Afrika ve Sahra Altı’nın kalbi olarak nitelendirdiği pazara girdi. Yurt dışında 22’nci Ford Trucks 4S tesisi, Ford Motor Company’nin 108 yıllık partneri SCAMA şirketinin işbirliğiyle Casablanca’da açıldı.

Haberin Devamı

Afrika’nın üssü Fas Ford Otosan, 2020’de

20 bin kamyonun satılmasının beklendiği 1.1 milyar euroluk Kuzey Afrika pazarından ‘Ford Trucks’la yüzde 10 pazar payı hedefliyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, Ford Otosan Kamyon İş Birimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kınay ile SCAMA yöneticilerinin katıldığı Ford Trucks’ın açılış töreninde konuşan Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün, “Fas, Ford Trucks’ın Kuzey Afrika pazarına yönelik yatırımlarının stratejik başlangıç noktası. Burayı merkez yapacağız. Önümüzdeki dönemde Kuzey Afrika ağır ticari araç pazarında ilk 3 marka arasına girerek yüksek bir pazar payı elde etmeyi hedefliyoruz” açıklamasını yaptı.



Fabrikayı büyütecek 50 ülkeye girecek

2010’dan bu yana Ford’un global kamyon geliştirme merkezinin Türkiye olduğunu belirten Haydar Yenigün, hedeflerini şöyle aktardı: “Türk mühendislerinin yarattığı ve geliştirme lisans hakkı Ford Otosan’da olan Cargo kamyonla Brezilya, Çin ve Rusya’da önemli hamleler yaptık. Kamyon projesi Çin’de JMC ve Rusya’da Avtotor işbirliği ile üretime kadar uzandı. Şimdi Fas’la büyük önem verdiğimiz Kuzey Afrika’ya girdik. Geçen yıl bu bölgede 16 bin kamyon satıldı. 2020’de bu rakamın 20 bine ulaşmasını bekliyoruz. Hedefimiz yüzde 10 pazar payı almak. 2016’da 25, 2020’de 50 ülkeye ulaşacağız. Bugüne kadar İnönü’de 200 binden fazla Cargo kamyonu banttan indirdik. Kamyon işini ileri götürmek için yeni yatırımlar yapacağız.”

Haberin Devamı

Afrika’da üretim radarımızda

Haydar Yenigün, ağır ticari araç devlerinin büyük önem verdiği Fas’ta yeterli talebi yakalamaları halinde ülkede yatırım yapabileceklerini söyledi. Casablanca’daki iş ortakları SCAMA’nın 1972’de montaj tesisi kurduğunu hatırlatan Yenigün, “Fas bizim Kuzey Afrika üssümüz. Eğer yeterli potansiyel yakalarsak üretimi düşünebiliriz” dedi.

Haberin Devamı

Rekor garanti esas patlama seneye olur

Koç Holding Otomotiv Grubu Başkanı Cenk Çimen, 1 Kasım seçimleri sonrasında otomotiv pazarının canlanmasını beklediklerini söyledi. Çimen, “Rekor satış garanti gibi... Son 2 ay 200 bin adede yakın binek otomobil ve hafif ticari araç satışı öngörüyoruz. Yaklaşık 32 bin adetlik ağır kamyon dahil edersek 960 bin adetlerde bir pazar oluşur. Bu da tüm zamanların en yüksek satışı demek” diye konuştu. Cenk Çimen, tek parti iktidarıyla siyasi belirsizliğin sona erdiğini ve otomotiv pazarının 2016 yılında daha da büyümesini beklediklerini sözlerine ekledi.