Gazete Vatan Logo

Yerli hibride vergi indirimi piyangosu

Çevreci hibrit otoların ÖTV oranı yarı yarıya düşürüldü. 1.6 lt benzinliyle hibritin vergisi yüzde 45’e eşitlendi. Düzenlemeyle Toyota’nın Adapazarı’nda üreteceği hibrit SUV modeli C-HR’a piyango vurmuş oldu. Yerli yatırıma dolaylı destek geldi

Yerli hibride vergi indirimi piyangosu

Otomotiv sektörünün ve Türk tüketicilerin uzun süredir beklediği ‘hibrit otomobillere teşvik’ çıktı. 6 yıldır elektrikliler gibi çevreci hibrit araçlara da ÖTV indirimi yapılması için Maliye Bakanlığı’yla görüşen Toyota’nın, baskıları sonuç verdi. Benzinli ve elektrikli motoru olan hibrit yani melez araçlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) indirildi.

Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan kararına göre, elektrik motoru 50 kilovatı geçip motor silindir hacmi 1.800 cc’yi aşmayan binek otolar için yüzde 90 olan ÖTV oranı yüzde 45’e düşürüldü. Motor gücü 100 kilovattan fazla olan ve 2.500 cc’yi geçmeyen otomobiller için yüzde 145’lik ÖTV oranı yüzde 90’a çekildi. Böylece 1.6 litre otolarla hibritlerin vergisi eşitlenmiş oldu.

Yerli yatırımın etkisi

Vergi desteğinin çıkmasında, yerli hibrit yatırımın da etkisi oldu. ÖTV indirimi Toyota’nın Adapazarı tesisinde 350 milyon euro yatırımla son çeyrekte üretimine başlayacağı SUV modeli C-HR’ı direkt etkileyecek.

Türkiye’nin ilk SUV ve hibrid aracı unvanlarına sahip olan C-HR’da 1.2 litre ve 2.0 litre benzinli motorların yanı sıra 1.8 litrelik hibrit motor yer alıyor. Teşvikten önce hibrit C-HR yüzde 90’lık vergi dilimine girerken, şimdi yüzde 45’lik ÖTV’ye tabi tutulacak. Hükümet bu kararıyla hem yerli yatırımı hem de çevreci araçları destekleyecek.

Haberin Devamı

Toyota’nın C-HR yatırımı son dönemde Türk otomotiv sektörüne yapılan en büyük yatırımlardan biri olarak dikkat çekiyor. Yeni yatırımla fabrikanın yıllık üretim kapasitesi 150 bin adetten 280 bin adede çıktı. Toyota Türkiye, C-HR’ların yüzde 90’ını 60’a yakın ülkeye gönderecek.

Elektriklinin yüzü 5 yıl önce güldü

Elektrikli otomobillerin vergisi Şubat 2011’de düşürüldü. Motor gücü 85 kilovatı geçmeyen binek otolarda yüzde 3, 85-120 kilovat arasındakilere yüzde 7, motor gücü 120 kilovatı aşanlara da yüzde 15 ÖTV uygulanmasına karar verildi.

C-HR’ın % 70’i hibrit olur

Toyota Türkiye Satış ve Pazarlama CEO’su Ali Haydar Bozkurt, hibrit araçlara vergi teşviği verilmesi için 6 yıldır çalıştıklarını belirterek, “Bu düzenleme ile Türk otomotiv sektöründe yeni bir dönemin başladığını söyleyebiliriz” dedi. Bozkurt, şunları kaydetti: “Hibrit araçlar, Türkiye’de en çok tercih edilen 1.6 ve altındaki motorlu araçlarla aynı vergi oranına geldi. Araçlar daha erişilebilir fiyat seviyesinde satışa sunulacak. Türkiye üretimi olan hibrit araçlar daha da rekabetçi olacak.”

Haberin Devamı

Bozkurt, ÖTV indiriminden

C-HR, Auris ve Prius modellerinin olumlu etkileneceğini söyledi. Yeni C-HR’ın 14 Kasım’da dünyada ilk Türkiye’de satışa çıkacağını ifaden eden Bozkurt, şöyle devam etti:

“Biz ağırlıklı 1.2 litre motorlu CH-R satmayı planlıyorduk, şimdi planlar değişecek. 2017’de hemen hibridin etkilerini görmeyiz ama yavaş yavaş popülaritesi artacaktır. Hibrit C-HR satışları birkaç yıla yayılır. 2020’ye doğru C-HR satışlarının yüzde 70’i hibrit olur.”

Fiyatı 1.2 litre ile aynı kalır

1.8 litrelik hibrit C-HR 122 beygir güç üretirken, 100 kilometrede ortalama 3.7 litre yakıt tüketiyor. ÖTV desteğiyle 1.8 litrelik hibrit araç Türkiye’de artık yüzde 45’lik en düşük vergi diliminde satılacak. Bu sayede aracın fiyatının 1.2 litre benzinli motorla aynı seviyede olması bekleniyor. Hibrit araç hem 1.2 lt C-HR’dan daha az yakıt tükecek hem daha çevreci olacak.

Haberin Devamı