Gazete Vatan Logo

Yerli helikopter dengesizlik yaptı!

Test aşamasında denge sorunu yaşandı

Türk-İtalyan ortaklığında tasarlanan ‘T-Atak 129’ helikopterlerinin test aşamasında denge sorunu yaşandı. Ancak yetkililer bu sorunun 100’er kiloluk ağırlık eklenerek giderileceğini söyledi

Türkiye son yıllarda savunma sanayinde büyük bir ivme yakaladı, birçok yerli proje hayata geçirildi. Heyecanla beklenen yeni nesil taarruz helikopteri “T-129 Atak” projesinin ilk etabında da 9 adet ‘Erken Duhul Modeli (EDH) çok yakında teslim edilecek. Ancak Türk-İtalyan ortaklığı ile tasarlanan helikopterlerin teslimatında denge sorunu nedeniyle aksama yaşandığı belirtildi.

Ağırlık takılacak

Denge sorununun giderilmesi için de ilginç bir yöntem geliştirildiği öğrenildi. Her bir helikoptere 80-100 kilogramlık ağırlıklar konularak ‘karşı denge sorunu’ ortadan kaldırıldı. Projede yer alan yetkili bir isim şu bilgileri verdi: “EDH’ler en düşük konfigürasyona sahip modeller. EDH’de data link, kayan dijital harita, HF radyo, Umtas (Roketsan üretimi anti tank füzesi), cirit ve birkaç silah sistemiyle elektronik teçhizat olmayacak.”

Eksik teçhizat yüzünden

“Bu ekipmanlar Faz-1 üretimde olacak. Faz-2 üretim de ise ayrıca VHF radyo, ileri elektronik harp sistemleri bulunacak. Teçhizatlar tamken yapılan testlerde sorun çıkmadı. Ama bütün bu teçhizatın kilogram cinsinden eksikliği denge sorununa yol açtı. Fakat 3.5 ton ağırlıktaki bir helikopteri alt üst edecek ağırlıklar olmadığı muhakkak. Teçhizat eksikliğine bağlı denge problemi basit bir ağırlık yöntemiyle giderildi.”

Haberin Devamı