Gazete Vatan Logo

Yerli gemi trafik sistemiyle 7/24 takip

Boğazların tamamında bütün sahil şeridi boyunca yerli ve milli gemi trafik sistemi kurulduğunu belirten Başbakan Binali Yıldırım, böylece boğazda seyreden gemilerin 7/24 izlenebileceğini ve muhtemel risklere karşı gerekli müdahalelerin yapılabileceğini söyledi.

Yerli gemi trafik sistemiyle 7/24 takip

Başbakan Binali Yıldırım, Uluslararası Denizcilik Zirvesi açılış oturumunda boğazların tamamında sahil şeridi boyunca tamamen yerli ve milli gemi trafik sisteminin kurulduğunu açıkladı. Yıldırım, “Boğazlarımızın tamamında, İstanbul Boğazı, Çanakkale Boğazı ve bütün sahil şeridimiz boyunca tamamen yerli ve milli gemi trafik sistemini kuruyoruz, bitirme aşamasına geldik. Bu şu anlama geliyor; bütün denizlerimizde seyreden gemilerin, 7/24 esasına göre uzaktan kumandayla izlenmesi ve oluşabilecek muhtemel risklere karşı gerekli müdahalelerin yapılması...” ifadelerini kullandı.

1 yılda 1.5 milyon istihdam

Türkiye’nin gerek ticaret gemisi gerekse de askeri amaçlı gemi yapımında her türlü tecrübeye ve yetkinliğe sahip olduğunu belirten Yıldırım, “Hücum gemilerinden denizaltı projesine ve sismik araştırma gemilerine kadar birçok projelerin yapımı gerçekleşiyor. Ürettiğimiz yeni ve yerli teknolojiye sahip ürünlerle dünya pazarlarında söz sahibi olan ülkeler arasında yerimizi alıyoruz” diye konuştu. Karayolları, demiryolları ve denizcilikte altyapının ülkelerin kalkınması için önemli bir araç ve kaldıraç olduğuna işaret eden Yıldırım, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"Ulaşıma, altyapıya yapılan yatırım Türkiye’nin 3 kat büyümesinin arkasındaki gerçek sebeptir. 2002’den 2016’ya kadar Türkiye, milli gelirini yaklaşık 3 kat büyüttü. 2017’de büyümemiz yüzde 7’nin üzerinde gerçekleşecek, muhtemelen yüzde 7.3. Sadece 1 yıl içerisinde oluşturduğumuz yeni istihdam 1.5 milyon. Bu, yatırımla oluyor. Eğer güven ve istikrar, öngörülebilirlik varsa, o zaman uzun vadeli yatırımlar da rahatlıkla ülkenize gelebiliyor. Bu yıl ve gelecek yıl aynı kararlılıkla çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Türkiye, bu yıl da büyümeye, istihdam üretmeye, ihracatını artırmaya devam edecek. Çünkü ülkemiz için kurduğumuz hayaller büyük ve bu hayaller içerisinde denizcilik sektörünün de ayrı bir yeri var.”

İnsansız savaş botları neden olmasın?
Zirve kapsamında düzenlenen ‘Denizcilikte Dijital Dönüşüm’ başlıklı oturumda konuşan Hava Elektronik Sanayi (HAVELSAN) Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, kara, hava ve deniz araçlarının insansız olmasının kaçınılmaz olduğunu, insansız kara ve hava araçlarının denemelerinin başladığını belirterek, “Bundan sonraki bütün savaş uçaklarının insansız olacağı açık. İnsansız hava taksilerin denemeleri başladı. Gemiler neden insansız olmasın? Biz HAVELSAN olarak insansız savaş botları geliştirilmesi üzerine küçük çaplı bir çalışma yapıyoruz aslında” diye konuştu.

Haberin Devamı