Gazete Vatan Logo

Yerli baz istasyonu ULAK hizmete girdi

5G ile birlikte ortaya çıkacak dönüşüm sürecinde oluşacak fırsatların değerlendirilmesi için ASELSAN ana yükleniciliğinde hayata geçen ULAK dün Kars’ta hizmete girdi.

Yerli baz istasyonu ULAK hizmete girdi

5G ile birlikte ortaya çıkacak dönüşüm sürecinde oluşacak fırsatların değerlendirilmesi için ASELSAN ana yükleniciliğinde hayata geçen ULAK Baz İstasyonları Projesi servis vermeye başladı. Kars Kültür Merkezi’ndeki törende konuşan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, “Bakanlık olarak yürüttükleri evrensel hizmet projelerinde yerli ve milli imkanlarla üretilen ürünlerin kullanımının zorunlu tutulduğunu ifade etti.

Arslan, “ULAK’ta birinci faz için, bin 799 yerleşim yeri için yerlilik oranını yüzde 10 olarak öngörmüştük, yüzde 43’e çıkardık. 2’nci faz bin 472 yerleşim yeri için de yerlilik oranını yüzde 30 öngörmüştük, yüzde 54’e çıktı. Böylece milli haberleşme sanayisinin oluşmasına bakanlık olarak destek veriyoruz” diye konuştu.

Ortak yatırım

Fiber optik altyapısının ortak kullanılmasına yönelik projeye değinen Arslan, “Mükerrer yatırımdan kaçınılması adına önümüzde hafta Başbakan Binali Yıldırım’ın da katılımıyla fiber optik altyapısının ortak kullanılması, geliştirilmesi ve işletilmesine ilişkin lansman yapacağız” ifadesini kullandı. Gelecek dönemde operatörlerin her birinin ayrı ayrı yatırım yapmaları durumunda her bir operatörün yatırımının 25 milyar lirayı bulacağını dile getiren Arslan, “Türk Telekom’un ayrı, diğer operatörlerin birlikte yatırım yapması durumunda yaklaşık 10 milyar lira ilave masraf söz konusu olacak. Söz konusu lansmanla 25 milyar lira yerine 4 milyar liralık yatırımla ihtiyaca cevap verilecek” dedi.

Haberin Devamı

Bakan BiP’ten aradı

Etkinlik kapsamında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Kars merkeze bağlı Akdere köyünde yerli 4.5G baz istasyonu ULAK ile Turkcell sorumluluğunda kurulan Evrensel Hizmet Sahası’nda hazır bulunan Turkcell yetkilileri ve köy muhtarını yerli iletişim ve mesajlaşma platformu BiP ile arayarak bir görüşme gerçekleştirdi.