Gazete Vatan Logo

Yeri gizleniyor!

ÖSO komutanı Türkiye'de...

Özgür Suriye Ordusu Kurucusu Albay Riyad Es’ad’ın Suriye’nin Deyr’uz-Zor kentinin Meyadin ilçesinde saldırıya uğradığı bildirildi.

Es'ad’a yakın kaynaklar, ÖSO kurucusu Es’ad’ın, Esed güçleriyle savaşmak üzere ülkede bulunduğu sırada, aracına füze ile saldırılması sonucu yaralandığını ve tedavi amacıyla Türkiye’ye getirildiğini belirtti.

Sağ bacağını kaybettiği ileri sürülen Es’ad’ın hayati tehlikeyi atlattığını belirten kaynaklar, komutanın yerinin güvenlik gerekçesiyle gizli tutulduğunu ifade etti.

'NEFSİ MÜDAFAA'

ÖSO’nun kurucusu Albay Riyad Es’ad, Üçüncü yılına giren Suriye olaylarını 16 Mart’ta AA’ya değerlendirmiş, Suriye halkının yalnız bırakıldığını, barışçıl gösterilerin maruz kaldığı ağır şiddet sebebiyle muhalefetin ”nefsi müdafaa”
hakkını kullandığını aktarmıştı.

Albay Es’ad, ”Esed rejiminin cinayetleri ve insan hakları ihlalleri karşısında ne yapmamız bekleniyordu? Kuzu kuzu ölmeyi mi bekleyecektik. Biz her türlü iyi niyetli girişime rağmen Esed rejiminin öldürmekten vazgeçmediğini gördüğümüz için silahlarımızı kirli bir çete devletinin değil halkın hizmetine sunduk” ifadelerini kullanmıştı.

İlk 6 ay boyunca halkın asla şiddete başvurmadığını buna rağmen 5 binin üzerinde sivilin öldürüldüğünü hatırlatan Es’ad, 29 Temmuz 2011’de ”barışçıl gösterileri korumak” hedefiyle yola çıktıklarını söylemişti.

Es’ad şu ifadeleri kullanmıştı:

”Daha sonra ordudan kopuşlar hızlandı ve ciddi bir halk savunma gücüne dönüştük. Esed güçleri süreç ilerledikçe sadece göstericilere saldırmakla kalmadı, şehir ve beldeleri havadan, karadan ve denizden bombalamaya, toplu
katliamlar yapmaya başladı. Biz de bu durumda savunmanın ötesine geçerek saldırılara cevap vermeye başladık, tabii onların yaptığı gibi ahlaksızca değil. Sadece askeri ve bürokratik unsurları hedef alarak.”

”Suriye halkının salgın hastalıklar, açlık gibi sorunlarla yüz yüze olduğu aşikar. Ancak tüm bu sorunların kökeninde Esed yönetiminin kullandığı ölçüsüz şiddet ve devlet terörü yatmaktadır. O halde onlarla anladıkları dilden konuşmak gerekiyor. Esed güçlerinden ganimet aldığımız ve kendi imkanlarımızla yaptığımız silahlar yetersiz kalıyor. Bunun için de çocuklarımızın üzerine bomba yağdıran uçaklara karşı silah gerekiyor. ÖSO, silahlara ulaşabilirse sorunu
kökten çözeriz.”

Albay Riyad Es’ad, 29 Temmuz 2011’de Suriye Hava Kuvvetleri’nde görevliyken ordudan ayrılarak muhaliflerin safına geçmiş, beraberindeki subaylarla birlikte dağınık milis ve kaçak askeri grupları birleştirerek, Özgür Suriye Ordusu’nu kurmuştu.

Haberin Devamı