Gazete Vatan Logo

Yerel seçimde sol ittifak olacak mı?

CHP, DSP ve SHP 1989'daki ruhu arıyor. Genel seçimlerdeki işbirliği yerelde de olacak mı?

Merkez sol partiler, CHP, DSP ve SHP önümüzdeki yıl yapılması öngörülen yerel seçimler için kolları sıvadı. 32’nci Olağan Kurultayı’nın ardından yerel seçimlere kilitlenen CHP’de çalışmalara hız verilirken, seçimlere iddialı hazırlanan DSP’de, parti örgütlerine “olası erken genel seçim” uyarısı yapıldı ve yerel seçim hazırlıklarının gözden geçirilmesi istendi. Kurultay hazırlıklarının sürdüren SHP’de ise yerel seçimlere dönük projeler ve politikalar oluşturulmaya başlandı.

Yerel seçimler için kolları sıvayan merkez sol partiler, 1989 yılında SHP’nin yakaladığı seçim zaferini yeniden yaşamak istiyor. SHP, Erdal İnönü’nün Genel Başkanlığında girdiği 26 Mart 1989 yerel seçimlerinde İstanbul, Ankara ve İzmir belediye başkanlıkları başta olmak üzere 39 ilin belediye başkanlığını kazanmıştı. İktidar partisi Anap’a karşı girilen seçimlerde, İl Genel Meclisi seçimlerinde de SHP yüzde 28.8 oy alarak büyük bir başarı elde etmişti. Dönemin bakanlarından Oltan Sungurlu, SHP karşısında yaşadıkları ağır hezimeti, “Üzerimizden silindir geçti” sözleriyle özetlemişti.

Başta CHP olmak üzere, DSP ve SHP, benzer bir başarının yeniden yaşanması için çalışmalarına hız verdi. AKP hakkında açılan kapatma davasının ardından gündeme gelen “erken genel seçim” tartışmalarının yanı sıra, yerel seçimlere dönük çalışmalar da şekillenmeye başladı. Yerel seçimlere bir yıldan az bir zaman kala, CHP, DSP ve SHP çalışmalarına hız verdi. Partiler, aday tespitinde izlenecek yoldan, kent projelerinin hazırlanmasına kadar, belirlenecek stratejiler için kafa yormayı sürdürüyor.

-CHP’NİN “YEREL İKTİDAR” HEDEFİ-

CHP’nin 26-27 Nisan tarihlerine gerçekleştirilen ve Deniz Baykal’ın yeniden genel başkan seçilmesiyle sonuçlanan 32’nci Olağan Kurultayı’nın ardından yerel seçimler için düğmeye basıldı. Yerel seçimler öncesinde, parti örgütlerine dönük “birlik” mesajları veren CHP Lideri Baykal’ın, talimatları doğrultusunda harekete geçen parti yöneticileri, hem seçim bölgelerinde hem de Türkiye genelinde CHP’nin “yerel seçim politikalarını” anlatacaklar.

AKP Hükümeti’nin belediyeler aracılığıyla “sosyal devlet” anlayışının içini boşalttığını ve “sadaka devleti” yarattığına dikkat çekecek olan parti yönetimi, önümüzdeki günlerden itibaren yerel seçim gündemine odaklanacak.

Yerel seçimlerde “iktidar” hedefleyen CHP’de, başta Genel Başkan Deniz Baykal olmak üzere parti yöneticileri ve milletvekilleri yurt gezilerine ağırlık verecek. Bu kapsamda ilk gezisini geçtiğimiz hafta Balıkesir’e yapan Baykal, bu gezilerini sürdürecek. Bölge toplantıları yaparak parti örgütlerinin nabzını tutacak CHP yönetimi, yine bu çerçevede önümüzdeki günlerde Ankara'da belediye başkanları toplantısı gerçekleştirecek.

-BAYKAL: “TORPİL ADAYLIĞI OLMAYACAK”-

Öte yandan, CHP Lideri Deniz Baykal da kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmelerde aday belirleme kriterlerine ilişkin önemli ipuçları verdi. Adayları geçmişte olduğu gibi seçimlere az bir zaman kala belirlemeyeceklerine dikkat çeken Baykal, “torpil” adaylığına geçit vermeyeceklerini söyledi. Baykal, kriterlerini şöyle sıraladı:
“Adaylarımızı seçerken yakın, eş, dost gözüyle bakmayacağız. Bölgesinde sevilen, saygı gören, dürüst, namuslu ve adı yolsuzluğa bulaşmamış insanları bulup çıkaracağız. Aday belirlerken araştıracağız, vatandaşın düşüncesini alacağız. Çalışmalarımızı yürütürken isimler üzerinde bir tartışmaya ve parti içi çekişmeye izin vermeyeceğiz.”

DSP’DE ÖRGÜTLERE “ERKEN SEÇİM” UYARISI

Merkez solun yerel seçimlerdeki iddialı diğer bir partisi DSP’de ise seçimlere dönük çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 22 Temmuz seçimlerinin ardından yerel seçimlere dönük strateji üzerinde çalışan parti yönetimi, bu doğrultuda proje ve program çalışmalarında sona geldi.

AKP hakkındaki kapatma davasını da dikkate alan parti yönetimi, olası bir erken genel seçim için de parti örgütlerini uyardı. Örgütlere iki seçime girilecek gibi çalışılması talimatı veren parti yönetimi, önümüzdeki günlerde il başkanlarını Ankara’da toplayacak. Parti yönetimi bölge toplantılarıyla da örgütün nabzını tutacak. Bu toplantılarda, parti yönetimi “alternatif arayanlara DSP’nin kapısı açık” mesajı verecek.

Parti yönetimi, iddialı isimlerle seçmenin önüne çıkmayı hedeflerken, önemli bazı isimlerle görüşüldüğü ifade edildi. Çalışmalar kapsamında DSP Lideri Sezer de “çat kapı” ev ziyaretleriyle vatandaşlarla buluşacak.

Kurmaylarıyla yaptığı değerlendirmede solun, “yüzde 20’lere” mahkum edilmemesi gerektiğine vurgu yapan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, soldaki tıkanıklığın DSP ile aşılabileceğini savundu.

-SHP KURULTAYINI BEKLİYOR-

Bir taraftan kurultayına hazırlanan SHP’de ise yerel seçimlere dönük çalışmalar da sürüyor. 24 Mayıs’ta gerçekleştirilecek 3. Olağan Kurultay’da seçim stratejisini masaya yatıracak olan SHP yönetimi, kentlerin sorunlarının çözümüne ilişkin projeleri de kamuoyuyla paylaşacak.

Adı sık sık Ankara Büyükşehir Belediyesi için solun ortak adayı olarak anılan SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, yerel seçimlerin sadece adaylar üzerinden tartışılmasını eleştirdi. Karayalçın, yaptığı değerlendirmede, “Projeler de önemsenmeli. Türkiye’nin kentlerinde yeni kurumlara ihtiyaç var. Yerel yönetimlerin daha verimli olabilmesi için daha ileri düzeyde hizmet sunabilmeleri için Türkiye genelinde yerel yönetimlerin dışında alınması gereken önlemler var. Yeni bir planlama stratejisi uygulamaya ihtiyaç var” değerlendirmesinde bulundu.

-İTTİFAK TARTIŞMALARI-

CHP, DSP ve SHP yerel seçim çalışmalarının sürdürürken, bir taraftan da “iş birliği” tartışmaları sürüyor. 22 Temmuz seçimlerinde CHP ile işbirliğine giden DSP’de yerel seçimlere tek başına girilmesi konusunda bir anlayış hakim. Şimdilik “işbirliği” tartışmalarından uzak durmaya çalışan parti yöneticileri siyasi sürecin dikkatle izlenmesi gerektiği görüşünde.

Haberin Devamı