Gazete Vatan Logo

Yerel seçimde ittifak yapabiliriz

“Cumhur ittifakı… Sayın Bahçeli’nin bu konudaki yaklaşımı tam nedir bilemiyorum. Biz böyle bir noktada bu işe olumlu yaklaşabiliriz. Milletvekili seçiminde attığımız bir adım var. Yerel seçimlerde de böyle bir adımı müşterek olarak atabiliriz. Taraflar olumlu bakarsa böyle bir adım niye olmasın, olabilir”

Yerel seçimde ittifak yapabiliriz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kırgızistan’dan yurda dönerken uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye-ABD krizinden İdlib operasyonuna, AB’yle ilişkilerden yerel seçim ittifakına kadar gündemi değerlendiren Erdoğan, şu mesajları verdi…

- NAZARBAYEV GELECEK: Kırgızistan ziyaret kapsamında 3. Dünya Göçebe Oyunlarına katıldık. Oyunların dördüncüsüne, inşallah 2020’de biz ev sahipliği yapacağız. Sayın Nazarbayev’in, (Kazakistan Cumhurbaşkanı) 13 Eylül’de ülkemize bir ziyareti olacak.

- ABD’YLE FARKLI SÜRECE GİRİLDİ: (Kırgızistan, FETÖ’nün Orta Asya’daki yapılanmasında en güçlü yer. Gittikleri ülkelerde, yapılanmalarını biliyoruz. Bizi anlamasını beklediğimiz bu ülkeler, olayı yeteri kadar anlamak istemiyorlar mı? Somut adımlar olacak mıdır?) Biz anlatmaktan yorulmayacağız, anlatmaya devam edeceğiz. Her yere sızmış vaziyetteler. Onlar kaçacak biz kovalayacağız. ABD’deki durumun da ne derece bununla bağlantılı olduğunu biliyorsunuz. Örgütün elebaşı, bizim mahkemelerimizde, ağırlaştırılmış müebbetten müebbede kadar değişik cezalara mahkum oldu. ABD ile Türkiye arasında suçluların iadesi anlaşması var. Bundan hareketle, o adamın ABD’den deport edilmesini, bize iadesini istedik. Ama hâlâ olumlu bir cevap alamadık. ABD ile ilişkilerimiz son İzmir hadisesi ile çok daha farklı bir sürece girdi. Bu süreçte hukuk ve yargı neyi gerektiriyorsa elbette o yapılacaktır.

Haberin Devamı

- KATLİAM OLUR: (İdlib’de çok kritik bir aşamaya gelindi. Türkiye nasıl bir çözüm bekliyor. Tahran zirvesinde Türkiye masaya birinci öncelik olarak hangi konuyu getirecek?) Şu anda Türkiye olarak Rusya ve İran’la bir çalışmanın içindeyiz. Bizim orada 12 gözlem noktamız var. Hepsinden öte şu anda bizim Rusya ile olan işbirliğimiz çok önemli. Burada 3,5 milyon insan var. ABD Rusya’ya, Rusya ABD’ye topu atıyor. Ama, Allah göstermesin, buralara füzeler yağdırılacak olursa çok ciddi bir katliam yaşanır.

- İDLİB’DE 3. SAFHA BİTTİ: Öyle bir durumda oradan kaçanlar nereye gelecek? Büyük oranda yine bize gelecek. Bu yeni bir sıkıntı meydana getirebilir. İdlip konusundaki görüşmelerin üçüncü safhası bitti, bugün dördüncü safhası devam ediyor. Görüşmelerden çıkacak isabetli bir kararla bu süreci aşarız. 7 Eylül’de Tahran zirvesi var. Bu zirvede bu işi çok daha olumlu bir noktaya taşıyacağız.

Haberin Devamı

- SAVSAKLANIYOR: (ABD Savunma Bakanı Mattis’in Türkiye ile Münbiç konusunda ortak çalışmaların devam ettiği yönünde açıklaması var. Ama sanki oyalama var gibi duruyor) Münbiç’te, başta Dışişleri Bakanımızın Pompeo ile yaptığı görüşmedeki noktada olmadığımızı söyleyebilirim. Olay savsaklanıyor. İdeal bir noktada değiliz. Görüşmelerin yapıldığında varılan mutabakat, şu anda aynı istikamette maalesef yürümüyor. Önümüzdeki süreçte Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile Milli Savunma Bakanı’mız Hulusi Akar’ın muhatapları ile yapacakları görüşmelerde, temenni ederim ki yeni bir süreç başlar, yeni bir heyecan ortaya çıkar.

- OLUMLU BAKABİLİRİZ: (Yerel Seçimlerde ittifak olacak mı? Bahçeli buna yeşil ışık yakan mesajlar verdi. CHP, HDP ile aday gösterebileceğini söyledi, adaylarını da erken açıklayacak. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? AK Parti dışından adaylar olacak mı?) CHP’nin HDP’den, HDP’nin CHP’den aday gösterip göstermemeleri bizi ilgilendirmiyor, kendi iç meseleleri. Bizim dışarıdan, içeriden diye bir şeyimiz olmaz. AK Parti’nin ilkelerini benimsemiş, AK Partiliği tescillenmiş olan kişi bizim adayımız olur. Sipariş adaylar belediye başkanlığında hiç uygun düşmez. Bu farklı bir şey. Belediye başkan adayının bir karşılığı olacak ki partinin oy tabanına hitap edebilsin, ve partinin oy miktarı ile karşılığı olan oy birleşmiş olsun. Cumhur ittifakı meselesine gelince, doğrusu Sayın Bahçeli’nin bu konudaki yaklaşımı tam nedir bilemiyorum. Biz böyle bir noktada bu işe olumlu yaklaşabiliriz. Milletvekili seçiminde attığımız bir adım var. Böyle bir durum yerel seçimlerde de böyle bir adımı müşterek olarak atabiliriz. Bunun için arkadaşlarımızın, başta liderler olarak bizlerin oturup konuşmalarında fayda var. Taraflar olumlu bakarsa böyle bir adım niye olmasın, olabilir.

Haberin Devamı

- AFLA MAĞDUR ETMEYELİM: (Af gündemde mi?) Kader mahkumları meselesini anlamış değilim. Kime kader mahkumu denir çok çok önemli. Benim bir ilkem var. İlkem de şudur: Devlete karşı işlenen suçlarda devlet affedici olabilir. Ama kişilere karşı işlenen suçlarda devletin af yetkisi yoktur. Özellikle bu bizim gündemimizde olan bir şey değil. Tüm bunlara rağmen hakikaten yapabilecek bir şey var ise bunu da aramızda görüşelim. Biz MHP ile bir yola çıktık. Cezaevlerinde ciddi manada bir doluluk var, kabul ediyoruz. Tüm bunlara rağmen bir şey yapalım derken, öbür tarafta mağdur, mazlum meydana getirmeyelim.

Haberin Devamı

- BAŞARACAĞIZ: (Enflasyon rakamları açıklandı, hem bu konuda hem ekonomiye ilişkin genel değerlendirmeniz nedir ?) Bunlar tekrar tek haneye gelir. Biz bunları aşarız. Yatırımlar konusunda dışarıdan girişimci Türkiye’ye girmekten çekinmiyor. İhracatta iyi bir konumdayız. Sıkıntımız söz konusu değil. Bunları aşacağız. Başaracağız.

Trump’la görüşme talebim olmaz
- TALEP GELMEDİ: (BM’de Trump ile görüşecek misiniz?) Bu konuda onlardan bir talep gelmedi. Benim bir talebim olmayacak.
- HAYIRLI OLUR: (James Jeffrey’nin (ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Suriye Özel Temsilcisi) Türkiye ziyareti söz konusu. Bu ziyaretten beklenti nedir, somut bir adım çıkar mı?) Sayın Jeffrey’nin bölgeye atanmasını isabetli bir karar olarak görüyorum. Temenni ederim bu yeni süreç hayırlı olur. Bazı adımların seri olarak atılmasına da vesile olur.
Brunson’da hukuk dışı talebi yerine getirmeyiz
- ABD’NİN TAVRI ŞIK DEĞİL: (Türkiye-ABD ilişkilerinde son durum nedir? Krizin aşılması için görüşmeler sürüyor mu?) İzmir’deki hadisede hukuki süreç devam ediyor. Biz başından beri hukuki sürecin işletilmesini savunduk, savunuyoruz. Bizim hukuk dışı bir talebi yerine getirmemiz mümkün değil. Kusura bakmasınlar, hukuk dışı bir şey talep edilemez. Kaldı ki ABD’de yapılanlar da ortada. Örneğin Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın durumu. ABD’ye altı kez girdi çıktı, yedincisinde çıkarken tutukladılar. Hakeza, Halk Bankası’na yönelik tehditler. Onlar için, hukuk şöyle der böyle der önemli değil. ‘Ben güçlüyüm, güçlü olduğuma göre haklıyım’ diyorlar. İzmir’deki hukuki süreci adeta yok saymaları, ‘Bize göndereceksiniz, vereceksiniz’ tarzında bir yaklaşım içinde olmaları hoş değil. Böyle tehditlerle bir yere varılamaz. ABD’nin bu tür nahoş ve hukuk dışı tavırlar sergilemesini şık bulmuyoruz. Bunlar doğru şeyler değil. Bir stratejik ortağın ortağına böyle bir şey yapması şık değil.
AB, istenilen noktada değil
- ALMANYA LİDER KONUMDA: (AB’nin son zamanlarda Türkiye’ye yaktığı yeşil ışık ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacak mı?) AB, bazı istisnalar dışında, henüz bizim isteğimiz noktada ya da konumda değil. Almanya’ya ay sonunda resmi ziyaretim olacak. Bu ziyareti çok önemsiyorum. Almanya, AB içinde çok önemli bir konuma sahip, adeta bir lider konumunda. AB, Türkiye olarak bugüne kadar attığımız olumlu adımlara maalesef aynı şekilde karşılık veremedi. Hâlâ da aynı karşılığı bulamıyoruz. Bir diğer boyut Fransa. Fransa da daha olumlu gibi görünüyor; ama yine de bir iade-i ziyaret yapamadı, bunu yapması lazım. AB ülkeleri içinde Hollanda’nın, Belçika’nın tutumlarının çok iyi olduğunu söyleyemeyiz. Avusturya’dan yapılan bazı açıklamalar çok olumsuz.
Külliye’de elçileri kabul etti
Başkan Erdoğan, dün Külliye’de büyükelçileri kabul etti. İlk olarak, Gabon’un Ankara Büyükelçisi Bernard Avouma’yla bir araya geldi. Ardından sırasıyla Burkina Faso’nun Ankara Büyükelçisi Brahima Sere ve Hindistan’ın Ankara Büyükelçisi Sanjay Bhattacharyya (üstte) ile görüştü. Erdoğan, güven mektuplarını sunan elçilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.