Gazete Vatan Logo

Yerel seçim kasım ayında mı yapılacak?

Ankara kulislerinde anayasayı değiştirecek oranda destek bulunduğu takdirde yerel seçimlerin de bu yılın kasım ayına alınması tartışılıyor. Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın sözleri bu iddiayı güçlendirdi

Yerel seçim kasım ayında mı yapılacak?

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerinin erkene alınması ve iki seçimden de AKP ile MHP’nin oluşturduğu ‘Cumhur İttifakı’nın galip çıkması, şimdi de 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin öne çekilmesi fikrini doğurdu. Ankara kulislerinde anayasayı değiştirecek oranda destek bulunduğu takdirde yerel seçimlerin de bu yılın kasım ayına alınması tartışılıyor.

AKP-MHP yetmiyor

Anayasa’nın 127. maddesi gereği 5 yılda bir yapılan yerel seçimlerin erkene alınması için, anayasa değişikliği ve referandum şartı ile 360, referandumsuz ise 400 milletvekilinin oyu gerekiyor. AKP ve MHP’nin ise TBMM’de 344 sandalyesi bulunuyor. Bu nedenle Mart 2019’daki yerel seçimlerin erkene alınması için yapılacak bir anayasal değişiklik, muhalefetten destek sağlanmadıkça mümkün bulunmuyor. Değişiklik için 400 oy gerekiyor. Daha önce HDP’de olan Güneydoğu’daki bir çok belediyenin kayyum ile yönetilmesi nedeniyle HDP’nin bir erken yerel seçime karşı çıkmayacağı belirtiliyor.

CNN Türk’te konuşan Bakan Ahmet Eşref Fakıbaba, 2019 Mart ayında yapılacak yerel seçimlerin 2018 Kasım ayına çekilmesinin daha doğru olacağını düşündüğünü söyledi. Fakıbaba şöyle konuştu: Değişebilir mi? Bu konuda haberler çıkıyor, Kasım ayına alınacak diye. Ben bilmiyorum ama ben eski bir belediyeci olarak böyle bir şeyin doğru olacağına şahsen inanıyorum. Kasım ayı olursa bütün belediye başkanlarının bir yıl daha kazanacağını öngörüyorum. Bu sene de zaten erken seçim olmamış olsaydı, Haziran-Temmuz ayından itibaren aday olacağım, olmayacağımın telaşıyla bu sefer işler yine yarıda kalıyor. Bunları önlemek ve iki yılı kurtarmak adına bunun 1 Kasım’a alınması doğru olacaktır.

Haberin Devamı