Gazete Vatan Logo

Yerdekiler havalandı uçak bulamıyoruz

Geçen kış düşen yolcu sayısı nedeniyle 30 uçağını park pozisyonuna çeken THY, aldığı önlemler ve stratejik hamlelerle ‘take off’ pozisyonuna geçti. THY’nin Başkanı İlker Aycı “Talep arzın ötesine geçti artık uçak yetmiyor. Bu yıl 69 milyon yolcuyu taşıyacağız” dedi

Yerdekiler havalandı uçak bulamıyoruz

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu ve İcra Komitesi Başkanı İlker Aycı, yakaladıkları finansal sonuçların Türkiye ve THY için gurur vesilesi olduğunu belirterek, özellikle Türk milletinin kendilerini zor günlerde yalnız bırakmadığını söyledi. Geçen yıl giderlerini yüzde 9 kıstıklarına dikkati çeken Aycı, “Bu yıl da giderlerde yüzde 6’lık iyileştirme gerçekleştirdik” dedi.

Çalışmalar sonuç verdi

Aycı, 2016’da dünyada ve Türkiye’de zor bir yıl olduğunu belirterek, şunları dile getirdi:

“Türkiye turizmi bundan etkilenmişti ve yüzde 30’luk ziyaretçi sayısında azalmayla karşılaşmıştık. Türkiye’ye gelen turistlerin yüzde 75’i havayoluyla geliyor. Bunun bize ciddi etkisi olmuştu. Bu etkiyi üzerimizden kaldırmak için 3’üncü çeyrek içerisinde uyguladığımız planlarla ve son çeyrekte yaptığımız başarılı optimizasyon, kapasite ayarlama, maliyet düşürme çalışmaları sene sonu toparlamamıza, yıl sonundan önce bütün zararı silip süpürmemize sebep oldu. O dedikoduları haklı çıkarmadık, dedikodu yapanlar dedikodu yaptığıyla kaldılar.”

Haberin Devamı

Kendilerine inananları mahcup etmediklerini anlatan Aycı, “İlk çeyrek zayıf geçince herkes şöyle birbirine baktı ama biz planlarımızdan emindik. ‘Nisan’da yerde uçak kalmaz’ demiştik. Nisan’da yerde uçak kalmadı. Nisan’a gelince ‘Haziran gibi çift haneli büyüme rakamları geliyor’ dedik, öyle oldu. Arkasından uçak yetmemeye başladı. Artık uçak yetmiyor. Yani talep arzın ötesine geçti” diye konuştu.

THY, ekonomik daralma nedeniyle azalan yolcu sayısı için geçen yıl kış döneminde ek önlemler aldı. Kış sezonunda 22 noktaya seferler iptal edilirken, filodaki 30 uçak da park pozisyonuna alınmıştı.

2018 iyi giderse 7 bin kişi alırız

THY Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı’dan 2018 yılına ilişkin istihdam müjdesi geldi. Aycı, “2018’e dair istihdam olarak planlamamız şu anda ana kademede yaklaşık 3 bin, iştiraklerle bakıldığında 3 bin 500 çalışan. Ancak senenin iyi ve 2017’ye benzer bir şekilde gitmesi halinde bunun

7 bin çalışana çıkabileceğini söyleyebilirim. Bunun yaklaşık yüzde 40’ı anonim ortaklığımız olur, yüzde 60-65’i iştiraklerimizde olur. 2018 için yaklaşık 7 bin istihdamı öngörebiliriz. Şaka yapmıyorum. 7 bin istihdam diyorum ve Türkiye’nin tek bir şirketinden bahsediyorum” bilgisini verdi. Aycı, işe alımlar için başvuruların yüzde 95’inin internet kanalı ile alınacağını ekledi.

Haberin Devamı

Hedef 100 milyon yolcu

İlker Aycı, yeni dönemde daha fazla destinasyon açacaklarını, 3’üncü Havalimanı’nın açılması ile daha da derinleşip güçleneceklerini söyledi. Aycı, hedeflerini şöyle aktardı: “Bu yıl amacımız 69 milyon yolcu taşımak. 3’üncü Havalimanı açıldığı zaman kapasite sorunlarımız bittiği andan itibaren THY’nin yıllık 100 milyon yolcuya ulaşabilmesi çok kısa sürede olur.” Aycı, “2018’de yeni havalimanında ortaklık konusunda yeni adımlarımızı duyabilirsiniz” diye konuştu.

Yerli uçak motoruna destek

İlker Aycı, yerli uçak motoru üretimine ilişkin, “THY Teknik’i bu anlamda önemli bir oyuncu olarak görüyoruz ve bu konudaki gruplara destek verip Türkiye’de uçak motoru imal edilmesi noktasında öncü olmak isteriz. Bu projelerin içinde olacağız ve bunu destekleyeceğiz” dedi.

Haberin Devamı

ABD yolcusunun % 80’i transit, telafi ediyoruz

İlker Aycı, ABD uçuşlarında getirilen elektronik cihaz yasağı ve vize sorununa değinerek, şunları kaydetti: “Biz çok hızlı ve proaktif bir cevap verdik. Önce başarılı bir şekilde cihazları paketleyerek taşımaya başladık. 80 binin üstündeki cihazı taşıdık. Uçak içerisinde ‘free wi-fi’ ve business’a laptop verdik. Yeter ki misafirlerimiz bundan mutlu olsunlar. 103 gün dayanabildi. Ondan sonra vize meselesi geldi. Sürekli bir şey geliyor. Hiç moralinizi bozmayın, enseyi karartmayın. Her birinin bir çözümü var. Amerika yolcumuzun yüzde 80’i transit geliyor. Neye üzülüyorsunuz? Geriye kalan yüzde 20 de zaten çoğunlukla uzun vadeli vize alıyor. Transitteki büyümemizle vize alamadığı için gelemeyen, yolcu fazlasıyla telafi oluyor.”