Gazete Vatan Logo

YEPyeni destinasyonlar

Türkiye turizminin pazar bağımlılığı ve alternatif destinasyon arayışı Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) da girdi. Buna göre Çin, Hindistan ve Japonya başta olmak üzere Uzakdoğu ülkeleri için yeni projeler geliştirilecek. Bu hedef pazarlarda Türkiye’nin imajı daha da güçlendirilecek

YEPyeni destinasyonlar

Türkiye’de turizm sektörü geçtiğimiz dönemde girdiği krizde büyük kayıplar yaşarken siyasi gerilimler ve terör olayları nedeniyle kendisini bir pazar sıkıntısının içinde bulmuştu. Yıllardır turizmcinin göz bebeği Rusya pazarı ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinden turist akışı kesilince turizmciler odaları doldurmakta güçlük çekti. Doluluk oranlarının yüzde 40’lara kadar gerilemesi de hem turist başına harcamayı hem de satılan oda fiyatlarının dip seviyeleri görmesine neden oldu.

Yüzde 72.5 artış

Turizmcilerin bu dönemde çıkardığı en büyük derslerden biri olan pazar bağımlılığı ve alternatif destinasyon sorunu Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’na (YEP) girdi. YEP dahilinde, bu dönemde turizmcinin rotayı çevirdiği, sık sık fuarlara çıkarmalar yaparak varlık gösterdiği Çin, Japonya, Hindistan ve Güney Kore gibi Uzakdoğu ülkeleri için özel planlar oluşturularak, projeler geliştirilmesi planlanıyor.

Kriz döneminin ardından turizm sektörünün alternatif pazar çalışmaları ilk meyvelerini vermeye başladı. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) verilerine göre, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde Çin, Hindistan, Güney Kore ve Japonya’dan Türkiye’ye gelen toplam turist sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 72.5 artışla 438 bin 83’e ulaştı. Bu yılın 7 ayında Türkiye, Çin’den 225 bin 29, Hindistan’dan 83 bin 136, Kore’den 87 bin 249, Japonya’dan da 42 bin 669 ziyaretçi ağırladı.

Haberin Devamı

Çin’de Türkiye yılı

Çin’de 2018’in ‘Türkiye yılı’ olarak ilan edildiğini hatırlatan Firuz Bağlıkaya, 29 Ekim’de yeni havalimanının açılmasıyla uçuş kapasitesinin artacağını, China Southern Airlines’ın 20 Aralık’tan itibaren haftada 3 kez seferlere başlayacağını ifade etti.

HİNDİSTAN’A ÇIKARMA YAPILACAK

TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, YEP’te turizm sektörüne yönelik politika ve tedbirlerin bulunmasının sektör temsilcilerini çok mutlu ettiğini söyledi. Bağlıkaya, YEP ile turizmcilere bir misyon yüklendiğini ve bunun karşılığını vermeye çalışacaklarını belirterek, şunları kaydetti: “Yeni, zengin pazarlar, sezonun uzatılması gibi kriterlerle ilgili ayrı ayrı çalışılıyor. Hindistan, Japonya, Güney Kore ve Çin’in 2017’de turizm harcamaları 325 milyar dolara ulaşmış, bunlar çok yüksek segmentte turist gönderen ülkeler. Dolayısıyla bizim ana pazarların yanında bu pazarlarda da etkin olmamız gerektiğini biliyoruz. Elimizden geldiği kadar da bu pazarlarda çalışmalar yapıyoruz. Bu kapsamda, Ekim’in ilk haftası Hindistan’ın 6 şehrinde birtakım organizasyonlar farkındalık yaratacağız. Hindistan pazarında faaliyet gösteren tur operatörleriyle Türkiye’den 20 turizm firması iştirak edecek. Ayrıca Kasım’da da Hintli düğün planlamacıları İstanbul’a gelecek. “

Haberin Devamı