Gazete Vatan Logo

Yenikapı’ya yüzer santral yanaşacak

İstanbul Yenikapı’ya 250 milyon TL maliyetle yüzer santral yapılacak. Marmara Bölgesi’ndeki elektrik arzının kesintiye uğramaması için yapılacak santral, yılda 1.500 saat çalıştırılarak doğalgazı ve motorini elektriğe dönüştürecek. 360 milyon kWh elektrik üretebilecek.

Yenikapı’ya yüzer santral yanaşacak

İstanbul’un elektrik ihtiyacını karşılaması için ‘yüzer santral’ yapılmasına karar verildi. ‘Çevresel etki değerlendirmesi süreci’ (ÇED) başlatılan projeyi Elektrik Üretim A.Ş. üstlenecek ve yüzer santral Yenikapı açıklarına demirleyecek. 250 milyon TL’ye mal olması beklenen yüzer santral, doğalgazı ve motorini elektriğe dönüştürebilecek. Proje kapsamında ambarlı kuru yük gemisi ya da kargo gemisine 4 adet gaz türbini -generatör monte edilerek yüzer elektrik santrali yapılacak.

Yılda 360 kWh elektrik

Elektrik arz güvenliğinin ve sistem güvenliğinin sağlanması amacıyla yapılacak yüzer elektrik santrali, yılda yaklaşık 1.500 saat çalıştırılacak ve 360 milyon kWh eletrik üretecek. Yüzer santrala doğalgaz temini karadan bağlanacak boru hattı ile sağlanacak. Doğalgazda sıkıntı yaşanması durumunda motorin ile elektrik üretilecek. Santrala motorin ikmali ya tanker ya da karadan bağlantı yoluyla yapılacak. Üretilen elektrik Yenikapı’daki trafo merkezi yoluyla şehir şebekesine verilecek.

Marmara Bölgesi risk altında
Açıklanan ÇED raporunda, yüzer santralin kurulmasına yönelik duyulan ihtiyaç şu sözlerle anlatıldı: “Isınma amaçlı doğalgaz kullanımının yaygınlaşması ve buna mukabil soğuk geçen kış aylarında tüketimin had safhaya ulaşması nedeniyle elektrik üretimine ayrılan doğalgaz arzının kesintiye uğraması söz konusu olabilmektedir. Bu durumun elektrik arz güvenliğini tehlikeye sokmaması için zaman zaman EÜAŞ’a ait çift yakıtlı kombine çevrim santralları motorin ile çalıştırılmaktadır. Buna rağmen Marmara Bölgesi ve özellikle İstanbul iletim ve dağıtım sisteminin mevcut durumu itibarıyla bu riskle daha fazla karşı karşıya kalmaktadır. Bu yüzden yüzer elektrik santrali projesine karar verilmiştir.”

Haberin Devamı