Gazete Vatan Logo

Yenidoğanların hassas göbek bakımı

Bebeği annesi ile birleştiren ve hayati önem taşıyan göbek bağı, doğumdan sonra özel bakım istiyor. Bu bölgenin temiz ve kuru olması, bebeği enfeksiyonlardan koruyarak sağlıklı gelişimine destek sağlıyor

Bebeğin dünyaya gelişinden sonraki dönemde de göbek bağı hayati önem taşır” bu uyarı Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Özlen Kaya Çardak’a ait. Çardak, yenidoğanların göbek bakımının hassasiyetle yapılmasını belirtiyor ve şu uyarıları yapıyor: “Bebeğin, anne karnındaki dönemi, dış travmalara karşı koruyucu işlev gören amniyon sıvısı içerisinde geçirir. Her hafta orantılı olarak artan ve hayati önem taşıyan sıvının içerisinden anneye göbek bağyla bağlıdır. Bu bağ sayesinde nefes alıp verme ve beslenme işlerini yerini getirir. Göbek bağının herhangi bir nedenle zarar görmesi bebeğin gelişimini durdurabilir hatta ölümüne bile yol açabilir”

Günde en az bir defa göbek bakımı yapılmalı
Göbek bağının pansuman ve temizliğinin düzenli yapılması çok önemli. Çünkü göbek bağı, yenidoğan bebeğin enfeksiyon kapabileceği yerlerden biri. Bu yüzden günde en az bir defa bakımı yapılmalı, bebeğin altı değiştirilirken göbek bağı da temizlenmeli.
- Temizlik için hastaneden ayrılmadan önce verilen sıvı kullanılmalı.
- Temizlikte kullanılan ilaçlar yalnızca bebeğin göbek kordonuna sürülmelidir.
- Göbeğe takılan mandalı yavaş hareketlerle sağa sola yatırarak, göbek bölgesine pansuman yapılabilir.
- Özellikle mandalın alt tarafına da pansuman yapılması çok önemlidir, sadece üst tarafına pansuman yapılıp altı unutulan göbek bağlarının geç düştüğü unutulmamalı.
- Bölge, temiz ve kuru tutulmalı.
Banyo yaptırırken dikkat edin!
Göbeğin düşmesine kadar geçecek olan 2-3 hafta içinde bebeğe banyo yaptırırken süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak; göbek düştükten sonra ise küvet içinde banyo yaptırılabilir. Banyo sonrasında göbek bağı temiz bir bez yardımıyla hemen kurulanmalı. Gerekirse saç kurutma makinesinin en düşük ayarıyla uzaktan tutularak kurutulabilir. Göbek bağı pamukla kurulanıp, alkolle temizlenir. Önerilen banyo rutini ise ilk 1 ay için göbek düşene kadar haftada 2-3 kez, göbek düştükten sonra her gün banyo yaptırılması. Özellikle yüz, saçlı deri, göbek bağı, eller ve bez bölgesinin temizliği önemli.
Erken düşen göbek bağının sakıncaları
Bebeğinizin göbek bağının doğal zamanından önce veya sonra düşmesi sakıncalı olabilir. Göbek bağının erken düşmesi enfeksiyonlar ve kanama açısından riskli olduğu gibi bir ay geçmesine rağmen hâlâ göbeği düşmeyen bebeklerde anatomik bozukluk ya da immünolojik rahatsız olabilir. Göbek bağının yeterince kurumadan düşmesinden sonra göbek deliği bölgesinde pembe renkte yumuşak bir kitle görülebilir. Granülom, göbek bağının tam dipten düşmeyip bir parçasının kalmasıdır. Bu kalan parça, 3-4 gün içinde kendiliğinden düşebileceği gibi akıntı yaparak enfeksiyonlara da zemin hazırlayabilir. Bebeğin iç çamaşırının akıntıyla kirlendiği görülüyorsa doktora başvurulmalı.
Yenidoğanda K Vitamini eksikliği
K vitamini yenidoğanlarda eksik ve rutin olarak K vitamini iğnesi yapılır. Bu vitamin zaman içinde vücutta sentezlenir ama yaşamın ilk bir ayında eksik kalırsa başta göbek kanaması olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. K vitamini yapılmamış bebeklerde özellikle kafa içi kanamalar hayati risk yaratabilir. Doğumda uygun doz K vitamini yapılmış olsa bile göbek düştükten sonra kanaması uzun süren bebeklere ikinci doz K vitamini yapılması gerekebilir.
Bağın kurumasına izin verilmeli
Göbek bağı, vakti geldiğinde doğal bir şekilde kendiliğinden düşer. Havayla temas etmesi, daha çabuk iyileşmesini sağlayacağı için bu bölge bebek bezi ya da iç çamaşırıyla kapatılmamalı. Göbek bağının kendi kendine düşmesine izin vermek için bağın kurumasına izin verilmeli. Kimi bebeklerde düşme sırasında az miktarda kanama görülebilir; ancak günler içinde devam eden ısrarlı kanama görülürse hemen doktora gidilmeli.
Özel üretilen bezleri kullanın
Bebeğin göbek bağının mikrop kapmamasını sağlayacak en önemli şey temizliği. Günlük pansumanları yapılan bebeğin göbeğine, losyon sürülmesi doğru değil. Göbeğin çabuk düşmesini sağlamak amacıyla çevreden duyulan bitki, krem gibi ürünlerden de uzak durulmalı. Bebek bezinin sık aralıklarla değiştirilmesi ıslak ve nemli bezin uzun süre göbek bağıyla temasını engeller. Bezin ön kısmının göbek bağı dışarıda kalacak şekilde katlanması ya da özel üretilen bezlerin kullanılması tavsiye edilir.
Doktorunuza hemen danışın
Zamanından önce ya da sonra kopan göbek bağı sorun yaratabilir. Göbeğin düşmesinden sonra kanama gelişir, göbek bağından yeşil akıntı, pis koku gelir ve etrafında kızarıklık olursa, iltihaptan şüphelenmek gerekir. Göbek bağının zamanından geç kopması da iltihap veya kordonun altındaki bölgede bir anormalliğin göstergesi olabilir. Bu durumlarda doktora danışılmasında fayda var.
Göbek bağı 1 hafta sonra düşüyor
Bebeğin doğumu sırasında göbek bağı, bebeğin cildinden yaklaşık olarak 1.5-2 cm. yukarıdan kesilir. Göbek bağının kesilmesi sırasında bebek hiçbir acı hissetmez çünkü bu bölgede sinir bulunmaz. Göbek bağı günler içerisinde jölemsi, yapışkan ve sulu özelliğini kaybeder. Rengi sarıdan kahverengiye doğru değişir ve yaklaşık 1-3 hafta içinde de düşer.

Haberin Devamı