Gazete Vatan Logo

Yeni Zelanda'da iki camiye terör saldırısına dünyadan tepkiler

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında 2 camiye yapılan terör saldırılarına ilişkin İngiltere, Fransa ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonundan tepki geldi. İngiltere Başbakanı Theresa May, terör saldırısına tepki gösterirken, başkent Londra'da bugün camiler çevresinde silahlı polislerle güvenlik önlemi alınacağı bildirildi. ABD ise saldırıyı 'nefret eylemi' diyerek kınadı.

Yeni Zelanda'da iki camiye terör saldırısına dünyadan tepkiler

May, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "İngiltere adına, Christchurch'teki terör saldırısının ardından Yeni Zelanda halkına en derinden başsağlığı diliyorum. Düşüncelerim, bu tiksindirici şiddet eyleminden etkilenlerle." dedi.

Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, terör saldırısını "korkunç bir eylem" şeklinde niteleyerek, "Yeni Zelanda, dünyanın en huzurlu, barışsever ve cömert uluslarından biri. İngiltere'deki dostlarınız, acınızı paylaşmada yanınızda." ifadesini kullandı.

Londra Belediye Başkanı Sadık Han saldırının "masum insanların inançlarından dolayı öldürüldüğü yürek burkucu bir haber" olduğunu belirterek, "Londra, bu korkunç terör saldırısı karşısında Christchurch halkının yanında. Londra, bazılarının yok etmek istediği çeşitliliği daima destekleyecek." değerlendirmesinde bulundu.

Başkentte polislerin bugün tetikte olacağını kaydeden Han, "Londra'daki Müslümanlara güven vermek istiyorum. Londra polisi ile temas halindeyim. Bugün, Londralılar namaz kılmaya giderken camiler etrafında görünür şekilde polisler ve silahlı müdahale ekipleri olacak." dedi.

Haberin Devamı

ABD'den tepki

Beyaz Saray yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda'daki saldırıyı 'nefret eylemi' diyerek kınadı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders yaptığı açıklamada, "ABD, Christchurch'te yaşanan saldırıyı şiddetle kınıyor. Düşünce ve dualarımız kurbanlar ve onların aileleriyle. Yeni Zelanda halkı ve hükümetlerine karşı gerçekleşen bu korkunç nefret eyleminde onların yanındayız." dedi.

Trump 'korkunç saldırı' dedi

Trump ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada; "Camilere yapılan korkunç saldırı sonrası Yeni Zelanda halkına en samimi duygularımı ve iyi dileklerimi sunuyorum. 49 masum insan şuursuzca öldürüldü ve birçoğu da yaralandı. ABD Yeni Zelanda'nın yanındadır. Tanrı hepimizi korusun" dedi..

Fransa'dan tepkiler

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron da konuya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Düşüncelerim Christchurch'deki camilere yönelik iğrenç suçların mağdurları ve yakınlarıyla. Fransa, her türlü aşırılığa karşı duruyor ve dünyada terörizme karşı ortaklarıyla hareket ediyor." ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AB Komisyonundan tepki

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de yayımladığı basın açıklamasında, "Christchurch'teki Müslüman toplumuna yapılan terör saldırısını derin üzüntü ve korkuyla öğrendim. Kurbanların yakınlarına ve tüm (Müslüman) toplumuna en samimi başsağlığı dileklerimi iletiyorum." dedi.

Saldırıyı "masum insanlara yönelik akıl dışı bir vahşet" olarak nitelendiren Juncker, söz konusu eylemin AB değerlerine ve barış anlayışına tamamen zıt olduğunu vurguladı.

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, iki camiye düzenlenen terör saldırısı kınanarak, Kuveyt'in vatandaşlarını ve ülkenin güvenliğini korumak için aldığı her önlemde Yeni Zelanda'nın yanında olduğu ifade edildi.

Açıklamada, uluslararası topluma "dünyanın güvenliğini, istikrarını ve bütünlüğünü hedef alan şiddet ve terörizmle mücadele için daha fazla çaba gösterilmesi" çağrısında bulunuldu.

Haberin Devamı

Umman

Umman Dışişleri Bakanlığı da söz konusu terör saldırısını kınadığı yazılı açıklamasında "Masum insanlara yönelik her türlü şiddet, terörizm, nefret ve ırkçılığı her zaman ve her yerde reddediyoruz." ifadelerine yer verdi.

Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında iki camiye yapılan terör saldırılarına çok sayıda ülke tepki gösterdi.

Yunanistan

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda halkıyla dayanışma içinde bulunduklarını belirterek, "Yeni Zelanda'daki camilere yapılan terör saldırılarından dolayı derin üzüntü duydum. Hoşgörü ve dini özgürlüğün yanında durmak ve aşırı sağa ve ırkçı nefrete karşı sesimizi yükseltmek görevimizdir." ifadelerini kullandı.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda ise "Bu çirkin şiddet ve hoşgörüsüzlük saldırısını en şiddetli şekilde kınıyoruz. Yunanistan, Yeni Zelanda halkı ve hükümetiyle tam bir dayanışma içerisindedir. Mağdur ailelere taziyelerimizi iletiyoruz." denildi.

Haberin Devamı

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopoulos da yaptığı açıklamada, masum insanlara karşı çirkin şiddet ve dini nefret saldırısını şiddetle kınadığını ifade etti.

Almanya

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern'e gönderdiği taziye telgrafında, Christchurch’deki iki camiye düzenlenen korkunç terör saldırısını dehşet içinde öğrendiğini belirtti.

Ardern’e ve Yeni Zelanda halkına başsağlığı dileyen Merkel, "Müslümanlara karşı saldırı, aynı zamanda Yeni Zelanda’nın demokrasisine ve açık ve hoşgörülü topluma yönelik de bir saldırıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Merkel, saldırıda hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Moldova

Moldova Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanlığı, Yeni Zelanda'nın Christchurch şehrinde iki camiye yapılan saldırıyı kınadı.

Dışişleri ve Avrupa Entegrasyonu Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Yeni Zelanda'daki saldırının şok edici olduğu belirtilerek, "Yeni Zelanda'da iki camiye yapılan saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Düşüncelerimiz, saldırıdan etkilenerek, acı çeken aileler ile birliktedir." ifadesine yer verildi.

Lübnan

Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda'daki iki camiye yönelik terör katliamını kınamaya kelimelerin yetersiz kaldığını belirtti.

Hariri, terör eylemini gerçekleştiren şahısların insanlıklarını yitirdiklerini, dolayısıyla bunların bir din mensubu olmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

Hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen Hariri, "Katillere kısas uygulanmasıyla güvenliğin sağlanması konusunda Yeni Zelanda halkıyla dayanışma içindeyiz." ifadesini kullandı.

Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri de yazılı açıklamasında, "Bu vahşeti anlatacak bir dil yok. Tarih daha önce böyle bir suçu kayıtlarında bulundurmuyor, Allah insanlığı korusun." ifadelerine yer verdi.

İçişleri Bakanı Raya el-Hasan, yaptığı açıklamada, Yeni Zelanda'da namaz kılan masum inançlı insanların hedef alındığı terör saldırısının, terörün dini ve kimliği olmadığını bir kez daha ispatladığını belirtti.

Lübnan Hizbullahı tarafından yayımlanan kınama mesajında, suçluların yakalanması ve gereğinin yapılması için ülke yetkililerine çağrıda bulunuldu.

Lübnanlı ünlü şarkıcı Nensi Acram ise terör saldırısına tepkisini sosyal medyada şöyle ifade etti:

"Terör daha ne kadar dünyamıza hükmedecek? Suç, cinayet ve yıkım daha kadar sürecek? Kalbimiz, Yeni Zelanda'da cuma namazı sırasında 2 camiye düzenlenen saldırı sonucu hayatını kaybeden masumların yakınlarıyla birliktedir."

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, eski Lübnan Başbakanı Necib Mikati ve Müstakbel Hareketi Genel Sekreteti Ahmed el-Hariri de daha önce Yeni Zelanda'daki terör saldırısını kınamıştı.

Gazze'de namaz

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde Yeni Zelanda'da iki camiye düzenlenen terör saldırısında hayatını kaybedenler için gıyabi cenaze namazı kılındı.
Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığının çağrısı üzerine Gazze'deki birçok camide Yeni Zelanda'nın Christchurch kentinde cuma namazı sırasında 2 camiye yönelik saldırılardaki terör kurbanları için gıyabi cenaze namazları eda edildi.
Öte yandan Filistin Vakıflar ve Dini İşler Bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada terör saldırısını kınayarak, Yeni Zelanda makamlarından saldırganları yargılamasını ve arkasında duran odakları ortaya çıkarmasını talep etti.