Gazete Vatan Logo

Yeni Zelanda'da Didem Hoca da kayıp!

Yeni Zelanda’nın Christchurch Kenti’nde meydana gelen 6.3 şiddetindeki deprem sonrası kendisinden haber alınamayan 226 kişi arasında akademisyen Didem Yaman da bulunuyor. USAK temsilcisi olan Yaman 5 yıldır ülkede doktora yapıyor.

YENİ Zelanda’nın ikinci büyük kenti Christchurch’te hafta başında meydana gelen 6.3 şiddetindeki depremde ölü sayısı 98’e yükseldi. Yaklaşık 5 yıldır Otago Üniversitesi’nde “Tarih boyunca Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda İlişkileri” üzerine doktora çalışması yapan Didem Yaman’dan (31) da günlerdir haber alımıyor. Enkaz altında kalmasından endişe edilen Yaman, aynı zamanda Uluslararası Stratejik Araştırmalar Kurumu’nun (USAK) Avustralya ve Yeni Zelanda Temsilcisi.

Google’a bilgileri verildi

Yaman’ın ailesi, kızlarına ulaşamadıklarını Dışişleri Bakanlığı’na iletirken, Türkiye’nin Wellington Büyükelçiliği de Didem Yaman’a ulaşılamadığını doğruladı. Büyükelçilik yetkilileri, Google Yeni Zelanda’nın deprem sonrası ulaşılamayanlar için bir site kurduğunu, siteye Yaman’ın fotoğrafı ile özel bilgilerinin koyulduğunu belirttiler.

USAK Genel Koordinatörü Sedat Laçiner, Didem Yaman’la ilgili şunları söyledi: “Kendisi benim öğrencimdi. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi’nde uluslararası ilişkilerde akademisyen olarak görev yapıyordu. Türkiye, Avustralya ve Yeni Zelanda ilişkileri üzerine doktora yapmasını biz istedik. NATO ve Asya-Pasifik üzerine uzmanlığı vardı. Yaklaşık 5 yıldan beri oradaydı. Bizim temsilciliğimizi de yapıyordu. Doktora tezini bitirmek üzereydi. Wellington Büyükelçiliği’yle görüştük. Bize de söylenen, kendisinin ulaşılamayanlar arasında olduğu yönünde. Ancak birçok kişi cep telefonunu kaybetmiş ve değişik spor salonlarına yerleştirilmiş durumda. Kendisinden mümkün olan en kısa süre içinde bir haber alınacağını umut ediyoruz.”

Pes etmedi ve kurtuldu

ÜLKEDEN gelen tek iyi haber ise enkaz altında iken ailesiyle ve televizyon kanallarıyla temas kurup “Pes etmeyeceğim” diyen Avustralya asıllı Anne Voss adlı kadının önceki gün kurtarılması oldu. Pyne Gould Guinness adlı iş merkezindeki ofisinde masanın altına girerek kurtulmayı başaran Voss 22 saatlik çile sonrası eşine kavuştu. Çıktıktan sonraki ilk demeci ise, “Çok mutluyum. Ama eşim kızgın, teneke damdaki kedi gibi” oldu.

226 kişi için umutlar azaldı

YENİ Zelanda’nın Christchurch kentini vuran 6.3 şiddetindeki depremde enkaz altında kaldığı sanılan, 120’si tek bir yerde olmak üzere, 226 kişiden yaşayan olup olmadığını bulmak için artık zamanla yarışılıyor. Japonya ve ABD’den gelen deneyimli kurtarma ekipleri özel eğitimli köpekler ve enkaz aralarına sarkıtılan mikrofonlarla herhangi bir nefes veya ses olup olmadığını araştırıyor. Yabancı öğrenciler için dil okulunu da içeren Canterbury Televizyonu binasından 47 ceset çıkarılırken enkaz altında 120 kişinin daha olduğu sanılıyor. Japon hükümeti televizyon binası enkazında 26 Japon öğrencinin bulunduğunu bildirdi. Başbakan John Key, kayıp 226 kişinin büyük ihtimalle öldüğünü söyleyerek, “Polis belki evine dönmüş olabilir diyerek 200 aileyle temas halinde” dedi. (Hürriyet)

Haberin Devamı