Gazete Vatan Logo

Yeni Zelanda'da başbakanlık adayları açıklandı

John Key'in istifasının ardından başbakan yardımcısı ve iki bakan, başbakanlık için adaylıklarını açıkladı

Yeni Zelanda'da başbakanlık adayları açıklandı

Yeni Zelanda Başbakanı John Key'in ani istifasının ardından Başbakan Yardımcısı Bill English, Polis Bakanı Judith Collins ve Sağlık Bakanı Jonathan Coleman aday olduklarını açıkladı.

Yeni Zelanda'da 2008'den bu yana başbakanlık görevini yürüten Key'in, "Verebileceğim her şeyi verdim." diyerek istifa kararını açıklamasıyla, Ulusal Parti liderliğine ve başbakanlığa aday olacak isimler ortaya çıkmaya başladı. Yeni parti lideri ve başbakan, Ulusal Partinin 12 Aralık Pazartesi günü yapacağı parti içi oylama sonrasında belli olacak.

Başbakan Yardımcısı English

Key'in, aday olması durumunda destekleyeceğini açıkladığı Bill English, 2001-2003 döneminde Ulusal Partinin liderliğini yaptı, 2008 yılından bu yana başbakan yardımcılığı ve maliye bakanlığı görevini yürütüyor.

English'e John Key'in yanı sıra Ulusal Partinin önde gelen isimleri Michael Woodhouse, Nathan Guy, Anne Tolley, Louise Upston, Hekia Parata ve Nikki Kaye de destek veriyor.

Yeni Zelanda’nın Lumsden kasabasında doğan, 54 yaşındaki English, evli ve 6 çocuk babası.

Haberin Devamı

Polis Bakanı Judith Collins

Yeni Zelanda'nın 39'uncu başbakanı olmak için adaylığını açıklayan tek kadın olan 57 yaşındaki Polis Bakanı Judith Collins, bu işi başaracağına olan inancını dile getirdi.

Sağlık Bakanı Jonathan Coleman

Sağlık Bakanı Dr. Jonathan Coleman, başbakanlık için üç kişinin aday olmasının partiyi böleceği endişesi taşımadığını ve liderliği kim kazanırsa kazansın parti komisyonlarının seçilen kişinin arkasında duracağını ifade etti.

John Key hükümetinde Devlet Hizmetleri ve Savunma bakanlıkları görevlerinde bulunan 50 yaşındaki Coleman, 2014'den bu yana Sağlık Bakanlığı görevini yürütüyor.