Gazete Vatan Logo

Yeni yılın vatandaşı ilk çarpanı elektrik

Dünyada enerji fiyatları düşerken elektrik dağıtımcılarının istediği oldu. Yükselen kurla zor duruma düşen sektörü rahatlatmak için elektriğin fiyatına yüzde 6.8 oranında zam yapıldı.

Yeni yılın vatandaşı ilk çarpanı elektrik

Elektrikte beklenen zam yeni yılın ilk gününde geldi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik fiyatlarını yüzde 6.8 oranında artırdı. Başta petrol olmak üzere dünyada enerji fiyatları büyük düşüş gösterirken, elektriğe yapılan zammın, yükselen kur nedeniyle büyük risk altına giren elektrik dağıtım sektörünü rahatlatması bekleniyor.

Elektriğe daha önce 1 Ekim 2014 tarihinde yüzde 9 zam yapılmıştı. Gerekçesi hem dolardaki artış hem de yağışların azlığı olarak gösterilmişti.

Gerekçe maliyet artışı

EPDK yetkililerinden edinilen bilgiye göre, elektrik perakende satış fiyatlarındaki yüzde 6.8’lik artış 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren geçerli olacak. Elektrik dağıtım şirketlerinin yapması gereken zorunlu yatırım ve işletme giderleri, iletim yatırım ihtiyacı ve enerji maliyetlerindeki artış sebebi ile bir fiyat ayarlaması yapmanın zorunlu hale geldiğini belirten EPDK yetkilileri, yapılan hesaplamalar sonucu perakende elektrik satış fiyatlarının yüzde 6.8 oranında artırıldığını kaydetti.

Haberin Devamı

Özelleşen elektrik dağıtım sektöründe ihalelerden kaynaklı 7.7 milyar dolarlık borç yükü, döviz kurundaki artış nedeniyle şirketleri zor durumda bırakmış, elektrik sektöründe hisse devri ve satış için görüşmeler başlamıştı.

Elektrikte, tarifeler 3 ayda bir gözden geçiriliyor. Maliyet artışı söz konusu ise buna göre bir fiyat artışına gidiliyor. Maliyetler düşmüşse bu kez fiyatlar aşağıya çekiliyor.

Arızalardan para almayacaklar

Yeni döneme ilişkin dağıtım şirketlerinin yatırım ve işletme gideri bütçelerinin onaylandığını da ifade eden EPDK yetkilileri, dağıtım şirketlerinin bu bütçeleri kullanarak vatandaşa daha kaliteli hizmet sunacağını belirtti. Eskiyen dağıtım hatlarını yenilemenin, yeni yerleşim birimlerinin elektrik talebini karşılamanın ve özellikle de elektrik kesintilerini minimuma indirmenin büyük önem taşıdığına dikkati çeken EPDK yetkilileri şöyle konuştu: “Vatandaşın bina girişine kadar ki bütün elektrik şebekesinden ve sayaçlarından dağıtım şirketleri sorumlu. Bu şebekelerdeki arızalar vatandaştan hiçbir bedel alınmadan giderilecek. EPDK, elektrik fiyatlarında artışa neden olan yatırım ve işletme gideri bütçelerinin vatandaşa hizmet olarak dönmesinin takipçisi olacak. Bu hususta hiçbir gevşekliğe ve suistimale izin verilmeyecek.”

Haberin Devamı

Enflasyonu artıracak

Analistlere göre elektriğe zam, enflasyonda artışa yol açacak. Yüzde 5-10 aralığında beklenen zamla ilgili daha önce değerlendirme yapan Odeabank ekonomisti Şakir Turan, elektrik zammı dolayısıyla 2016’nın ilk yarısında daha yüksek bir enflasyon beklediklerini bildirmişti. Garanti Yatırım analistleri tarafından yayınlanan araştırma notunda yüzde 10’luk bir zammın enflasyona etkisinin 0.3 puan olarak hesaplandığı belirtildi. 2016 sonu enflasyon beklentilerinin yüzde 7.3 olduğunu hatırlatan analistler, “Zam haberi geldiği takdirde bu beklentimizi revize ediyor oluruz” dedi. Haberi şirketlere etkisi açısından değerlendiren İş Yatırım ise notunda, “Elektrik üreten şirketler üzerinde haberin etkisinin potansiyel olumlu olmasını bekliyoruz” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı