Gazete Vatan Logo

Yeni yıl hızlı başladı şirket satan satana!

Zorlu Grubu’nun Esse’yi alacağı bomba etkisi yaratırken yeni satış haberleri de arka arkaya geliyor. Turkven’in Tekzen’e yatırım yaptığı, Home Sweet Home’u Kervan’ın aldığı belirtiliyor. Home Sweet Home yetkilileri, birleşmenin söz konusu olduğunu, özel bir lansmanla açıklama yapacaklarını belirtirken, Tekzen yetkilileri hisse çoğunluğunun kendilerinde kalacağını vurguladı.

Yeni yıl hızlı başladı şirket satan satana!

Perakende sektöründe 2016 yılı önemli satın alma ve ortaklıklarla başladı. Yeni yılın ilk sürprizi olarak duyurduğumuz Zorlu Grubu-Esse operasyonundan sonra yatırım fonlarının danışmanlığını yapan Turkven’in Tekzen’e yatırım yaptığı, Home Sweet Home’u ise Kervan Mobilya, Aksesusar ve Tekstil’in satın aldığı ifade ediliyor. Home Sweet Home yetkilileri, şirket birleşmesinin söz konusu olduğunu, işlemlerin tamamlanmasıyla özel bir lansman yapıp kamuoyuna açıklama yapacaklarını bildirirken Tekzen yetkilileri de şirketin çoğunluk hisselerinin satışının söz konusu olmayacağına vurgu yaptı.

5 milyar dolarlık yatırım

2000 yılında kurulan Turkven, Türkiye’deki ilk bağımsız girişim sermayesi şirketi. Turkven’in danışmanlığını yaptığı fonlar,

5 milyar dolarlık yatırıma kaynak sağladı. Turkven, ilk satın alma işlemini 2003 yılında UNO ile yaptı. BC Partners, Turkven ve DeA Capital konsorsiyumu, Migros’un yüzde 98’inin 3.2 milyar dolara satın alınması işlemi ile Türkiye’de gerçekleşen en büyük girişim sermayesi yatırımını da gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Migros’la ilk sırayı aldı

Tekzen, 1995 yılında kuruldu. Tekfen Holding kurucularından Nihat Gökyiğit’in damadı olan Murat Gigin, Tekzen’in 2001 krizinden sonra satılmasına karar verilince şirkete talip oldu. Tekzen’in başına geçti ve önemli bir büyümeye imza attı. Şirket; Ekim 2015 itibarıyla 53 ilde 106 mağazaya ulaştı. Romanya’da mağaza açan ilk yerli marka olan Tekzen, KKTC’ye de geçen yıl mağaza açtı ve yeni hedef ülke olarak Gürcistan’ı seçti. Tekzen Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Onur Mertoğlu, geçen yıl yaptığımız görüşmede 2016 sonunda 1 milyar TL sınırını geçmeyi öngördüklerini belirtmişti. Mertoğlu, “Türkiye’ye ve pazara güveniyoruz. 5 yıl içinde tüm Türkiye’yi kapsayacağız” demişti.

Alacağı sayesinde mağaza sahibi oldu

Kervan’ın patronu Şinasi Demirel, bir alacak yüzünden mağaza sahibi olmuş. Ev tekstili üzerine toptancılık yapan Şinasi Demirel’i mal verdiği bir mağaza sahibi ziyaret etmiş ve “Üzgünüm, borçlarımı ödeyemeyeceğim. Kabul ederseniz borçlarımın karşılığında mağazamı size devretmek isterim” demiş. Bu konuşmanın ardından mağaza sahibi olan Demirel, bugün dev bir zincir yarattı. Endonezya’nın dağ köylerinden, Afrika’nın unutulmuş köşelerinden, Meksika’dan el işi ürünler getiriyor.

Haberin Devamı

Tekfen Holding’in de başına geçti

TEKZEN’İN hikayesi Tekfen Holding’in 1995 yılında Alman Götzen ile yüzde 50-50 ortaklıkla yapı market sektörüne girmesiyle başladı. 1998’de Götzen’in hisseleri alındı ve şirketin adı da Tekzen yapıldı. Tekfen Holding’in 7 Mayıs 2015 tarihli Yönetim Kurulu toplantısında ise Ali Nihat Gökyiğit, Başkanlık görevini ve Murahhas Azalık sıfatını Yönetim Kurulu üyelerinden Murat Gigin’e devretti.

20 yıllık yol haritası hazır

Home Sweet Home, Türkiye ve yurt dışında 45 mağaza ile hizmet veriyor. Şirketin patronu Kadir Kalaycıoğlu, geçmişte verdiği demeçlerde 20 yıllık yol haritalarını çizdiklerini, 2035 yılında “global bir marka olmak” istediklerini vurgulamıştı. Kalaycıoğlu, 5 yıllık planları hakkında ise “Öncelikli hedefimiz kârlılığımızı da gözeterek cirosal anlamda iyi bir büyüme yakalamak. Yurt içinde bizi memnun etmeyen mağazalarımızı kapattık ve yerlerine yeni mağazalar açmaya başladık. Yeni mağazalarla büyümeye mutlaka devam edeceğiz. Yurt dışında da farklı ortaklıklarla mağazalarımızın sayısını arttırmayı hedefliyoruz. Ancak her yerde mağaza açarak gereksiz riskler almak yerine e-ticareti büyüteceğiz. Bu alanda daha fazla yatırım yaparak mağazamızın bulunmadığı her yere online mağazamız ile ulaşacağız” diye konuşmuştu.

Haberin Devamı