Gazete Vatan Logo

Yeni Yasama Yılı başladı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den 2014 uyarısı

TBMM’nin 23. Dönem 3. Yasama Yılı’nın açılışında ilk tören Meclis Başkanı Köksal Toptan tarafından Atatürk Anıtı’na çelenk koyulmasıyla yapıldı.

Meclis’teki ilk törene Meclis Başkanvekilleri Güldal Mumcu, Eyüp Cenap Gülpınar, Nevzat Pakdil, TBMM İdare Amirleri ve katip üyeler hazır bulundu. MHP Lideri Devlet Bahçeli ve grup başkanvekilleri ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve DTP’li milletvekilleri de törende hazır bulananlar arasındaydı.

-AKP'Lİ YÖNETİCİLER YETİŞEMEDİ

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın katılmadığı törene Grup Başkanvekilleri Kemal Kılıçdaroğlu ile Kemal Anadol ve çok sayıda CHP’li milletvekili katıldı.

AKP Grup yönetiminin yetişemediği törene AKP’den de çok sayıda milletvekili hazır bulundu.

Bakanlar Kurulu toplantısının devam etmesi nedeniyle Hükümeti temsilen kimse katılamadı.



Bahçeli ile Türk milletvekilleriyle tek tek bayramlaştılar. CHP'li milletvekilleri ise son günlerde AKP hakkında yolsuzlukları belgeleyen Kemal Kılıçdaoğlu'nu iki kez kutladılar.

-GENÇ, CUMHURBAŞKANI GÜL’Ü PROTESTO ETTİ, AKP’LİLER GERİLDİ

Açılışa Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü protesto eden sözleri damgasını vurdu.

Cumhurbaşkanı Gül, Genel Kurul Salonu’nda açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelirken, Genç’in protestosuyla karşılaştı. Daha önce rektör atamaları konusunda tavrını değiştirmezse Gül’ü protesto edeceğini açıklayan Genç dediğini yaptı.

Genç, oturduğu yerden kalkarak Gül’e karşı, “Laik demokratik cumhuriyetin ilkelerine uymayan biri o Köşk'te oturamaz. Orada Atatürk’ün izleri kalmadı. Sizi protesto ediyorum” şeklindeki sözleri üzerine, Genel Kurul salonunda kısa süreli şaşkınlık yaşandı.



Ardından AKP’liler tepki gösterdi. Bazı AKP’li milletvekilleri Genç’e, “Defol git, bu salondan çık” diye tepki gösterdiler.

Bunun üzerine araya giren Toptan, “Sayın Genç, ayıp oluyor, lütfen oturun yerinize” dedi ve AKP sıralarına dönerek, sessizlik istedi, Gül'ün konuşmasına devam etmesini istedi. Kısa bir süre şaşkınlık geçiren Gül de, konuşmasına devam etti.




MECLİS YENİ YASAMA YILI AÇILIŞINDAN ÖNEMLİ NOTLAR


-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM’ye, Genel Kurul’daki törenden 10 dakika önce geldi. TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar tarafından karşılanan Gül, Genel Kurul salonuna yine Gülpınar’ın eşliğinde girdi.

-Gül, Genel Kurul salonunda AKP’lilerden yoğun alkış aldı. AKP’lilerin ayakta alkışladığı Gül’ün gelişi sırasında CHP milletvekilleri ayağa kalkmadı. MHP ve DTP milletvekilleri ise, AKP’li milletvekillerinin ayağa kalkmasının ardından ayağa kalktı. Gül’ün konuşmasını tamamlamasının ardından yine AKP, MHP ve DTP’liler, ayakta alkışladı. CHP’liler ise konuşmayı da alkışlamadı.

-Gül,kürsüden yaptığı konuşmayı, Başbakan ve bakanlar konuşma kitapçığından takip etti. Gül’ün konuşma kitapçığı ise 25 sayfadan oluştu.

-Konuşmasının ardından Gül, Genel Kurul salonundan ayrıldı. Gül, 15 dakika boyunca Toptan’la görüştükten sonra Meclis’ten ayrıldı.

-Genel Kurul salonunda Başbakan Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyeleri tam kadro yer aldı. Erdoğan, salonda muhalefet partisi liderleri ile tokalaşmazken, Bahçeli, Baykal ve DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’le tokalaştı. Baykal’ın ise Türk’le tokalaşmadığı görüldü.

-3. yasama yılı açılışına Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ile Kuvvet Komutanları katılmadı. Yabancı misyon şeflerinin katıldığı açılış törenine YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, Sayıştay Başkanı Mehmet Damar, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok gibi isimler de katıldı. Törene Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın da katılmaması dikkat çekti.

-3. yasama yılının açılışında, geçtiğimiz günlerde vefat eden AKP İstanbul Milletvekili Osman Yağmurdereli için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

-Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç’in, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e yönelik protestosu Genel Kurul salonunda kısa süreli gerginlik yaşanmasına yol açtı. Genç, Gül’ün konuşmasını dinlemeyerek kulise çıkarken, gerginlik sırasında da bazı AKP milletvekilleri Genç’e “defol git” diye bağırdı.

-Törenin ardından AKP milletvekili Başbakan Erdoğan’la tokalaşmak ve bayramlaşmak için Genel Kurul salonunda sıraya girdi.

-Törene Rize Bağımsız Milletvekili Mesut Yılmaz’ın katılmadığı gözlendi.

-Tören öncesinde milletvekilleri iki aylık tatilin ardından kuliste hasret giderdiler. Sanayi ve Ticaret bakanı Zafer Çağlayan kuliste milletvekillerinin tek tek bayramını kutladı.

-AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat ise kulise girişinde gazetecilerin sorularını “bugün Şeker Bayramı, bugün bayram, Salı’yı bekleyin” sözleriyle geçiştirdi.

-AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş tatilin milletvekillerine iyi geldiğini, bu dönem dinamik bir şekilde çalışacaklarını söyledi.

Haberin Devamı