Gazete Vatan Logo

Yeni vw CEO’su faturayı Ar-Ge başkanlarına kesti

Volkswagen’de yeni CEO, emisyon skandalıyla ilgili olarak Ar-Ge başkanlarını görevden aldı. Eski CEO hakkında da soruşturma açıldı. Yazılım hilesinden dünyada 2.1 milyon dizel Audi’nin etkilendiği açıklandı

Yeni vw CEO’su faturayı Ar-Ge başkanlarına kesti

Dizel otomobillerde emisyon hilesine başvurarak büyük skandala imza atan Volkswagen’de fatura CEO’dan sonra mühendislere kesildi. Martin Winterkorn’un geçen hafta görevinden ayrılmasından sonra bu kez VW, Audi ve Porsche markalarının araştırma ve geliştirme bölümlerinin başkanlarının görevleri askıya alındı. Şirketin Denetim Kurulu Cuma günü yaptığı toplantıda da egzoz testlerinin sonuçlarını çarpıttığına yönelik incelemeyle başlayan emsiyon skandalının ayrıntıları ortaya çıkana kadar adlarını açıklamadığı bazı çalışanlarını izne çıkarmıştı. Savcılık da eski CEO Winterkorn hakkında soruşturma açtı.

Yeni CEO Matthias Mueller, grubu yeniden düzlüğe çıkarmak için kolları sıvarken, VW’nin araçlarında emisyon testlerinde hile yapıldığının ortaya çıkmasından sonra aynı gruba bağlı Audi markasında da bundan dolayı dünya genelinde 2.1 milyon dizel motorlu aracının etkilendiği bildirildi.

Audi’nin sözcüsü, etkilenen 1.6 litre ve 2.0 litre turbo dizel motorların A1, A3, A4 ve A6 ile TT ve Q3 ve Q5 model araçlarda kullanıldığını ifade etti. Haberlerde manipülasyondan egzoz gazı normu Euro 5 olan araçların etkilendiği, Euro 6 motorların bundan etkilenmediği kaydedildi.

Haberin Devamı

Bilgisayar yazılımı kullanılarak emisyon değeri düşük gösterilen Audi sayısının Batı Avrupa’da 1.42 milyon, Almanya’da 577 bin ve ABD’de 13 bin olduğu belirtildi.

ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA), 18 Eylül’de VW’nin ABD’de sattığı bazı dizel motorlu araçların, yanıltıcı bir yazılımla emisyon testlerinin manipüle edilmesinden dolayı çevreyi, standartlardan 40 kat daha fazla kirlettiğini açıklamıştı. Söz konusu manipülasyondan yaklaşık 482 bin dizel aracın etkilendiğini bildiren EPA, VW hakkında 18 milyar dolara varan para cezası ve ihtiyati tedbir kararı verilebileceğini duyurmuştu.

Doğuş: Etkilenen dizel araçları araştırıyoruz

Doğuş Otomotiv İcra Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, Volkswagen’in bazı dizel marka araçlarında yaşanan emisyon sorununun ardından gelişmeleri yakından takip ettiklerini, tüm dünyada ve Türkiye’de etkilenen araçların detaylarının Volkswagen AG’nin çalışması sonucunda belirleneceğini söyledi. Volkswagen Grubu ile sürekli temas halinde oldukları belirtilen açıklamada, “Türkiye distribütörlüğünü üstlendiğimiz Volkswagen Grubu, konuyla ilgili şu anda hızlı, şeffaf ve kararlı çok kapsamlı bir araştırma gerçekleştiriyor. Tüm dünyada ve Türkiye’de etkilenen araçların detayı, Volkswagen AG’nin yürütmekte olduğu araştırma sonucunda belirlenecek” denildi. Açıklamada ayrıca, “Bununla birlikte, VW AG’den yapılan açıklama uyarınca; söz konusu durumdan etkilenen araçlar da dahil olmak üzere tüm araçlarımızın sürüş ve yol güvenliğine uygun olduğunu da belirtiriz” denildi.

Haberin Devamı