Gazete Vatan Logo

Yeni Truva Gölmarmara

Manisa’da başlatılan kazıda yer üstüne çok yakın bir yerleşim yeri ortaya çıktı, Tunç Çağı’na ait kenti kazan arkeologlar , “Bu yeni Truva” diyor

Yeni Truva Gölmarmara

Manisa’nın Gölmarmara Gölü havzasındaki Kaymakçı olarak bilinen tepe üzerinde 2 yıldır devam eden arkeoloji kazısı kapsamında açığa çıkan son bulgular arkeoloji dünyasında heyecan yaratıyor. Geç Tunç Çağ’ın (MÖ 1600-1200) henüz aydınlatılmamış karanlık noktalarına ışık tutacak olan çalışmalar ABD, Avrupa ve Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden gelen arkeologların oluşturduğu uluslararası kazı ekibi tarafından gerçekleştiriliyor. Kaymakçı Arkeoloji Projesi’nin Kazı Başkan Yardımcılığını üstlenen Yaşar Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy, “Truva’nın 4 katı büyüklüğünde ve şu ana kadar Ege Bölgesi’nde bulunmuş en büyük Geç Tunç Çağı yerleşmesi olan bölgedeki çalışmalar tamamlandığında Manisa bölgesini dünyaya tanıtmak için önemli bir adım atmış olacağız” dedi. Kazı başkanlığını Koç Üniversitesi’nden Christopher H. Roosevelt ile Christina Luke, kazı başkan yardımcılığını ise Yaşar Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Sinan Ünlüsoy üstleniyor. Roosevelt, Luke ve Ünlüsoy, bu kalenin bölgenin en büyük kalelerinden biri olduğunu tespit ettiklerini belirterek şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

Truva’dan 4 kat büyük

“Yerin altında çok fazla derinde olmayan bir kent olduğunu sanıyoruz. Kalenin, aynı dönemlerde varlığını sürdüren Truva’dan 4 kat daha büyük olduğu anlaşılıyor. Yine bu yerleşimin, Orta Tunç Cağı ve özellikle Geç Tunç Çağı dönemlerine ait, tarihte parayı ilk kez kullanan Lidyalıların daha henüz altın ve gümüş kullanmayan atalarının yaşadığı bir başkent olduğunu tahmin ediyoruz. Tamamlandığında bölgeyi ve Türkiye’yi dünyaya tanıtmak için önemli bir adım atmış olacağız.”