Gazete Vatan Logo

Yeni transferle amatör kümeden 2. lige çıktı

“Piyasadaki yüzde 30’luk daralmaya rağmen yeni Dizel Grand Vitara’yla satışımızı yüzde 37 artırdık. Üst lige çıktık

Otomotiv satışlarındaki yüzde 30’luk daralmaya karşın, Suzuki pazar payını artırdı. Şirket, geçen yılın aynı dönemine göre satışlarını yüzde 37 oranında artırmayı başardı. Suzuki Otomobil ve Pazarlama Ticaret Murahhas Azası Ali Savcı, bu yıl pazara çıkardıkları dizel Grand Vitara, Swift ve Jimny’nin dopingiyle ilk 7 ayda 2 bin 376 adetlik satışa ulaştıklarını söyledi. Savcı, satışların yarısını SUV modelleri Grand Vitara’nın oluşturduğunu belirterek, “4x4 segmentinde pazar payımız yüzde 11.2 seviyelerinde ve şu an ikinciyiz. B segmentinde ise Swift’le yüzde 1.5’ler düzeyindeyiz” diye konuştu. Savcı, Ekim ayında tüketicilerin beğenisine Swift Sport ile iki çekerli Swift’i sunacaklarını kaydederek, “İkinci yarıda satışlar canlanacak. Bu yılı 4 bin 500 adetle kapatırız” dedi.

3 farklı klasman var

Türk otomotiv pazarında yer alan markaların 3 ayrı lig yarattığını anlatan Ali Savcı, şöyle devam etti: “Markalar satışlara göre 3 farklı klasman oluşturuyor. 11 bin ve üstü satış 1. lig. Burada tüm yerliler, VW ve Opel var. 2 bin 500-6 bin 500 arası ikinci lig. İkinci ligin en üstünde Peugeot bulunuyor. Biz de gösterdiğimiz performansla buraya girmeyi başardık. Amötör ligde ise 500-bin 500 adetlik satış yapan markalar yer alıyor.”

Bu yıl devreye gren Blok Muafiyeti uygulamasının kendilerine olumlu yansıdığını da sözlerine ekleyen Savcı, “Geçen yıl 12 olan satış noktamız, 2007’de 21’e yükseldi. Hedefimiz bu rakamı daha da yükseltmek” diye konuştu.

Yeni SX-4 Ocak’ta Türkiye pazarında

2008’de ürün gamlarını genişleterek daha fazla tüketiciye ulaşmak istediklerini söyleyen Ali Savcı, SX-4’ü Ocak’ta, Splash’ı da ikinci yarıda pazara sunacaklarını kaydetti. Özellikle ilk kez araç alacak tüketicilerin A ve B segmentine yöneldiklerini hatırlatan Savcı, Splash’le iddialı olmak istediklerini belirtti.

Satışlar toparlanır daralma % 10 olur

Ali Savcı, Ocak-Temmuz dönemindeki yüzde 30’luk daralmanın yılsonunda yüzde 10’a gerileyeceğini söyledi. Seçimlerden sonra pazarda bir hareketlenmenin yaşandığını kaydeden Savcı, binek oto pazarının 300-310 bin adetler seviyesinde gerçekleşeceğini söyledi.

Suzuki dalgaya karşı ‘yen’e geçti

Suzuki Türkiye Murahhas Azası Ali Savcı, Türkiye’de dövizdeki volatiliteye karşı önlemlerini yen satın alarak yaptıklarını açıkladı. Savcı, yeni stratejilerini şöyle aktardı: “Bu yılın kalan aylarında ithal etmeyi planladığımız 2 bin civarı aracın karşılığı olan Japon Yeni’ni şimdiden satın aldık. Ama bu alımı bizzat yapmak yerine, bankalarla anlaşarak, belli aylarda belli fiyatlarla bunu satın alacağımızın anlaşmasını yaptık. İthalatçıların böyle çalışmaya başladıkları bir dönemden geçiliyor. Bankacılar, ileri tarihli döviz satın almalara yönelik çok sayıda enstrüman geliştirdi. Şirketlerin içinde artık uzman bir hazine bölümü yöneticisi istihdam etmesi gerek. Çünkü bu tür işlerden faaliyet dışı kârlar doğabiliyor.”

Haberin Devamı