Gazete Vatan Logo

Yeni spor çılgınlığı: Trambolin'le zayıflamak

Trambolin üzerinde geçireceğiniz bir kaç dakika, size fazla kilolarınızdan kurtarır, vücudun dengesini sağlar, kas ve kemikleri güçlendirir. Yarım saatlik bir zıpama antrenmanı ise 126 kalori harcamanızı sağlar.

Yeni spor çılgınlığı: Trambolin'le zayıflamak

İngiltere'de son günlerde yeni bir 'spor çılgınlığı' rüzgarı esmeye başladı. Spor salonlarının ve parkta yürüyüş yapanların yerini, trambolin üzerinde zıplayan insanlar aldı. Üç sene öncesine kadar sadece liselerin spor salonunda ve cimnastik merkezlerinde bulunan trambolinler, yeni spor trendi haline geldi. Ülke genelinde şu ana kadar hizmete giren 120 adet trambolin park bulunuyor. Önceki yıllarda 'çocuk eğlencesi' olarak görülen tramboline, sadece cimnastik sporuyla uğraşanlar ilgi duyuyordu. Ancak şu an, trambolin yapanların sadece yüzde 20'si 18 yaşının altında. Trambolinin sevilmesi için yıllardır çeşitli faaliyetlerde bulunan ünlü terapist Robert Smith, bu sporun hem eğlenceli hem de sağlıklı yanına dikkati çekiyor. Düzenli olarak günde 30 dakikalık bir trambolin egzersizinin kalp sağlığını koruduğunu vurgulayan Smith, "Günün çoğunu oturarak ve hareketsiz olarak geçiren orta yaşlı kişilerin ciddi kilolar verdiğini gözlemledik. Çok daha sağlıklılar" ifadelerini kullandı.

Yılda 15 milyon kişi zıplıyor

Haberin Devamı

Başkent Londra'dan Birmingham'a birçok kentte hizmete giren trambolin parklar milyonlarca İngilizin ilgisini çekmeyi başardı. Görece küçük şehirler olan Derby ve Chester'da açılan trambolin parklara yılda 15 milyon kişinin gittiği ifade ediliyor. Söz konusu parklara giriş ücretinin de 12 Sterlin (55 TL) olması halkı bu sporu yapmaya teşvik ediyor.

Çocukların gelişimine etkisi

Almanya'da ilköğrenim çağındaki çocukların zıplamaları için okulların spor salonlarına trambolin zorunlu hale getirildi. Amaç gelişim çağındaki çocukların zıplayarak dengelerini doğru sağlamaları ve kemik ve eklemlerini güçlendirmelerini sağlamak. Spor eğitmenleri gelişim çağındaki çocuklarda trampolinde 15 dakika zıplamanın çevikliği artıracağını, dengeyi geliştirip dayanıklılık vereceğini, ayrıca diğer atletik çalışmalarda da performanslarına olumlu katkı sağlayacağını belirtiyor.

Sakatlık oranı çok az

Birçok kişinin ilk başta tehlikeli bir spor olarak gördüğü trambolin, sanıldığının aksine 'korkulacak' bir spor değil. Çoğu sakatlığın küçük burkulmalardan ibaret olduğunu söyleyen İngiltere Trambolin Federasyonu Başkanı Peter Brown, "Her sporda çeşitli riskler vardır. Trambolin üzerinde zıplarken de küçük sakatlıklar meydana gelebilir. Genellikle burkulma vakalarıyla karşılaşıyoruz. Ender de olsa, bazı kişilerin bacak ya da ayaklarında çatlaklar oluşuyor. Ama genel itibariyle güvenli bir spor. Sakatlık oranı çok az" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kemik ve eklemleri güçlendiriyor

Terapist Robert Smith, bu sporun hem eğlenceli hem de sağlıklı yanına dikkati çekiyor. Geçtiğimiz yıl İngiltere Premier Ligi şampiyonu olan Leicester City futbol klübünün de terapisti olan Smith, "Trambolin yapmak kemikleri ve eklemleri güçlendiriyor. Kasları sıkılaştırıyor. En önemlisi; diğer sporlara göre, kalp ve damar hastalıklarına karşı çok daha etkin bir koruma sağlıyor."

Trambolin yaşlı insanlara ne fayda sağlar?

Trambolinin, yaşlı insanlara denge sağlama konusunda da faydası var. Gerontoloji ve Geriatri Arşivi’nde ayında yayınlanan bir çalışmaya göre, yaşı ilerlemiş kadınların hafif bir şekilde ve kontrol altında yaptıkları 12 haftalık trambolin egzersizinden sonra, daha az sendeleyerek dengelerini daha iyi korudukları görüldü. Bu, standart denge eğitimini tamamlayan kadınlarda görülen gelişmeye benzer bir sonuç.

Haberin Devamı