Gazete Vatan Logo

Meclis Başkanı Binali Yıldırım'dan flaş sözler!

Meclis'in yeni yasama dönemi başladı. Genel Kurul, Meclis Başkanı Binali Yıldırım başkanlığında toplandı. Açılışta konuşan Yıldırım, mikrofonun sesinin bir kaç saniye geç açılması üzerine “Kimse TBMM’nin sesini kısamaz" diyerek espri yaptı. Konuşmasında 15 Temmuz'a vurgu yapan Yıldırım, "FETÖ'cü hainler 15 Temmuz gecesi ağır silahlarla harekete geçtiler. Gazi Meclis o gece dimdik ayakta durdu. Kur saldırısında Meclis dik durdu" ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Meclis'e geldi.

Meclis Başkanı Binali Yıldırım'dan flaş sözler!

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), 24 Haziran genel seçiminden sonra ant içme töreni, Olağanüstü Hal Yasası ve bedelli askerlikle ilgili iki zorunlu düzenlemeyi çıkarmış ve tatile girmişti. Yeni yasama yılı Meclis Genel Kurulu'nuda Meclis Başkanı Binali Yıldırım'ın oturumu açmasıyla başladı. Genel Kurul Salonuna ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Genel Kurul Salonuna ikinci gelen lider ise CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu oldu. Kılıçdaroğlu'nu CHP'liler ayakta alkışladı.

Cumhurbaşkanlığı locasının sağında bakanlar, kuvvet komutanları, locanın solunda cumhurbaşkanlığına bağlı başkanlıklar, yüksek yargı mensupları, Parlamenterler Birliği yer aldı. Yabancı misyon temsilcilerinin yer aldığı locada yine eski meclis başkanları yer aldı.
Cumuhrbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Meclis'e geldi. Erdoğan'ı TBMM Başkanvekili Celal Adan tarafından askeri törenle karşılandı. Cumhurbaşkanlığı Tören Birliği kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra Genel Kurul Salonu'na geçti Öte yandan Suriyeli bir işadamı, Erdoğan'a Şeref Holü'nde el yapımı ipek aba hediye etti.

Haberin Devamı

Meclis Başkanı Binali Yıldırım konuşmasına mikrofonu açtıktan sonra "Sesim geliyor mu? Kimse TBMM'nin sesini kısamaz" diye espri yaptı. Meclis Başkanı Yıldırım, yeni yasama yılının hayırlı olmasını dileyerek, "Bizler gücümüzü milletten alırız. Milletimize yönelen her saldırı bundan sonra karşısında bu yüce meclisi bulacaktır. Bizler devletimizin varlığı milletin bölünmez bütünlüğü için çalışacağımıza yemin ettik. Zaman zaman tartışırız, uzlaşamadığımız konular da olacaktır. Esas olan müzakere edip görüşleri ortaya koymak ve sonunda doğruyu bulmaktır. Milli meselelerimizde asla ihtilafa düşülemez. En son kur üzerinden ülkemiz ekonomisine yöneltilen dış kaynaklı saldırıda da Gazi Meclis milli duruşunu ortaya koymuştur. Aziz milletimiz bu çatı altında yaptığımız faaliyetleri büyük bir dikkatle takip etmektedir. Son zamanlarda ekonomimizde küresel kaynaklı bazı sıkıntınların yaşandığını biliyoruz. Ülkemiz bu gibi durumlarla geçmişte de karşılaşmış ve başarıyla üstesinden gelmeyi bilmiştir. Milli dayanışma ile bu ve benzeri sorunların üstesinden geleceğimize inanıyorum. Ülkemizi en iyi şekilde temsil etme görevimizi sürdüreceğiz. Türkiye'nin çıkarlarını korumak için her platformu değerlendireceğiz. Ülkemizin itibarını korumak bizlerin asli değerleri arasında olacaktır." diye konuştu.

Haberin Devamı

'KANUN TEKLİFLERİ BU ÇATI ALTINDA HAZIRLANACAK'
Binali Yıldırım, milletvekili sayısının 600'e çıktığını ve buna uygun olarak yeni düzenlemeler yapıldığını bildirerek şöyle konuştu:"104 kadın milletvekili bu yasama meclisinde görev almıştır. Bu şu anlama gelmektedir. 24. dönem yasama meclisinde kadın milletvekillerimizin oranı yüzde 25 artmıştır. Gelecekte TBMM'de görev yapan vekillerin seçmen sayısıyla mütenasip olarak artacağına yürekten inanıyorum. Milletvekili sayımızın artması sebebiyle gerekli düzenleme çalışmaları ihtiyacı doğmuştur. 27. dönemde yapacak çok işimiz var. Artık hükümetten bütçe kanunu dışında kanun tasarısı gelmeyecek. Kanun teklifleri bu yüce çatı altında hazırlanacak."

Haberin Devamı

RESEPSİYON VERİLMEYECEK

Yıldırım, tasarruf nedeniyle bu yıl açılış resepsiyonu vermeyecek.

İLK İŞ SURİYE

Partiler yeni dönemde ilk grup toplantılarını yarın gerçekleştirecek. AK Parti ve İYİ Parti’de genel başkanlar milletvekili olmadığından Meclis’teki en yüksek temsilcileri ‘grup başkanları’ olacak. Ancak grup toplantılarında genel başkanlar konuşacak. Genel Kurul’da çarşamba günü ilk iş olarak, Irak ve Suriye’deki Türk Silahlı Kuvvetleri’nin görev süresinin uzatılmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı tezkeresi görüşülecek. Perşembe günü de BM’nin Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki görev gücünde bulunan askerlerin görev süreleri uzatılacak.

ACİL İÇTÜZÜK

Türkiye Kalkınma Bankası’nın yeniden yapılandırılmasını öngören yasa teklifi de Plan-Bütçe Komisyonu’nda ele alınacak. Partiler çalışmaları yeni sisteme uyumlu yürütmek amacıyla acil bir içtüzük değişikliği yapacak. ‘Bakanlar Kurulu, sözlü soru, gensoru’ gibi yeni sistemde olmayan kavramların ayıklandığı, soruşturma ve diğer işlemlerde yeter sayıların yeniden düzenlendiği dar kapsamlı bir teknik içtüzük taslağı hazırlandı. Yıldırım, bu uyum teklifinin beş partinin uzlaşmasıyla Meclis Başkanlığı’na sunulmasını ve hızla yasalaşmasını hedefliyor. Bu teklifte bakanların Meclis’te temsiline açıklık getirilecek. Bakanların; komisyon ve Genel Kurul sürecinde her teklifin görüşmesine doğrudan mı katılacakları yoksa komisyon başkanlığının gerek görmesi halinde davetle mi gelecekleri konusunda karar verilecek.

Haberin Devamı

TOPLUMSAL GÜNDEM

Anayasa gereği 2019 bütçesinin 17 Ekim akşamına kadar Meclis’e sunulması gerekiyor. Bu yıl ilk kez bütçe doğrudan Cumhurbaşkanlığı’nca Meclis’e gönderilecek. Bütçenin hangi aşamada nasıl görüşüleceği de içtüzük değişikliğiyle açıklık kazanacak. Yeni yasama yılının en önemli gündem maddelerini; MHP’nin tutuklu ve hükümlülere yönelik af teklifi ile diğer muhalefet partilerinin de vaadi olan emeklilikte yaşa takılanların hakları oluşturuyor. Yerel seçime gidilen süreçte bütçe tasarısından sonra bu gündem maddeleriyle ilgili siyasi tavrın netleşmesi bekleniyor. Olası yerel seçim takvimine göre Meclis’in Mart 2019’da tatile girmesi beklendiğinden, bu tarihe kadar bütçe dışında parlamentonun önünde ortalama 3 aylık çalışma dönemi bulunuyor.