Gazete Vatan Logo

Yeni sigara paketleri 2020 |Yeni sigara paketleri ne zaman değişecek, nasıl olacak?

Yeni sigara paketleri nasıl olacak? Yeni sigara paketleri ne zaman değişecek? Soruları sigara paketleri ile ilgili yapılan açıklamadan sonra araştırılmaya başlandı. Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan düzenlemeye göre, ‘’Tütün mamullerinde düz ve standart paket’’ uygulaması bugün başlıyor. Uygulamayla birlikte sigara paketlerinin rengi üzerinde yazan mesajlar değişecek. Peki, yeni sigara paketi nasıl olacak? Yeni sigara paketinin rengi ne olacak? İşte detaylar…

Yeni sigara paketleri 2020 |Yeni sigara paketleri ne zaman değişecek, nasıl olacak?

Yeni sigara paketi uygulamasının bugün başlamasından sonra, yeni sigara paketlerinin nasıl olacağı merak konusu haline geldi. 5 Aralık’tan sonra, eski paketli tütün mamulleri üretilmeyecek. Üretime 05 Aralık 2019 tarihi itibarıyla tamamen geçilmiş olacaktır. Uygulama ile 5 Ocak 2020 tarihinden sonra tütün mamulleri eski paketleri piyasada bulundurulamayacaktır. İşte konuyla ilgili merak edilenler…

YENİ SİGARA PAKETLERİ NASIL OLACAK?

Yeni sigara paketi, Tarım ve Orman Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle tek tik olacak. Bugün itibariyle başlayacak düz ve standart paket uygulamasıyla, sigara paketlerinin renklerinde ve grafik tasarımlarında değişiklik olacak. Rengi ise, Pantone 448 C mat bitişli tek bir renk olarak belirlendi. Yeni uygulamayla marka ayırt edici ibare ve zorunlu bilgilerin yazım şekli, rengi ve konumu, logosu, simgesi standart hale getirildi. Bu uygulamayla, tasarımdan kaynaklı çekiciliğin ortadan kaldırılarak, sigara kullanımının önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Yeni düzenleme ile tütün mamulü çeşidinin ayırt edici ibare ise paketlerin ön yüzeyinde yer alacak.

Haberin Devamı

Nargilelik türün mamulü paketlerinin iç ambalajı ile puro ve sigarillo paketlerinin varsa iç ambalajları üzerine marka ve ayırt edici ibare siyah renkle yazılacak.

Üretim tarihi ve üretim kodlama bilgileri, siyah zemine beyaz renkte yazılacak.

Sağlık uyarıları alanı yüzde 65’ten yüzde 85’e çıkarıldı.

Resimli uyarı paketinin ön yüzeyi yanı sıra arka yüzeyine de konuldu.

14 yeni birleşik sağlık uyarısı belirlendi.

Sağlık uyarıları içinde ‘’ALO 171 SİGARA BIRAKMA HATTI’’ mesajı olacak.

Yan yüzey alanlarının yüzde 50’sini kaplayan genel uyarı ve bilgi mesajı yer alacak.

‘’Sigara içme öldürür-hemen bırakın’’ genel uyarı ile ‘’Tütün dumanı kansere yol açtığı bilinen 70’den fazla madde’’ içerir bilgi mesajı bulunacak.

Sigara paketlerinin yan yüzeyinin birinde yüzde 10’nunu kaplayan zifir, nokotin ve karbon monoksit bırakım değerlerine ilişkin bilgilendirme kaldırıldı.

‘’18 yaşını doldurmayanlara satılamaz’’ şeklinde uyarı, ‘’18 yaşını doldurmayanlara satışının cezası hapistir’’ şeklinde değiştirildi.

Haberin Devamı

YENİ PAKETTE OLACAK MESAJLAR

"Sigara içiyorsanız çocuğunuzun da sigara içme ihtimali iki kat fazladır. Yaşam boyu sigara içenlerde erken ölümlerin yarısı sigara içmekten kaynaklanmaktadır."

- "Sigara içmek kan akışını yavaşlatır ve cinsel iktidarsızlığa neden olur."

- "Sigara kullanımı gebelikte erken doğuma yol açarak bu bebeklerdeki ölüm, hastalık ve engellilik riskini artırır."

- "Sigara kullanımı her aldığınız nefesi zorlaştıran kronik bronşite neden olmaktadır."

- "Sigara en büyük inme nedenidir."

- "Sigara dumanında benzen, nitrozamin, formaldehit ve hidrojensiyanit gibi kanser yapıcı maddeler bulunur."

- "Sigara içmek ayakta kangrene neden olur."

- "Sigara içenler genç yaşta ölür."

PANTONE 448 C RENGİ NEDİR?

TEK TİP PAKET HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Fransa, Birleşik Krallık, Kanada, Avustralya.