Gazete Vatan Logo

Yeni şehir kuruluyor!

Yeni şehir kurma çalışmalarımız devam ediyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “Başakşehir Kayabaşı’nda yeni şehir kurma çalışmalarımız devam ediyor. Anadolu yakasında ise Tuzla’da çalışma sürüyor” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dün Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın Uluslararası Sergiler Bürosu (BIE) EXPO heyeti onuruna Hilton Otel’de verdiği yemeğe katıldı. Bayraktar yemek sonunda gazetecilerin ”İstanbul’da kurulacak yeni şehirlerin konsepti” ile ilgili soruları üzerine, İstanbul’un hem kentsel dönüşümüne destek vermek hem de insanları deprem riski taşıyan binalardan kurtarmak için kurulacak üçüncü büyük havaalanını kapsayacak, Başakşehir, Kayabaşı, Küçükçekmece ve Kemerburgaz’ı da içine alacak tarzda yeni bir şehir kurmak için çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Merkez Kayabaşı

Bu şehrin çekirdeğinin, Başakşehir’deki Kayabaşı olacağını dile getiren Bayraktar, burada şu anda 20 bin konutu bitirme aşamasına getirdiklerini bildirdi. Dünyada Kuala Lumpur, Canberra, Vancouver, Seattle gibi yeni kurulan iddialı şehirler bulunduğunu işaret eden Bayraktar, “Bu şehirlerle yarışacak bir şehir kurduk. İnşaat, bina yoğunluğu gayet az. Yeşil alanları çok güzel. Modern hayatın gerektirdiği sosyal donatılar gayet iyi” dedi. Burada çok önemli iki büyük sağlık kenti kuracaklarını dile getiren Bayraktar, şehrin merkezinde dünya çapında bir fuar alanı olacağını aktardı.

ANADOLU YAKASI

Anadolu yakasında da Akfırat bölgesi, Tuzla bölgesinde çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, “Anadolu yakasındaki şehrin yeri henüz netleşmedi. Ama Anadolu yakasında da kentsel dönüşümünü halletmek için orada da bir şehir kurma çalışmalarımız var” diye konuştu.

Binalara afet riski puanı

BAKAN Bayraktar, afet riskine göre binalara puan verileceğini belirterek, afet riski altındaki alanların ve binaların dönüştürülmesi sürecini yasaya uygun şekilde, vatandaş talepli yürüttükleri ve bundan sonra da yürüteceklerini söyledi. Kesin olarak yıkılması gereken binalar konusunda valiler, ve belediye başkanlarına yasanın sorumluluk yüklediğini belirtti.

3. havalimanı etrafında 1.5 milyon kişilik şehir

Bakan Bayraktar, ”İstanbul’da yeni şehirler ne zaman biter” sorusunu şöyle yanıtladı: ”İstanbul’da bizim en iddialı olduğumuz yer, üçüncü havaalanını yapacağımız bölgeyi kapsayacak, kurmakta olduğumuz şehir projesidir. 1.5 milyon nüfusluk bir şehir olacak. Bu ancak kendini tam anlamıyla 15-20 senede realize eder, tam şehir olarak ortaya çıkması. Her geçen gün, önümüzdeki sene diyelim ki bu vakitler bu şehirde yeni birtakım yapılar, özellikler göreceksiniz. Şehir hastaneleri, fuar noktasında Adımlar göreceksiniz. Havaalanı inşaatına, kanal inşaatına başlandığını görecekseniz inşallah. Bunları adım adım geliştireceğiz.”

Haberin Devamı