Gazete Vatan Logo

Yeni Rusya bombası

ABD Başkanı Trump’ın görevden aldığı FBI yöneticisi Comey’in, görevden alınmadan birkaç gün önce, Trump’ın yardımcılarının olası Rusya bağlantılarıyla ilgili devam eden soruşturma için ek ödenek istediği ortaya çıktı

Yeni Rusya bombası

ABD’de Başkan Donald Trump’ın sürpriz bir kararla görevden aldığı eski Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Başkanı James Comey’le ilgili haberler gündemin üst sıralarındaki yerini koruyor. Son olarak yerel basında çıkan haberler, Trump’ın Comey’i, kampanya ekibinin Rus yetkililerle bağlantılarına ilişkin yürütülen FBI soruşturması nedeniyle görevden aldığı iddialarını kuvvetlendirdi.

5 gün önce

Beyaz Saray, Trump’ın kararına gerekçe olarak, Comey’in, eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’a yönelik e-posta soruşturmasını yönetirken yaptığı çeşitli hataları göstermişti. Trump, Comey’e gönderdiği mektupta, “Adalet Bakanlığı’nın, senin FBI’ı etkin şekilde yönetmeye ehil olmadığın yönündeki hükmüne katılıyorum” ifadesini kullanmıştı. Ancak Comey’in görevine son verildiği sırada, Trump’ın kampanya ekibiyle Rus yetkililer arasında 2016 başkanlık seçimlerinden önce gerçekleşen gizli görüşmelere dair incelemenin de başında olması, alınan kararla bu soruşturmaya siyasi müdahalede bulunulduğu suçlamalarını beraberinde getirmişti.

Haberin Devamı

Son olarak Comey’in görevden alınmadan 5 gün önce, Rusya soruşturmasının genişletilmesi için ek ödenek talebinde bulunduğu ortaya çıktı. Comey’in soruşturmayı genişletme talebinin, Trump’ın ekibinin sırlarını ortaya çıkarmaya yaklaşmış olduğunu gösterdiği yorumları yapılıyor. Adalet Bakanlığı Sözcüsü Sarah Isgur Flores, soruşturmayı genişletme kararının Comey’in kovulmasında etkisi olduğu iddiasını reddederken, FBI sözcülüğü yorum yapmaktan kaçındı.

Comey: Fazla düşünmeyin

Eski FBI Direktörü Comey, çalışma arkadaşlarına yazdığı veda mektubunda, “İyi olacağım. Bu kararı düşünmek için zaman harcamayacağım, siz de öyle yapın” dedi. Comey mektubunda, “Bir başkanın, bir FBI direktörünü herhangi bir nedenle ya da hiçbir neden olmadan kovabileceğine inanıyorum. Bu karar ya da uygulanış biçimini düşünmek için zaman harcamayacağım. Umarım siz de yapmazsınız. Olan oldu, iyi olacağım, buna karşın sizi çok özleyeceğim” ifadelerini kullandı.

ABD’nin içinde bulunduğu süreci ‘karmaşa dönemi’ olarak tanımlayan Comey, “Amerikan halkı, karmaşa döneminde, FBI’ı liyakat, dürüstlük ve bağımsızlığı kayası gibi görmeli. FBI’dan ayrılmanın zor olan tarafı, FBI’ı birlikte ABD için o kaya haline getiren bu insanların doğası ve niteliği” diye yazdı.

Haberin Devamı

Sadece Ruslar izledi

Trump’ın Comey’i görevden almasından sadece bir gün sonra Beyaz Saray’da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergei Kislyak’ı ağırlaması dikkati çekti. Trump’ın görüşme sırasında Amerikan medyasını odaya almaması ve görüşmeye dair tek fotoğrafın bir Rus devlet fotoğrafçısı tarafından çekilmesi, Demokrat Parti üyelerinin tepkisine yol açtı.

Beyaz Saray önünde protesto

Demokrat Parti taraftarları, Trump’ın Comey’i görevden almasını protesto için dün Beyaz Saray önünde gösteri düzenledi.

‘Azil için geri sayım başladı’

Demokrat Parti yöneticileri, Trump’ın Comey’i görevden almasıyla birlikte kendi sonunu hızlandırdığı yorumlarını yapıyor. Trump’ın attığı adımların yasalara aykırı olduğunu savunan Demokratlar, yakın zamanda ABD Başkanı’nın görevden azledilmesi sürecinin başlayabileceğini öne sürüyor.

Haberin Devamı