Gazete Vatan Logo

Yeni 'nafaka' önerisi: İşe başlayana kadar aylık bağlansın!

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı “nafaka” düzenlemesinin detayları üzerinde ortak çalışmalarını sürdürüyor.

Yeni 'nafaka' önerisi: İşe başlayana kadar aylık bağlansın!

Düzenlemede, nafakanın, evlilik süresiyle paralel olması bekleniyor. “Nafakaya 5 yıllık sınırı” içeren MHP’nin yasa teklifinin ardından gözler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü çalışmaya çevrildi. Edinilen bilgilere göre, nafaka süresinin evlilik süreleriyle paralellik göstereceği bir formül üzerinde çalışılıyor. Konuya ilişkin TBMM’de soruları yanıtlayan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, “Nafakaya 5 yıl sınır getirilmesi kadınları mağdur eder. Süreci hükümet olarak hassasiyetle izliyor ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm tarafların görüşlerini alarak çalışmalarımız devam ediyor. Hedefimiz yeni mağduriyetler yaratmadan soruna kalıcı bir çözüm bulmak. Adalet Bakanlığımızla çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

MHP’nin nafaka konusunda teklifini hazırlayan Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan ise, yaptığı açıklamada üç ay evli kalan birinin ömür boyu nafaka vermesinin toplumda sıkıntılara yol açtığını, “gayri meşru ilişkiler” ile “sokaktaki kadın cinayetlerini” tetiklediğini savundu. Aycan, “Biz hiçbir kadının mağdur olmasını istemiyoruz. Yeni evliliklerin önünü açmak ve ölüme varan aile kavgalarına son vermek istiyoruz” dedi. Aycan, MHP olarak hazırladıkları yasa teklifini henüz TBMM Başkanlığı’na vermediklerini belirtirken, teklifteki düzenlemeleri şöyle anlattı: “Nafaka ödemelerine sınır getirilerek, evlilik süresine göre nafaka süresi belirlenecek. 1 yıl evli kalmış ise 1 yıl, 2 yıl evli kalmış ise 2 yıl, 5 yıl evli kalmış ise 3 yıl, 10 yıl evli kalmış ise 4 yıl ve 15 yıl evli kalmış ise 5 yıl nafaka ödemesi yapılabilir.”

Haberin Devamı

FON ÖNERİSİ

Aycan “Eğer 5 yıllık süre sonrasında, nafaka alan taraf hala işsiz ve muhtaç durumda ise nafaka ödemesini devlet üstlenecek” ifadelerini kullandı. Nafaka ödemeleri için “aile fonu” önerisinde bulunan Aycan, “Aile Bakanlığı’nın yönetiminde olacak fondan ihtiyaç sahibi olan kadınlara çalışma hayatına katılıncaya kadar aylık bağlanacak” dedi. (Milliyet)