Gazete Vatan Logo

Yeni model için kolları sıvadı

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, “Yerli oto dışında 4 proje üzerinde çalışıyoruz” dedi

Avrupa’ya yayılan krizle boğuşan Fiat’ın yüzünü Tofaş güldürdü. Türkiye’yi ziyaret eden Fiat-Chrysler CEO’su Marchionne, “Tofaş elde ettiği sonuçlarla güven verdi” sözleriyle övgü yağdırdı. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, “Yerli oto dışında 4 proje üzerinde çalışıyoruz” dedi.

Otomotiv devleri, Avrupa Bölgesi’ni (AB) kasıp kavuran borç kriziyle sıkıntılı günler geçirirken, yüzleri bir tek Türkiye güldürdü. AB’deki kriz, Türk otomotiv sektörüne fırsat kapısı açtı.

Fiat-Chrysler CEO’su Sergio Marchionne, Avrupa’dan krize rağmen önemli bir performans sergileyen Tofaş fabrikasını ziyaret edip, yeni roller verdi. Tofaş, Avrupa’da tüm fabrikaları zarar eden Fiat’ın tek ve en kârlı operasyonu olurken, yerli oto hariç 3-4 yeni proje üzerinde çalışmaya başladı. Tofaş CEO’su Kamil Başaran, Marchionne’nin 6 Temmuz’da Türkiye’yi ziyaret ettiğini belirterek, “Marcionne, Avrupa’daki kriz döneminde Türkiye’nin elde ettiği sonuçlarla büyük güven verdiğini söyledi. Türkiye’nin rolünün artacağının sinyallerini verdi” diye konuştu.

Marchionne’nin kriz devam ettiği için Avrupa’da biraz frene bastığını hatırlatan Başaran, şunları kaydetti:

“Marchionne girdabın olduğu bir dönemde kozlarını daha sonra oynamak istiyor. 2014, Chrysler ile birlikte elde ettiği sinerjiden doğacak yeni ürün gamını tanıtacak. Bu yeni dönem Tofaş için de çok iyi fırsatlar çıkaracak. Türkiye’nin yeni dönemde rolü artacak. Ortaklarımızın nihai kararlarıyla birlikte yeni modeller için düğmeye basılacak. Yerli marka hariç şu an için üzerinde çalıştığımız 3-4 yeni proje var. Bunlar masadaki projeler. Albea ve Linea’nın sınıfında Türkiye’de büyük potansiyel var. Projeler, hem binek hem hafif ticari araç modellerinden oluşuyor.”

Yerli otomobil rafa kalkmadı

Kamil Başaran, Başbakan Erdoğan başta olmak üzere hükümetin üzerinde durduğu ‘yerli otomobil’ projesiyle de ilgili olarak çalışmaları rafa kalkmadığını belirterek, “Yerli marka bugün istendi yarın olacak bir durum değil. Ciddi çalışılması gerekiyor. Biz çalışmaları kesmedik, aynen devam ediyoruz. Teşvik paketinde yerli markaya yönelik özel bir şey yok, bir kurgu yok ama paket üretici için önemli şeyleri içinde barındırıyor” dedi.

Avrupa krizini Rusya ve
Latin Amerika ile aşacak


Tofaş, borç krizi nedeniyle daralan Avrupa Bölgesi’nin ihracatını olumsuz etkilememesi için alternatif pazarlar keşfetti. Kamil Başaran, ilk 6 ay sonunda üretimred yüzde 9.2, ihracatta yüzde 5.7’lik bir kayıp yaşadıklarını belirtti. Başaran, “Satışlarımız İtalya’da yüzde 37.8, İspanya’da yüzde 25, İngiltere’de yüzde 10.1, Fransa’da yüzde 7.5 ve Almanya’da yüzde 0.8 daraldı. Ancak ana pazarlarımızdaki çift haneli düşüşlere rağmen, ihracatımızda keskin bir azalış görülmedi. AB’deki krize karşı ciddi performans gösterdik” dedi. Başaran, şöyle devam etti:

“Krizi hissettik, pazarları çeşitlendirdik. Opel-Vauxhall markasına ürettiğimiz yeni Combo ile Almanya ve İngiltere’yi keşfettik. İhracattaki payı yüzde 20’ye geldi. Latin Amerika’da Arjantin’in dışında, Peru ve Şili’ye girdik. Güney Amerika ülkelerenin ihracatımızdaki payı yüzde 0.8 iken, yüzde 8’e çıkardık. 10 binli adetler seviyesine geldi. Alternatif ülkeler, yüzde 28’lik pay oluşturdu.”

Başaran, yılsonundan itibaren Rusya’ya yeniden ihracata başlayacaklarını kaydetti ve ekledi: “Rusya’ya 2006’dan bu yana CKD ihracatı yapıyorduk daha sonra bu sona erdi. Yılsonu, 2013 başı gibi yeni Doblo’yu Rusya’ya göndereceğiz. Yılda 10 bin adetlik ihracat hedefliyoruz.”

ABD’li Doblo rötar yapıyor

160 milyon dolar yatırımla Doblo modelini Chrysler’in ‘RAM’ markasıyla ABD pazarı için hazırlayan Tofaş, otomotivin anavatanını rötarlı girecek. Kamil Başaran, ‘Doblo RAM’ çalışmalarının iyi gittiğini ancak aracın ABD normlarına uygunluk sürecinin zaman aldığını söyledi. Başaran, “Normalde Doblo, 2013’ün ilk çeyreğinde ABD’ye ihraç edilecekti. Satışına 2014 yılı başında start verilecek” dedi.

11 yıl aradan sonra liderliği istiyor

FIAT Marka Direktörü Okan Baş, 2012’de toplam pazardan yüzde 14 pay alarak lider olmayı hedeflediklerini söyledi. Baş, “İlk 7 ayda toplam pazarın lideri olduk. Yeni Linea’nın bu başarıda çok etkisi var. 18 bin 500 adet Linea sattık. Linea, Türkiye’nin en fazla satılan modeli. 11 yıl aradan sonra birinci olmak istiyoruz” dedi.

Fiat’ın en kârlı fabrikası olduk

KAMİL Başaran, Avrupa’da Türkiye’nin İtalya’nın ardından en büyük Fiat pazarı olduğunu söyledi. Satışlarda dünyada ise üçüncü sırada yer aldıklarını ifade eden Başaran, “Avrupa’nın en kârlı fabrikası Tofaş. Kârımızı yüzde 5.3 artırdık” dedi.

Vergi avantajlı Jeep müjdesi

FIAT-Chrysler evliliği sonrasında Tofaş çatısı altına giren Jeep, düşük hacimli motorlarla satışlarını katlamaya hazırlanıyor. Şirket, 2014’ten itibaren 1.6 litre motora sahip yeni modelleri pazara sunacak. Tofaş, bu yıl 2 bin 300 adet olması beklenen Alfa Romeo, Lancia ve Jeep satışlarını 4 bine adede çıkarmayı planlıyor.

Haberin Devamı