Gazete Vatan Logo

Yeni memura kötü haber

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa’sının yürürlüğe girdiği 1 Ekim’den sonra kamu görevlisi olarak göreve başlayanların prime esas kazanç matrahına makam, temsil ve görev tazminatları, döner sermaye katkı payları ve ek ödemelerin dahil edilmesi nedeniyle bu kişiler daha fazla sosyal güvenlik primi ödeyecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında kamu çalışanlarının prime esas kazancının tespitine ilişkin Tebliğ Resmi Gazete’de yayımlandı. Kamu idarelerinde aylıklarını personel kanunlarına göre alan sigortalıların matrahına aylık gösterge, ek gösterge, memuriyet taban aylık ve kıdem aylık üzerinden ödenen aylık tutarları, makam, temsil ve görev tazminatları, ödenen tazminatlar, hizmet tazminatı, üniversite ödeneği, ek ödemeler de dahil edildi. Ancak bu düzenleme yasanın yürürlüğe girdiği tarihten sonra kamu görevlisi olarak çalışmaya başlayanları kapsayacak. Buna göre, 1 Ekim’den itibaren kamuda çalışmaya başlayanlardan daha fazla sosyal sigortalar primi kesilecek.

VEKALETTE ALINACAK ÖDEMELER PRİME ESAS KAZANCA EKLENMEYECEK

Ödenen tazminatlar ve diğer ödemelerde bölge, kurum, birim, çalışma mahalli, görevin niteliği ve benzeri kriterlere dayalı olarak asıl tazminatlara ilave, ek veya ayrıca ödenen tazminatlar hariç tutulacak. Vekalet veya ikinci görev karşılığında ilgili mevzuatı uyarınca yapılacak ödemeler prime esas kazancın hesabında dikkate alınmayacak. Görevden uzaklaştırılan, görevi ile ilgili olsun veya olmasın herhangi bir suçtan tutuklanan veya gözaltına alınanlardan, kanunları gereğince eksik aylığa müstahak bulunanların prime esas kazançlarının yarısı kanunlarına göre bu müddetler için sonradan görevlerine iade edilerek tam aylığa hak kazananların ise prime esas kazançlarının tamamı üzerinden prim alınacak. Prime esas kazançların yarısı üzerinden prim alınanların prim ödeme gün sayısı bu sürelerin yarısı olarak hesap edilecek.

YURT DIŞI GÖREVLERDE PRİME ESAS KAZANÇ

Yurtdışına geçici ya da sürekli görevle gönderilenlerde, aylıksız izinli sayılmaksızın ve tabi olduğu personel kanunu ile ilgisi devam edecek şekilde yurt dışına geçici ya da sürekli görevle gönderilenlerin prime esas kazancının hesabında geçici görevle gönderilenlerin bulundukları kadroya ilişkin prime esas kazancı, yurt dışı kadrolarına atananların ise yurt dışına atanma tarihi itibarıyla, atandıkları kadro ile atanmadan önceki yurt içi kadrosuna ilişkin prime esas kazançtan yüksek olanı esas alınacak. Tebliğ, aylıklarını, maaşlarını her ayın 1’i ile ayın sonu arası için hak edenler bakımından 1 Ekim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, ücretlerini, aylıklarını her ayın 15’i ile müteakip ayın 14’ü arası için hak edenler için ise 15 Ekim’den itibariyle yürürlüğe girecek.

Haberin Devamı