Gazete Vatan Logo

Yeni Linea banttan iniyor

Tofaş, 2007’den bu yana ürettiği Fiat Linea’yı tepeden tırnağa yeniledi

Yerli marka için çalışmalara başlayan Tofaş, 2007’den bu yana ürettiği Fiat Linea’yı tepeden tırnağa yeniledi. Yeni model, Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç’un da katılacağı törenle bugün bantlardan inecek. Yeni Linea, Afrika’dan Rusya’ya kadar dünya pazarlarına ihraç edilecek.

Tofaş, yatırım hamlesine başlıyor. Şirket, ortağı Fiat’la birlikte üzerinde çalıştığı ‘yerli otomobil’ projesinden önce sessiz sedasız 2007 yılından bu yana 100 bin adetten fazla ürettiği Linea modelini yeniledi. Şirket, bugün Bursa fabrikasında düzenlenecek törenle tepeden tırnağa yenilenen Fiat Linea’yı bantlardan indirecek. Tofaş CEO’su Kamil Başaran ev sahipliğinde gerçekleştirilecek törene Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da katılacak.

Bursa fabrikasında üretimine başlanacak araç, iç pazarın yanı sıra dünya pazarlarına ihraç edilecek. Yeni Linea Kuzey Afrika’dan Meksika’ya kadar birçok farklı ülkeye gönderilecek. Tofaş’ta yeni Linea, iç pazar için büyük önem taşıyor. Fiat Albea üretiminin sona ermesi nedeniyle, yeni Linea şimdilik markanın tek sedan otomobili olacak.

En fazla satan 2’nci otomobil

Geçen yıl Türkiye’de 33 bin 762 adet Fiat Linea satıldı. Linea, gösterdiği bu performansla Renault Symbol’den sonra en çok satılan binek oto unvanını aldı. Bu yılın ilk 3 ayında da Linea’nın performansı aynı seviyede devam etti. Linea 6 bin adetlik satışla en çok satan araç konumuna yükseldi.

Tofaş CEO’su Kamil Başaran, 2012’de 220 milyon dolar yatırım yapacaklarını açıklamıştı. Şirket, bu yatırım tutarıyla Linea’nın yanı sıra 2013 yılı ortasında ABD’ye ihracatına başlanacak Doblo’nun Ram versiyonunu geliştirecek. Başaran, Tofaş’ın 2012 yılı hedeflerini de şöyle aktarmıştı:

“Opel/Vauxhall için Doblo üretmemiz sayesinde 2011’de yakaladığımız 180 bin adetler seviyesinde bir ihracata ulaşırız. Sürpriz pazarlar çıkarsa, ihracatımızı artırabiliriz. İç satışlarda yüzde 15 pazar payı hedefliyoruz. Üretim de 2011’le hemen hemen aynı seviyede 307 bin adet olarak gerçekleşir.”

İhracatının % 30’u binek otomobil

- Türkiye’deki üretiminin 41. yılını kutlayan Tofaş, 400 bin adetlik üretim kapasitesine sahip.

- Şirket, 8 binden fazla çalışanı istihdam ediyor.

- Tofaş, 2011’de 307 bin 778 adetlik üretime ulaştı. Şirket, sektörün toplam üretiminin yüzde 28’ini tek başına gerçekleştirdi.

- 2011 yılında Tofaş’ın ürettiği 180 bin 698 adet araç dünya yollarına çıktı. Bu noktada otomotiv ihracatından yüzde 23 pay alarak 2 milyar 613 dolarlık ihracat yaptı.

- İhracatının yüzde 62’den fazlası (113 bin 562 adet), yüzde 30’u (53 bin adetten fazla) otomobil oldu.

- Tofaş’ın ürettiği araçların yüzde 28’den fazlası İtalya’ya, yüzde 19’u Fransa’ya, yüzde 23’den fazlası Rusya, İngiltere ve Almanya’ya gönderildi.

YERLİLİK ORANI YÜZDE 85

Tofaş’ın satışlarının yüzde 85’ini yerli modeller oluşturuyor. Şirket, Bursa fabrikasında Fiat Doblo, Fiat Fiorino ve Fiat Linea modellerini üretiyor.

MINI ÇIPLAK

Borusan Otomotiv, havaların ısınmasıyla üstü açık modellerini piyasaya sunmaya başladı. 14 Nisan’dan itibaren yollara çıkacak MINI Roaster re bunun ilk örneklerinden biri. Yeni MINI Cooper Roadster’de manuel olarak elle açılıp kapanan klasik kumaş tavan yer alıyor. Yeni model Türkiye pazarında 112 beygir ve 184 beygir güç üreten 1.6 litrelik benzinli motorlarla satılacak.

Araçta yolcu emniyeti için, ön ve yan kafa-göğüs hava yastıklarının yanı sıra sert ön cam çerçevesi ile gövdeye sağlam şekilde bağlı olan çelik koruyucu rollbar’lar düşünülmüş. MINI Roadster’de; hıza duyarlı direksiyon desteği, elektrikli ayarlanabilen dış aynalar, park mesafe kontrolü, yüksekliği ayarlanabilen koltuklar, MP3 uyumlu CD çalar, AUX bağlantısı, Xenon farlar, adaptif viraj farları, siyah far muhafazası ve açık tavan göstergesi standart olarak yer alıyor.

Schröder, OYDER zirvesine geliyor

23 yıldır faaliyet gösteren ve çatısı altında 900’den fazla yetkili satıcıyı temsil eden Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği’nin (OYDER), her yıl düzenlediği ‘Otomotiv Sektörünün Geleceği’ kongrelerinin dördüncüsü, 26 Nisan’da Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün’ün yanı sıra otomotiv sektörünün farklı kesimlerinden çok sayıda yöneticinin katılacağı OYDER 4. Otomotiv Sektörünün Geleceği Kongresi’nin bu yılki konsepti ‘Markalaşmanın Gücü’ üzerine olacak. Almanya’nın 7’nci Başbakanı Gerhard Schröder de zirveye katılarak tecrübelerini anlatacak.

Haberin Devamı