Gazete Vatan Logo

Yeni kapılar açılacak

Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyareti ve vize başvurularının sınırlı ölçüde kabul edilmesi piyasalara olumlu yansıdı. “Yeni kapı”ların aralanması iş dünyasındaki umutları artırdı.

Yeni kapılar açılacak

Başbakan Binali Yıldırım’ın ABD ziyaretinin yanı sıra ABD ile vize sorununun çözümüne yönelik yaşanan gelişme piyasalara olumlu yansıdı. Sınırlı ölçüde vize başvurularının yeniden kabul edilmeye başlandığının açıklanması dolar/TL paritesinde de iyimser hava yaşanmasını sağladı. Başbakan Yıldırım’ın ABD ziyaretinde özellikle ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile ikili, siyasi, askeri ve ekonomik ilişkileri görüşecek olması “Yeni kapı”ları aralaması açısından da iş dünyasında umutları arttırdı.

Testlerden geçiyoruz

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) Yürütme Kurulu Üyesi Mehmet Ali Yalçındağ, ABD ve Türkiye’nin, ticari, ekonomik, askeri ve politik alanlarda uzun süredir birlikteliği olduğunu söyledi. Bu güçlü birlikteliğin son dönemde bazı testlerden geçtiğine ancak iki ülkenin iş birliğinin bölge için önemi ve faydasının göz ardı edilemeyeceğine dikkati çeken Yalçındağ, “İnancım o ki sayın Başbakanımızın ziyareti bazı dedikoduların bertaraf edilmesi için faydalı olacak ve görüşmeler de ekonomik ilişkilerin güçlenmesi için yeni bir kapı açacak” dedi.

Haberin Devamı

İş dünyasının, tarafların iletişim kanallarını açık tutmasını beklediklerini belirten ve vize gerginliğinin ekonomik yatırımlar için sağlıklı bir durum olmadığının altını çizen Yalçındağ, “Bilhassa Türkiye’deki Amerikan yatırımlarının temsilcilerinin rahat giriş yapamaması büyük bir sorun. Hükümetimizin bu süreçte iş insanlarının zorda kalmamaları için yoğun çaba sarf ettiğini gözlemliyoruz. Umuyorum ki bu konular kısa sürede geride kalır” ifadelerini kullandı.

İhracat yüzde 34 arttı

Türkiye’nin ABD’ye yaptığı ihracat tutarı bu yıl Ocak-Eylül döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34.1 artarak 4 milyar 812 milyon dolardan 6 milyar 451 milyon dolara yükseldi. Türkiye’nin aynı dönemde ABD’den yaptığı ithalat da yüzde 3.8 artarak 8 milyar 949 milyon dolar oldu. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi bu yılın 9 ayında 15 milyar 400 milyon dolar olarak gerçekleşti. Küresel finansal krizin etkisiyle 12 milyar doların altına düşen iki ülke dış ticaret hacmi, 2011’de en yüksek seviyesi olan 20.6 milyar doları görmüştü. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi geçen yıl 17.5 milyar dolar oldu. ABD’nin Türkiye ihracatındaki payı geçen yıl yüzde 4.6 olurken, ithalattaki payı yüzde 5.5 seviyesinde gerçekleşti.
İş dünyası orta yol bekliyor
İkili ilişkilerin zorlu bir dönemden geçtiğini belirten Türk Amerikan Konseyi (ATC) Başkanı Howard Beasey de Türk ekonomisinin olumlu görünümü göz önüne alındığında görüşmelerde tarafların, üretim ve çeşitli teknolojik sektörlerin entegrasyonunu artırarak ekonomik ilişkileri geliştirmeye yönelik konuları ele almalarının beklendiğini söyledi. Beasey, “Kararlı ve ileriye bakan bir ortaklık için birden fazla sorun çözülmelidir. İş dünyası, her iki hükümetin de iki ülke arasındaki mevcut siyasi konularda orta yolu bulmasını bekliyor. Böylece iş dünyası, iş yapmaya ve ikili ticaret ilişkilerini geliştirmeye devam edebilir” diye konuştu. Beasey, vize işlemlerinin askıya alınmasının iş yapma kolaylığını engellediğini belirterek, her iki ülkenin de vize başvurularını sınırlı ölçüde başlatma kararının Başbakan Yıldırım’ın ABD ziyareti öncesi olumlu bir hava yarattığını dile getirdi.

Haberin Devamı