Gazete Vatan Logo

Yeni kalp ile ikinci hayat

1,5 yıldır kalp nakli için sırada bekleyen Mustafa Düzsöz (21), Manisa’da hayatını kaybeden Burak Şodi’nin bağışlanan kalbiyle ikinci yaşamına başladı

Yeni kalp ile ikinci hayat

Denizli’de annesi Gülizar Düzsöz ile yaşayan Mustafa Düzsöz, 2016’da nefes darlığı şikayetiyle kentteki bir hastaneye başvurdu. Doğuştan kalp hastası olduğu belirlenen Düzsöz, Ege Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi. Burada tedaviye alınan Mustafa Düzsöz’e, kalbinin vücudunun ihtiyaçlarını karşılayamaması nedeniyle yaklaşık 1,5 yıl önce, kalp destek cihazı takıldı. Kalp nakil listesine alınan Düzsöz, hastalığı nedeniyle üniversite eğitimine ara vermek zorunda kaldı. Manisa’da beyin ölümü gerçekleşen Burak Şodi’nin organları, ailesi tarafından bağışlandı. Yapılan testlerde, nakil listesindeki Mustafa Düzsöz’ün dokularının bağışlanan kalp için uygun olduğu tespit edildi. Bunun üzerine, geçen cumartesi günü Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özbaran liderliğindeki, aynı birimden Prof. Dr. Tahir Yağdı, Prof. Dr. Çağatay Engin, Op. Dr. Pelin Öztürk ile Kardiyoloji Anabilim Dalından Uzm. Dr. Emre Demirin aralarında bulunduğu nakil ekibi hazırlıklarını yaptı. Yaklaşık 5 saat süren ameliyatla, nakil başarılı bir şekilde gerçekleştirildi. Evin tek çocuğu olan Mustafa Düzsöz, hiç görmediği babasıyla aynı adı taşıdığını belirtti. Annesi Gülizar Düzsöz’ün kendisine 5 aylık hamileyken kalp rahatsızlığı nedeniyle babasının vefat ettiğini anlatan Mustafa Düzsöz, “Bana ikinci hayat şansı veren hocalarıma teşekkür ediyorum. Şu an çok iyiyim. Organ bağışında bulunan aileden Allah razı olsun. Benim gibi organ bekleyen hastalar var, o nedenle bağış yapılması çok önemli” dedi. Düzsöz, ilk olarak ara vermek zorunda kaldığı üniversite eğitimine devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

İsterse olimpiyata bile katılır

Hastanın evine gidebilecek duruma geldiğini belirten Prof. Dr. Mustafa Özbaran, “Dilerim bundan sonra da yeni kalbiyle mutlu bir yaşantısı olur. Kalp nakli olan hastaların olimpiyatı var, Mustafa isterse olimpiyata bile katılabilir. Bu alanda Türkiye’nin lideriyiz, Avrupa’da da ilk 3 sıradaki kliniklerden biriyiz” diye konuştu.