Gazete Vatan Logo

Yeni işe girene otomatik BES

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde devletin katkısının süreceğini belirterek, “Otomatik katılımı sağlayacak düzenleme gelecek” dedi.

Yeni işe girene otomatik BES

Hükümet vatandaşların tasarruflarını artırması için Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yüzde 25’lik devlet katkısını sürdürmeyi planlarken, “otomatik” katılım üzerinde çalışmalar yapıyor. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, BES’te devlet katkısının devam edeceğini belirterek, “Şu an için bunu kesmeye veya kaldırmaya yönelik bir çalışmamız yok ama sektörün kendine çeki düzen vermesi anlamında bir takım uyarılarda bulunduk” diye konuştu.

NTV’ye konuşan Şimşek, bireysel emekliliğe “otomatik” katılımı sağlayacak bir düzenleme yapmayı düşündüklerini açıkladı.

Şimşek, “Yine gönüllülük esasında olacak. Bir zorunluluk olmayacak. Fakat herkes işe başlarken, bireysel emeklilik sistemine girecek. En az 3 ay örnek olarak söylüyorum, orada duracak. Çıkmak isterse çıkabilir. Bunun da ciddi bir şekilde tasarrufları artıracağını düşünüyorum” dedi.

Nasıl işleyecek?

BES’te otomatik katılım 1 yıl önce gündeme geldi. Onuncu Kalkınma Planı’nda yer alan 25 yapısal dönüşüm programı içinde bulunan Yurt İçi Tasarrufların Artırılması ve İsrafın Önlenmesi Eylem Planı’na göre, BES’teki katılımın artırılması önem taşıyor. Otomatik katılım sisteminde yeni işe başlayacak istisnasız herkes işveren tarafından BES’e üye yapılacak.

Haberin Devamı

Belirlenmiş standart bir katkı payı çalışanın maaşından kesilip, işveren tarafından emeklilik şirketine yatırılacak. Çalışan yüzde 25’lik devlet katkısından, işveren de yatırdığı katkı payını vergiden düşme imka nı elde edecek.

Çalışan isterse belirli bir zaman sonra sistemden çıkabilecek. Çıktığı anda da maaşından kesilen tutar, kendisine iade edilecek. Ancak devlet katkısını alamayacak.

Yeni asgari ücretle enflasyon yükselir

Asgari ücretin 1.300 TL’ye çıkarılmasını değerlendiren Mehmet Şimşek, “Asgari ücretin reel olarak yüzde 20 artmış olması da ciddi bir handikap. Asgari ücret artışının maliyetlere yansıması yüzde 1.8-2.8 arasında olabilir. Firmalar bunun maliyetini tamamen yansıtmayabilir. Yapılan çalışmalar asgari ücretin enflasyona etkisinin yüzde 1.1-2.2 arasında olabileceğini gösteriyor” dedi.

Haberin Devamı

Rusya ile yaşanan sorunun ardından öngörüleri dışında bir gelişme olmadığını belirten Mehmet Şimşek, “Baz senaryomuzda etki 3.1 milyar dolardı, bunda bir değişiklik yok. Net etkinin halen çok sınırlı kalacağı kanaatindeyim” diye konuştu. Şimşek reform süreciyle ilgili olarak da şunları kaydetti: “Terörün olduğu yerde üretim ve istihdam çok zor oluyor. İnanıyorum ki imkansızı başaracağız. Türkiye’nin yeni nesil reformlara ihtiyacı var. Ya güçlü bir reform yapacağız ya da Türkiye yerinde sayacak. Basel 3 nedeniyle kredi arzında bir kısıtlama olmaz. Basel 3’e uyumlu olup olmadığımıza yönelik denetleme yapıldı, Mart’ta açıklanacak rapor büyük ihtimalle olumlu olacak.”
OVP açıklanıyor
Orta Vadeli Program’ın (OVP) ne zaman açıklanacağına yönelik soru üzerine Mehmet Şimşek, OVP’nin metninin tamamlanma aşamasında olduğunu bildirdi. Şimşek, “Bu hafta sonu veya en geç önümüzdeki Pazartesi, kamuoyuyla OVP’nin temel büyüklüklerini paylaşma imkanı buluruz” dedi.
Dünyadan pozitif ayrışırız 2016 çok daha iyi olacak
Mehmet Şimşek, 2016 yılına ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, büyüme konusunda daha iyi performans gösterilebileceğini kaydetti. Büyük resme bakıldığında siyasi istikrar olduğunu ve reformların konuşulduğunu anlatan Şimşek, bunun büyümeyi olumlu etkileyeceğini, özel sektör yatırımlarının artacağını belirtti.
Şimşek, AB’deki toparlanmanın da büyük bir öneme sahip olduğunu, Ortadoğu’da sorunların geçen yılki kadar olmasa da devam edebileceğini kaydederek, “Büyük resme baktığımız zaman büyüme rahat bir şekilde yüzde 4’ün üzerinde yüzde 4.5 civarında söz konusu olacak” diye konuştu. Cari açıktaki daralmanın devam edeceğini söyleyen Şimşek, şöyle devam etti:
“Cari açıkta yüzde 4’lere kadar ineriz. Bu da yüzde 2’lik küresel doğrudan yatırım çektiğimiz varsayımıyla oldukça yönetilebilir bir açıktır. İstihdam bu büyümeyle daha güçlü olur. Bizim programımızın köşe taşlarından biri genç istihdamı artırmak. Aslında zor şartlara rağmen 2015 iyi bir yıl oldu, enflasyon belki istisna, 2016 daha iyi olacak. Önümüzdeki birkaç ay içinde reformları hayata geçireceğiz ve Türkiye diğer ülkelerden pozitif ayrışabilir.”

Haberin Devamı