Gazete Vatan Logo

Yeni işbirliği!

Rusya-Mısır Kahire'de görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Mısır'ın başkenti Kahire'de yaptığı görüşme sona ererken iki ülkenin temsilcilerinin savunma alanında işbirliği olanaklarını konuştuğu açıklandı.

Rusya savunma ve dışişleri bakanlarının Kahire'ye yaptığı ziyaret her iki ülkece "tarihi" olarak nitelendirildiyse de görüşmelerin sonunda önemli bir anlaşmaya varıldığına dair bir açıklama yapılmadı.

Görüşmelerin ardından kameraların karşısına geçen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov "Rusya, müreffeh ekonomiye ve verimli bir siyasi sisteme sahip istikrarlı bir Mısır görmek ister. Şu anda devam eden yeni anayasa çalışmalarının ve referandumun Mısır'ı hedeflerine yakınlaştıracağını umuyoruz." dedi.

Mısır Dışişleri Bakanı ise açıklamalarında, otuz yıl boyunca Amerika'yla yakın ilişkide olan ülkesinin dış politikada büyük değişikliğe gideceği iddialarına cevap verdi.
Nebil Fehmi, Rusya'yla ilişkilerin "kimsenin yerini almadığını" söyledi.

Görüşmeleri eski bağların "canlandırılması" olarak niteleyen Fehmi, "Rusya'nın uluslararası arenadaki öneminden" dolayı ülkesinin "çeşitli alanlarda" Rusya'yla işbirliği yapmak istediğini belirtti.

Mısır devlet haber ajansı, Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı General Abdülfettah el Sisi'nin, Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya yaptıkları ziyaretin "yeni bir yapıcı ve verimli askeri ilişkiler döneminin başlangıcı sayesinde tarihi ilişkilerin devamının sağlanması" anlamına geldiğini söylediğini aktarıyor.

Haber ajansı, Sisi ve Şoygu'nun iki ülke arasında askeri işbirliğinin arttırılmasını görüştüklerini de belirtiyor.
Reuters haber ajansı da, Sisi'nin detaylara girmeden Moskova'yla savunma alanında yeni bir işbirliğinin haberini verdiğini yazıyor. Ajans, General Sisi'nin açıklamasının, Amerika'nın Mısır ordusuna yaptığı yardımda kesintiye gitmesine gönderme olarak görüldüğünü de aktarıyor.

Eski bağlar

1970'li yıllara kadar Sovyetler Birliği'yle yakın ilişkileri olan Mısır daha sonra 1979 yılında İsrail'le barış anlaşması imzalanmasında arabuluculuk yapan Amerika Birleşik Devletleri'yle yakınlaştı. Ama devrik cumhurbaşkanı Muhammed Mursi taraftarlarının gösterilerine yüzlerce kişinin ölümüne yol açan müdahalenin ardından ABD Başkanı Barack Obama Mısır'a silah yardımında kesintiye gitme kararı vermişti.
Bu sırada Rusya’nın Pasifik’teki donanmasından Varyag kruvazörü de Mısır’ın en önemli limanı İskenderiye’ye altı günlük bir ziyaret gerçekleştiriyor. Böylece 1992’den bu yana ilk kez bir Rus savaş gemisi Mısır’a gitmiş oldu.
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, El Ahram gazetesine dün yaptığı açıklamada, Rusya’nın iki yıldan uzun süredir Mısır’da demokratik değişim için desteğini ifade ettiğini belirtmişti.

Lavrov, “Mısır’ın mevcut krizi aşacağına ve toplumdaki tüm siyasi, etnik ve dini grupların çıkarlarını göz önünde bulunduracağına inancımız tamdır.” Demişti.
Rus haber ajansı Ria Novosti’nin bildirdiğine göre, bu hafta başlarında Mısır Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi, Rus devlet kanalı RT televizyonuna yaptığı açıklamada, Rusya’nın Mısır’a silah satışını düşündüğünü ifade etmişti.

Haberin Devamı