Gazete Vatan Logo

Yeni iş arama izni kullanmayan işçi bunun ücretini alabilir mi?

Yeni iş arama izni, işveren tarafından işçiye, yeni bir iş araması sırasında kolaylık sağlaması amacıyla ihbar süresi boyunca verilmesi gereken izindir. Peki bu izni alamayan işçi, ona karşılık gelecek ücreti talep edebilir mi?

Yeni iş arama izni kullanmayan işçi bunun ücretini alabilir mi?

Yeni iş arama izni işveren tarafından işçiye verilmesi zorunlu bir izindir. İşten ayrılacağını işverene belirten ya da işveren tarafından iş sözleşmesi feshedilecek olan işçi, ihbar süresi boyunca günde 2 saat yeni iş arama iznine sahiptir. İşçi isterse yeni iş arama izni saatlerini birleştirerek toplu halde kullanabilir.

YENİ İŞ ARAMA İZNİ KULLANILMAZSA PARASI ALINABİLİR Mİ?

İşveren çalışanına yeni iş arama iznini vermez veya eksik kullandırırsa o süreye ilişkin ücreti işçiye ödemek zorundadır. İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırırsa, çalıştırdığı sürenin ücretini, normal ücretine ek olarak %100 zamlı ödemek durumundadır. Ancak işveren tarafından kendisine bu izin verilen işçi, uyarılara rağmen izni kullanmayı reddederse bu iznin karşılığı olarak herhangi bir ücret talep edemez. İşçinin bu izne ait parayı alabilmesi için işveren tarafından kendisine bu iznin kullandırılmamış olması gerekir.