Gazete Vatan Logo

Yeni ihalede fabrika yok

Şanlıurfa, Hatay ve Niğde’de kurulacak 1.000 megavatlık 3 YEKA ihalesinin ilanı yayınlandı. Tavan fiyatın kilovatsaat başına 6.5 dolar olacağı ihaleye katılım için fabrika ve Ar-Ge şartı aranmayacak

Yeni ihalede fabrika yok

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde 500 megavat, Hatay’ın Erzin ilçesinde 200 megavat ve Niğde’nin Bor ilçesinde 300 megavat gücünde güneş enerjisi santrallerinin kurulması amacıyla toplam 1.000 megavat bağlantı kapasitesinin ve ilgili Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) içinde belirlenen sahaların kullanım hakkının 30 yıl süreyle tahsis edilmesine yönelik olarak 3 ihale yapılacağı bildirildi.

Tavan fiyat 6.50 dolar

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın konuya ilişkin ilanı Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı. Söz konusu ihalelere ancak tüzel kişi veya birden fazla tüzel kişi tarafından kurulan iş ortaklıkları veya konsorsiyumlar katılabilecek. İhalelerin başlangıç tavan fiyatı kilovatsaat başına 6.5 dolar/cent, elektrik enerjisi alım süresi YEKA Kullanım Hakkı Sözleşmesi’nin imzalandığı tarihten itibaren 15 yıl olacak.Başvuruda kesin, 1 yıl süreli, tamamen ve kısmen nakde çevrilebilir, limit dışı ve Şanlıurfa-Viranşehir için 3 milyon dolar, Hatay-Erzin için 1 milyon 500 bin dolar, Niğde-Bor için 2 milyon dolar tutarında teminat mektubu sunulacak. Son başvuru tarihi 31 Ocak 2019.

Haberin Devamı

REKABETİ DE ARTTIRACAK

Uluslararası Güneş Enerjisi Topluluğu Türkiye Bölümü (GÜNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Kutay Kaleli, ihalede fabrika kurma şartı ve uzun dönemli Ar-Ge zorunluluklarının çıkartıldığını belirterek, “Sadece yerli ekipman kullanılarak inşa edilecek bir santral yarışması olan YEKA-2 GES için sektör olarak kilovatsaat başına 5 dolar/cent ve altında bir fiyatın ortaya çıkma ihtimalini oldukça yüksek görüyoruz” dedi. Kaleli, “İhalenin 3 parçada yapılacak olması finansmanı kolaylaştıracağı gibi rekabet ortamını da arttıracaktır” ifadesini kullandı.