Gazete Vatan Logo

Yeni hayat

Kolombiya’da hükümetle varılan barış anlaşması kapsamında silah bırakmayı kabul eden Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) örgütüne mensup binlerce militan, ‘barış evleri’ adı verilen silah bırakma alanlarında sivil hayata dönmeye hazırlanıyor.

Yeni hayat

Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri’nin (FARC), hükümetle imzalanan barış anlaşması kapsamında silah bırakmaya hazırlanan binlerce militanı, ülke genelinde kurulan silah bırakma alanlarında yeni hayatlarına alışmaya çalışıyor. Anlaşma kapsamında geçtiğimiz aydan bu yana FARC’ın kırsal bölgelerde bulunan 6 bin 900 civarındaki militanı, ülkenin değişik bölgelerinde kurulan 26 silah bırakma alanında toplanmıştı.

Kamplar kurdukları derme çatma kulübelerde ve çadırlarda aile üyeleriyle birlikte kalan FARC üyeleri, 1 Mart itibariyle resmen silah bırakmaya başlayacak. Ardından ‘eski’ militanların ‘sivil hayata adaptasyon süreci’ başlayacak.

Meslek öğrenecekler

FARC üyelerine kamplardaki eğitmenler aracılığıyla, daha önceden belirlenen meslek dalları arasından seçtikleri bir tanesiyle ilgili eğitim verilecek. Yerel basında çıkan haberlerde erkek üyelerin daha çok tamircilikle, kadınların ise bakıcılık ve çiçekçilik meslekleriyle ilgilendikleri belirtildi.

Eğitim fırsatı

Barış sürecine katılan militanlardan daha önce savaş suçu işlememiş olanların vatandaşlık hakları derhal geri verilecek. Militanlar, nüfus cüzdanı aldıktan sonra, devlet dairelerinde diğer vatandaşlar gibi işlem yaptırıp, bankalarda hesap açtırabilecekler. Şu anda aylık 189 dolar maaş alan FARC üyeleri, lise veya üniversite eğitimi almak istediklerini beyan ederlerse eğitim süreleri boyunca devletten maaş almaya devam edecekler. Örgüt üyeleri, ‘barış evleri’ adı verilen rehabilitasyon kamplarında kaldıkları süre boyunca ücretsiz psikolojik destek alma hakkına da sahip olacaklar.

Haberin Devamı

Silahlara veda süreci

Örgüt üyelerinin yüzde 30’u 1 Mart itibariyle silahlarını bırakacak. 1 Mayıs’ta yine yüzde 30’luk bir bölüm silahlarını yetkililere teslim edecek. Kalan yüzde 40’lık bölüm ise 1 Haziran’da silah bırakacak. Örgütün halen kırsal bölgelerde 4 bin civarında üyesi bulunuyor. Bunların da önümüzdeki aylarda toplanma alanlarına gelerek silah bırakmaları öngörülüyor.

Meslek öğreniyorlar

FARC üyeleri, toplanma alanlarında açılan kurslar aracılığıyla çömlekçilik, fırıncılık, bahçıvanlık ve tamircilik gibi meslek dallarında eğitim alıyor.

Haberin Devamı

Her gün futbol

Spor karşılaşmaları ve kültürel faaliyetler, kamptaki FARC üyelerinin günlük rutinini oluşturuyor.

Ortak banyo

Henüz yapım aşamasında olan rehabilitasyon kamplarında kalan FARC üyeleri, örgüt kamplarında olduğu gibi kadın-erkek ayrımı olmayan banyolarda temizlik ihtiyaçlarını gideriyor.

Ordu geri alıyor

Yetkililer, varılan barış anlaşması kapsamında FARC üyelerinin, kontrollerindeki bölgeleri ordu güçlerine devrettiğini belirtiyor. Şu ana kadar 260 bin hektarlık bir alanın kontrolü askerlere geçmiş durumda. FARC’ın bahsi geçen bölgelerde kontrolü altında olan gayrimülk ve fabrikaların toplam değerinin de 100 milyon dolara yakın bir rakam olduğu vurgulanıyor.