Gazete Vatan Logo

Yeni havalimanının yeri belirlendi

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü Serdar Hüseyin Yıldırım, Antalya'nın batısına yapılacak yeni havalimanı için teknik konuların yanı sıra tarihi doku, çevre, ormanlar ve tarım alanları dikkate alınarak Kaş-Demre arasında bir yer belirlendiğini söyledi.

Yıldırım, Antalya'nın batısına havalimanı yapılması için turizmciler ve iş adamlarından gelen talepler üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Hamdi Yıldırım, Altyapı Yatırımları Genel Müdürü Fatih Turan ve havacılık uzmanlarıyla yer tespiti yapmak üzere geçen hafta incelmelerde bulunduklarını ifade etti.

AK Parti'den Antalya birinci sıra milletvekili adayı olan eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da havalimanı ihtiyacını dile getirmesinin önemli bir hareket noktası olduğunu anlatan Yıldırım, şöyle konuştu: "(Antalya'nın batısına yapılacak yeni havalimanı kentteki ana limanı etkiler mi?) diye tereddüdümüz vardı. Yaptığımız araştırmada, Kaş-Demre bölgesi Antalya merkeze 200 kilometre, Dalaman Havalimanına ise 190 kilometre mesafede, belirlenen alan iki havalimanının arasında bir yerde. Her 100 kilometrede bir havalimanı kuralını da yerine getirmiş oluyoruz. Turizmin ve bölgenin ekonomik olarak gelişmesi için oraya havalimanı yapılmasının hakikaten faydalı olacağını gördük." Söz konusu havalimanının nereye yapılacağı konusunun önemli olduğunu dile getiren Yıldırım, kendilerine havalimanını için 4 alternatif yer sunulduğunu ancak buraların uygun olmadığının belirlendiğini kaydetti.

Kaş, Demre ve Finike'ye çok yakın olan bir alan üzerinde çalışma yapıldığını belirten Yıldırım, "Sırtta 400-600 metre rakımla güzel bir düzlük var. Mania şartları uygun gözüküyor. Şu anda çalışılıyor, fizibilite olumlu sonuç verirse orada öyle bir planlama yapıyoruz. Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü inşasını üstlenecek, biz de işletmesini yapacağız ama başından itibaren koordine içinde olacağız" diye konuştu.

YİD modeli ile olabilir Antalya'nın batısına yapılacak 3. havalimanının hangi modelle yapılacağının henüz belirlenmediğini dile getiren Yıldırım, yap-işlet-devret modeliyle yapılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Havalimanın uluslararası olma ihtimalinin yüksek olduğunu ifade eden Yıldırım, "YİD olmasının şartı, karlı olmasıdır. Bizim Anadolu'da yaptığımız birçok havalimanı hizmet havalimanı. Bunlar kar etmiyorlar ama vatandaşımızın havayolunu kullanması açısından biz onları sübvanse ediyoruz. Burasının karlı olabileceğini öngördüğümüz için YİD modeliyle yapılabileceğini düşünüyoruz. Henüz bu karar kesin değil ama olabilir" dedi.

Her türlü uçağın inebileceği bir havalimanı olmasının arzu edildiğini anlatan Yıldırım, havalimanının gelişmeye müsait olacak şekilde planlanacağını, talep oldukça kapasitenin artırılacağını kaydetti.

Yer tespiti konusunda teknik konular yanında tarihi doku ve çevrenin de dikkate alındığını vurgulayan Yıldırım, şöyle konuştu: "Tarihi eserlerin olduğu bölgeye zarar vermeyi aklımızdan bile geçirmiyoruz. Tarihi dokuya zarar verecek yerde olmaması gerekiyor. İkinci kriterimiz, ormanlara, oradaki tabii dokuya zarar vermeyecek bir yer olması. Üçüncüsü tarım arazisi olmaması gerekir. Bunların hepsi bizim teknik unsurların yanında göz önüne aldığımız ek unsurlar. O bölge, özellikli bir bölge olduğu için bunları da değerlendirmemize alıyoruz.

Çalışmaların tamamlanmasının ardından ihaleye hızlı bir şekilde çalışılacak. Belirlenen yer üzerinde teknik analizin olumlu çıkması durumunda bu yıl ihaleye çıkabiliriz." Havalimanının kendi potansiyelini oluşturacağını belirten Yıldırım, ekonomik ve turistik sahada getirilerinin olacağını ifade etti.

Haberin Devamı