Gazete Vatan Logo

Yeni havalimanında yerli sanayici kazanacak

Yeni Havalimanı’nın iç mimarisinde yerli ürünler kullanılacak. İGA CEO’su Akçayoğlu, “Fiyat ve hız olarak daha avantajlı ülkeler vardı ama biz zoru seçtik Y. erli sanayici kazanacak” dedi

Yeni havalimanında yerli sanayici kazanacak

40 milyarlık dev proje Yeni Havalimanı'nda ağırlıklı olarak yerli sanayi ürünleri kullanılacak. Yatırımın iç mimarisinde kullanılacak taş, çelik yapı, cam ve ahşap ürünlerin tamamı iç piyasadan sağlanacak. Yeni Havalimanı'nı işletecek olan İstanbul Grand Airport (İGA) yönetimi, tedarik ve maliyet açısından külfetli de olsa 700 bin metrekarelik zemin için granitin tamamını, ahşap işleri, çelik işlerinin tamamını yerli sanayiden almayı kararlaştırdı. İGA CEO'su Yusuf Akçayoğlu, "Fiyat ve hız olarak daha avantajlı ülkeler vardı. Ancak biz yerli ürünü seçtik" dedi. Üç ay önce 'yerlisi varken niye ithal kullanalım' mantığıyla İstanbul Sanayi Odası'nda (İSO) toplantı yapan İGA yönetimi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da Yeni Havalimanı'nda yerli ürün kullanılması talimatı vermesinin ardından Türk firmalarına pozitif ayrımcılık kararı aldı.İSO üyelerini liman inşaatında konuk eden Akçayoğlu, projenin finans açısından yüzde 24, fiziki olarak ise yüzde 20 seviyesine geldiği bilgisini paylaştı. İç mimaride tamamen yerli ürünleri kullanacakları bilgisini veren Akçayoğlu, şunları kaydetti: "Türkiye'nin farklı yerlerinden taş örnekleri aldık. 700 bin metrekarelik alana taş döşenecek. Ahşap ürünleri, bankolar, çelik imalatlar, çatı çeliği, cam gibi bütün ince iş kalemleri yerli sanayiden alınacak. Yerli granitin bizi zorlayacağını bile bile buna karar verdik. Fiyat olarak da daha avantajlı ülkeler var. Ancak biz Yeni Havalimanı'nı milli proje olarak görüyoruz." 350 destinasyona uçuş düzenlenecek havalimanından yılda 200 milyon yolcunun uçması hedefleniyor. Şu ana kadar havalimanı inşaatı için 7 milyar euro harcama yapıldığını ifade eden Yusuf Akçayoğlu, havalimanında tüm dinler için ibadethane olacağını kaydetti.

Almanya'nın önde gelen gazetelerinden Frankfurter Allgemeine Zeitung, İstanbul'da yapımı süren mega projeleri öven bir haber yayımladı. "Boğaziçi'nin dünya inşaat şampiyonları" başlıklı haberde, 3'üncü Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli gibi büyük yatırımlar tanıtılarak, bunların dünyanın en büyük projeleri arasında yer aldığı belirtildi. Haberde şu ifadeler kullanıldı: "Tüm bunlar, gelecek yıllarda dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmeye çalışan Türkiye'nin mega projeleri. Dünyanın hiçbir yerinde bu denli büyük ve heyecan verici altyapı projeleri üzerinde çalışılmıyor."

Haberin Devamı