Gazete Vatan Logo

Yeni düşman Heyet Tahrir el-Şam kim?

Suriye’deki İdlib’i şuanda elinde bulunduran Heyet Tahrir el-Şam’ın (HTŞ) temelini El Nusra oluşturuyor.

Yeni düşman Heyet Tahrir el-Şam kim?

El Kaide’nin Irak’taki kolu olarak bilinen El Nusra’nın süreç içinde yapı ve isim değiştirerek HTŞ ismini aldı. Bu değişimi görebilmek için ABD’nin Irak’ı işgali yıllarına kadar gitmek gerekiyor. İşgal yıllarında El Kaide tarafından nüve atılırken ABD’nin Irak’ı terk etmesinden sonra El Kaide için Irak etkin bir adres oldu.

El Kaide’den ayrıldı

Suriye savaşının ortaya çıkmasından sonra El Nusra’nın oluşum sürecini izledik. El Kaide’nin içindeki bir gurup Irak’tan ayrılarak Suriye’deki iç savaşa katıldı. Dünyada birçok ülke tarafından terör örgütü olarak tanımlanan El Nusra, 23 Ocak 2012 tarihinde internet üzerinden yayınladığı bir video ile kurulduğunu duyurdu. 2013 yılında ise El Kaide’ye bağlı olduğunu açıkladı. Bu andan sonra da El Kaide’nin Suriye kolu olarak kabul edildi.

20-30 bin savaşçısı var

El Nusra’nın bu açıklamasından sonra terör örgütleri listesine alındı. 2016 yılına gelindiğinde ise uluslararası baskıdan korunmak için isim değişikliğine gitme kararı aldı. Önce El Kaide’den ayrıldığını duyurdu ve adını Fetih el Şam Cephesi olarak değiştirdi. Ocak 2017’de ise Fetih el Şam Cephesi öncülüğünde Suriye’nin muhalif gruplarından Fethu’ş Şam, Ceyşü’l Sünne, Ensaruddin, Liva El Hak ve Nureddin Zengi adlı gruplar kendilerini feshederek Heyet Tahrir el-Şam (Şam’ı Özgürleştirme Heyeti) adı altında birleşti. HTŞ’nin elinde 20-30 bin arasında silahlı güç olduğu tahmin ediliyor.

Haberin Devamı

Liderleri Halepli makine mühendisi

HTŞ’nin lideri Halepli Ebu Cabir. Makine mühendisi olan Cabir, 2005 yılında Irak’a savaşçı transfer etme suçlamasıyla Suriye’de tutuklanmıştı. Daha sonra Suriye’de iç karışıklığın başlamasıyla birlikte etkin silahlı guruplar içinde yer aldı, önce Ahrar’uş Şam, ardından da HTŞ’nin lideri oldu.