Gazete Vatan Logo

Yeni dünya teknolojileri

Birbirinden farklı alanlarda yüz binlerce teknolojinin sergilendiği CES 2016 Fuarı’nda, otomobilden Drone’lara kadar geleceğimizin teknolojisi olacak tasarımlar tanıtıldı.

Yeni dünya teknolojileri

Bilim Kurgu filmlerindeki teknolojilerin gerçeğe dönüştüğü, Dünya’nın en prestijli teknoloji fuarı CES Las Vegas’ta düzenlendi. 6-9 Ocak tarihleri arasındaki fuara uluslararası 3,631 firma katıldı. Geleceğin teknolojilerinin sergilendiği ve bir hayli ilgi çeken fuar bilimkurgu film sahnelerini aratmadı. 2015 yılında 200 bin metrekarelik dev alanda 153 ülkeden 170 bin katılımcıyla rekor kıran CES’in bu yıl rekorunu yenilemesi bekleniyor. Farklı alanlarda yüz binlerce teknolojinin sergilendiği CES 2016 fuarında yenilikler arasında kaybolmamanız için fuarın yıldızlarını inceledik. İşte bu yıldızlardan bazıları.

FFZERO1 Konsepti

Geleceğin otomobilini tasarlamak için kolları sıvayan Faraday Future firmasının konsepti FFZERO1, konseptlerin otomobili olarak anılıyor. Havacılık ve uzay gibi değişik alanlarında kullanılan materyallerden meydana gelen FFZERO1, sahip olduğu sensörler ile sürücüye canlı bilgi akışı yapıyor. Akıllı telefon bağlantısı ile kişiye özel olarak uzaktan ayarlanabilen araç özelliklerinin yanı sıra NASA teknolojisi olan benzersiz sürücü koltuğu ile yerçekimsiz ve rahat ortam sağlıyor. 4X4 sürüş sağlayan 1.000 beygirlik motoru ile 0-100 km hıza 3 saniyenin altında çıkan konseptin geleceğin otomobillerine örnek olması bekleniyor.

Haberin Devamı

Sphero Droid BB-8

Yakın zamanda gösterime giren Star Wars 7’de geleceğin sempatik robotunun CES’te küçük ölçeklisini gördüğümde epey şaşırdım. Robot bulunduğumuz zamanın bahsedilen gelecek olduğu gerçeğini bana yaşattı. Jiroskop itme teknolojisine sahip BB-8, akıllı telefondan kumanda ediliyor ve 30 metre menzili var. Aplikasyon sayesinde sanal gerçeklik ile filmdeki hologram sahnelerini de telefonu kullanarak yaşayabiliyorsunuz.

Lily

Lily’yi diğer Drone’lardan ayıran en büyük özelliği kendi kendine uçuyor olması. Sadece sizi hangi açıdan çekmesini istediğinizi öncesinde ayarlıyorsunuz ve Lily’i havaya fırlatıyorsunuz. Sahip olduğu oto pilot yazılımı ve üzerinizde bulunması gereken küçük yuvarlak takip cihazı ile sizi takip ediyor ve aktivitelerinizi gökyüzünden kameraya kaydediyor. Tamamen su geçirmez olan Lily suya inip kalkabiliyor ve 1080p kamerası ile 12 Mega Piksel görüntüler çekebiliyor.

Haberin Devamı

Parrot Disco Drone

Otomatik kalkış özelliğine sahip olan Disco 45 dakika havada kalabiliyor. Uçuş kolaylığı için arkasında 8 inç’lik pervanesi olan Drone aynı zamanda jiroskop, GPS, barometre gibi donanımlara sahip. 14 mp’lik kamerası VR (Sanal Gerçeklik) gözlüğü kullanıldığında canlı görüntü akışı ile pilot koltuğunda oturuyormuş izlenimi veriyor. Disco belirlenen rotalarda otomatik uçuyor ve kendi kendine iniş yapıyor.

Recon Snow2

Dünyanın en güçlü giyilebilir bilgisayarı olan Recon Snow2’nin 65 gramlık Heads-up görüntü modülü uyumlu kayak gözlüklerinin içine yerleştirilerek sporculara gerekli bilgileri aktaran bir ekrana dönüşüyor. Navigasyon özelliği sayesinde kayak yaptığınız alanların haritalarını ve yol tariflerini ekranda görebilmenizin yanı sıra Recon aplikasyonunu indiren arkadaşlarınızın konumunu da size göstererek birbirinizi kaybetmemenizi sağlıyor.

Haberin Devamı

Ehang184

İnsan taşıma yeteneğine sahip olan Ehang184, en güvenli ve en çevreci düşük irtifa aracı olarak tanımlanıyor. Ehang184, yedekli yapısı ile güç sistemlerinde arıza meydana gelse bile uçuşa devam edebiliyor. Tamamen elektrikli olan Ehang, kalkış ve iniş kameraları ile önceden işaretlenen noktalara otomatik iniş yapabiliyor ve 500 metre irtifaya çıkarak 100 km hıza ulaşabiliyor. Ehang184, 2 saatlik şarj ile 23 dakika havada kalabiliyor.

Nikon KeyMission 360

Nikon 360 derece kayıt yapabilen KeyMission 360 modelini CES’te tanıttı. İki tarafında da lens olan kamera bu görüntüleri birleştirerek gerçekçi, yüksek çözünürlüklü ve 360 derece video oluşturuyor. 4k kalitesinde çekim yapabilen KeyMission ile çektiğiniz videoları sanal gerçeklik gözlüklerle izleyebileceksiniz. Aksiyon kamerası olan KeyMission herhangi bir aparat gerektirmeden 30 metre derinlikte çalışabiliyor.